Музика

Какво се случи в българската музика през първата половина на 2019?

07.07.2019

След като през януари ви представих обзор за изминалата година, изпълнителите у нас продължават да творят на дори по-високи обороти и шест месеца по-късно сме готови за нов.

С този текст откривам ежемесечна рубрика, в която ще обръщам внимание на случващото се в българската музика. Изключително радващо е, че в последно време постоянно ставаме свидетели на нови качествени албуми и сингли в различни стилове и целта ми ще бъде да следим отблизо този процес заедно.

Преди това обаче нека да наваксаме бързо с хубостите, които погалиха слуха ни до началото на юли.

Hayes & Y – Safeplace.

През последните няколко години Hayes & Y предпочитаха все по-актуалния модел с наблягането основно на сингли, но през настоящата ни зарадваха с цяло EP.

„Safeplace.“ се състои от три парчета, като заглавното е придружено и от страхотен клип, дело на Васил Витанов. И трите песни са с вече типичното за групата звучене, смесица между синтпоп, пост инди и фънк. Познатият игрив бас отново ни закача към парчето.

TromBobby, c-mo – The Year Without a Summer

Личен фаворит. TromBobby и c-mo отдавна върлуват по нашата сцена и с “The Year Without a Summer“ утвърдиха допълнително имената си на нея. Изключително лесно е да се потопиш в EP-то и, донякъде иронично, имайки предвид името му, то непременно ще се върти много през лятото, че и след него.

Божидар Василев и Симеон Желязков вникват в житието и мислите на съвременния градски човек, насочвайки се към теми като ненаситността, изборите, пред които сме изправени, и, разбира се, любовта. Макар текстовете да засягат сериозни въпроси, двамата майсторски успяват да ги поднесат с лекотата на своята фънк, соул и хип-хоп хармония.

Ива Янкулова-YVA – Fish Tears

След като преди година Ива Янкулова дебютира в музикалния занаят със сингъла си „20 years minus 1”, през тази вече стъпи с двата крака в него чрез албума си „Fish Tears”.

Yva завладява с много искрено и собствено звучене, вдъхновена от редица стилове, което допринася и за разнообразието в LP-то. Впечатляващ е екипът, с който работи – състои се предимно от Петко Славов (бас, „Нощни Птици), Петър Йотов (китара, heptagram), Радо Казасов (барабани, Funky Miracle), Илияна Георгиева (виолончело, Dead Man’s Hat) и Ненко Милев (китара, Jasmine Whale).

Ицо Хазарта – Неправилен Рап

Много важен албум, който може да се определи като „завръщането“ на един от най-ключовите изпълнители в българския хип-хоп. „Неправилен Рап“ измъква за кратко Ицо Хазарта от мейнстрийма, като вместо „клатидупетодупетодупетоклати“ отново чуваме безпощадна социална критика.

Освен по-суровия стил, за качеството на албума допринасят и множеството гост-изпълнители: Явката ДЛГ е изкусен майстор с думите и се е настанил удобно в елита на рапа у нас, Белослава отново демонстрира колко добре работят заедно с Хазарта, а участие вземат още Бобо, Mascota, Homelesz, D-Trax, Butilko и YAYA.

Preyah – Preyah

През тази година Preyah вече се продуцира сама и отбеляза това с дебютен албум, който може само да краси нашата RnB и поп сцена.

Приносът ѝ в него не се ограничава само с богатия ѝ глас – автор е на всички текстове, а участва активно и като композитор, където си сътрудничи с Денис Попстоев. И тук сме свидетели на цветен списък от замесени артисти – Жлъч реди мъдрости в „Не Съм За Тук“, а заслуги имат още Kay Be, Volen и TromBobby.

Innerglow – Chained In Love

Алтернативен рок, примесен с все повече електронно звучене. Innerglow продължат да творят усилено, като през тази година вече оставиха следа с третия си сингъл “Chained In Love”, който прекара седмици на върха на класациите в страната.

Песента излезе директно с черно-бял клип, дело на режисьора Николай Драганов и оператора Борил Петров. Видеото също предизвика голям интерес, спечелвайки място на три фестивала – „The Lift-Off Sessions”, “Music Shorts Film Festival” и “Dadasaheb Phalke International Film Festival”.

POLA BAND – Butterflies

Едно от новите попълнения в редиците на българското музикално семейство. На китарата отдалеч си личи почеркът на Ангел Дюлгеров (особено в “Same Old Fool”), докато вокалите поема Пола Кутманова. Групата допълват Христо Минчев на бас и Младен Димитров на барабани.

Без да губят много време, четиримата пловдивчани акостариха директно с албум. „Butterflies” се състои от девет песни, които ни връщат към искреността на 60-те и 70-те години на миналия век.

Други:

Както вече казах, изминалите шест месеца бяха доста активен период за музикантите в България и остават още много изпълнители, които заслужават внимание.

Нови песни изкараха също Macrophone, Dead Man’s Hat, Casual Treesome, MIRY и Dayo, а Madmatic и Roasty Suave издадоха първия си съвместен албум. Jin Monic, които не мога да си простя, че изпуснах в обзора си за миналата година, ни поднесоха видео към “Saline”.

Вече се трупа списъкът за юли – stay tuned.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Ивана ХитковаПрилично безразлични ли са рапърите или напротив?30.08.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино