Музика

Какво се случи в българската музика през октомври?

25.11.2019

„Късно е… няма обратен път назад.“

Е, надявам се да има. В крайна сметка по-добре късно, отколкото никога. След броени дни ще дойде време за селекцията за месец ноември, която между другото говори изключително добре за състоянието на българската музика в момента – в моето полезрение попаднаха 6 албума и 5 сингъла. Преди да дойде неин ред обаче, ще обърнем един малко позакъснял поглед към октомври, който също имаше с какво да се похвали:

Росен Кукошаров – But a Dream

Откритието на месеца за мен. Брутална музика. Васил Вутев е на барабаните, Милен Кукошаров зад пианото, Димитър Карамфилов на контрабаса, а Росен Кукошаров, лицето на проекта, се заема с вокалите.

Композицията и аранжиментът са дело на Милен, докато Росен е отговорен за текста на ‘But a Dream’ – първият сингъл на проекта под този формат. През ноември ще видим и цял албум, носещ същото име, който ще бъде представен официално на 26.11 в Sofia Live Club.

Koka Mass Jazz – Sofia’s Street Lights

Преди три месеца Константин Кацарски ни разкри, че в края на годината планира да е готов и със следващия албум на ню джаз формацията и ето, че вече имаме първи сингъл след ‘Elephunky Trip’.

В ‘Sofia’s Street Lights’ фънки същността на групата получава прекрасен латински привкус и комбинацията изобщо не разочарова:

Desy – One of The Stars

Desy отново намира място в рубриката, преди след края на ноември да заеме централно място в нея с албума си ‘Audiobook’, който излиза на 30.11 във всички стрийминг платформи и ще бъде представен на живо в ДНК.

Четвъртият сингъл, с който тя ни подготвя за дебютното си LP, се казва ‘One of The Stars’. Мекият ѝ, успокояващ глас ни разказва за преходността и за любовта, която ни свързва с близките ни хора дори и след края на живота им. Песента е посветена на починалния ѝ баща и две от най-добрите ѝ приятелки:

„Тази песен е и послание за бъдещето и приемане на факта, че смъртта е част от живота. Че любовта остава и всичко е наред. Музиката е едно от израженията на любовта“, каза певицата пред Bulgaria ON AIR.

Видеото към нея е дело на режисьора Марий Росен и е монтирано от Ралица Каменова, а оператори са Александър Станишев и Николай Найденов. Алед Орду помага с мелодията и текста.

Стенли – Счупено Сърце

Стенли, едно от емблематичните имена в българската музика, се завръща 12 години след „Обсебен“. Бившият вокалист на групите Тангра и Спринт представи албум с 10 песни през ноември, но през октомври вече имахме възможността да чуем един сингъл от него – „Счупено Сърце“.

Музиката, както и на всички останали песни от албума, е на вокалиста на Hayes & Y Благослав Анастасов, докато текстът е написан от телевизионната водеща Наталия Симеонова.

Григовор/ LOW HEAT – Drink & Drive

Месечна доза „Григовор“ никога не е излишна. Илия отново реди благи рими, а бийтът е на LOW HEAT. Колко струва Сони Бонанза спрямо Шер? Научете сами:

Feedbacker – XII (албум)

Признавам, че нойз рокът не е точно моята музика, но Feedbacker се радват на няколко много силни месеца и няма как албумът им „XII“ да не попадне в селекцията за октомври.

Обложката е дело на Гален Желязков, а видеоклипът към сингъла „Светло бъдеще“ – на Габриел ЕА Кларк. LP-то ще бъде издадено от цели четири лейбъла от различни страни, а шестте песни от него ще могат да бъдат чути на живо на 01.02.2020 г., когато групата ще излезе на една сцена с ТДК за промото на албума „Успех“.

Руши – Психо (EP)

Независимо дали го харесвате, или не, Руши Виденлиев е значима фигура в българския поп. Песни като „Ти Беше“, „Хотел Две Звезди“, „Лъжи ме“, „Онзи“ и „Всичко се връща“ заслужено получаваха голяма ротация в радиото през ранните години на новия век, а през октомври към дискографията му се прибавиха първи нови парчета от 2008 г. насам.

EP-то „Психо“ обаче трудно би се поместило сред най-добрите му неща. „Всички сме“ показва от кой инструментал се е вдъхновила Дороти Такев за сингъла си от септември „Коя е Тя“, след като още при издаването му сама разкри, че Руши ѝ е повлиял. Зад връзката има ясно обяснение – Константин Бешков ‘Kay Be’ е музикален продуцент и в двата проекта.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Григовор: Във всеки един от нас има нещо ценно, без значение какъв си30.08.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино