Музика

Какво се случи в българската музика през 2020?

21.12.2020

2020 година може и да ни лиши от обичайния брой концерти, но това не означава, че музикалният живот у нас бе поставен на пауза. Дори напротив – изминалите 12 месеца ни предложиха голям брой нови песни и албуми, като видяхме и няколко дебюта.

heptagram

„Larval“ далеч не разочарова. heptagram е една от българските групи, които разполагат със свое отличително звучене и със сигурност една от тези, чиито имена ще се помнят дълго. Даниел Иванов е брилянтен музикант и през 2020 имахме възможността да се насладим на още едно негово творение.

Припомнете си кои са и другите действащи лица в бандата и как са свързани Манагуа, Виена и Пловдив.

Trombobby и С-MO

Обръщайки поглед прегледа на музикалните събития от миналата година, попадам на ‘The Years Without a Summer’.

„Всичко е наред“, щом 2020 също разполага с албум от дуото, а в него като гост-изпълнители се включват Жлъч, Desy и Григовор.

Докато сме на тема TromBobby, трябва да споменем и един от новите проекти с негово участие. Android Ethics дебютира чрез Urban Tapes с песента си „Show Me„, а и от тях скоро очакваме нови неща.

Стругаре

Албум, за който разполагаме се цял отделен текст. Текстове, музика, визия – всичко е изпипано и се допълва перфектно, за да можем да получим мимолетен пропуск към света на Стругаре.

Самият изпълнител казва, че това са „10 любовни песни“ – 10 умело разказани истории в стил, с който само той разполага.

Der Hunds

2020 година ни поднесе и една дългоочаквана новина. Der Hunds прекъснаха дългото си затишие с албума „Apocalyptaholics“.

Новото им LP представлява един непрекъснат трак, като между песните се намират специални звукови клипове, записани от членовете на групата.

Друг представител на българската сиатълска вълна, Templayed, също изкара ново парче „Return“, което може да бъде открито в bandcamp и Youtube.

Me And My Devil

Личен фаворит сред дебютите за тази година, които са приятно много. Me And My Devil се състои от познати лица, вече изградили имената си на сцената у нас – Ангел Каспарянов, Васил Първановски, Мартин Стоянов и Деян Драгиев – Даката. Малко психаделична музика никога не е излишна, особено, когато е дяволски добра.

Бандата вече има четири песни, а скоро можем да очакваме и албум.

hug and handshake

Още един нов проект, който се радва на силно начало. Петър Трифонов и Антон Георгиев изкараха две песни през 2020 и се превърнаха в поредната любопитна инди рок банда у нас.

Както при Me And My Devil, така и тук, клиповете играят важна роля, като се предлага нещо нестандартно и в този аспект:

Редица нови сингли

Много вече познати имена изкараха нови песни през 2020. Hayes & Y издадоха нови две, Casual Treesome също, а The Lefties се разписаха за пръв път от дебютния си албум. Cool Den пък вече дебютираха с такъв, който съдържа доста разнообразни песни на български и английски.

Задължително трябва да отбележим и Nocktern, които привлякоха вниманието с двата си сингъла „Dark Water“ и „Hollow“, подготвяйки ни за предстоящия албум.

2020 беше много силна и за Керана и Космонавтите. Освен парчетата с бандата, изпълнителката изкара и самостоятелното „Правя квото искам„, която вече има над милион гледания в канала на bTV в Youtube.

Тино изкара три нови песни през последната година, а Preyah затвърди позицията си на едно от най-интересните поп явления в България с два сингъла, придружени от видеоклипове. Tube Hedzzz пък продължиха с визуализацията на албума, който издадоха преди две години, записвайки два нови клипа.

So Called Crew също продължи да твори, както заедно, така и по отделно, както с традиционните си псевдоними, така и с нови. Голям Юс също напомниха за себе си с песента „Update“.

Появиха се и няколко интересни инструментални проекта – на peyotoff и Dimmar, които иначе могат да бъдат открити като китаристи в различни български групи.

Йосиф Цанков

Йосиф Цанков е едно от най-ключовите имена в историята на българската музика, като е сред основателите на националното радио, бил е главен композитор на театър „Одеон” и главен редактор на „Балкантон”.

През 2020 година музиката му заживя нов живот, благодарение на тромбониста и негов внук Вили Стоянов. Албумът „Онзи вятър от първата среща“ съдържа някои от най-добри мелодии на великия композитор с биг бенд аранжимент, дело на Михаил Йосифов.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевNocktern: Музиката на нощта придобива нов оттенък със "Scavangers"10.05.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование