Музика

Интервю с Даниъл Георгиев – мостът между българската и британската музикална сцена

13.06.2019

Музикалният мениджър в Англия, който води британски групи у нас и помага на българските да пробият на острова

През изминалата седмица английското рок дуо LEONTAS изнесе два концерта в България, превземайки клуб „Строежа“ в София и забивайки на „Jumaya Stage Festival” в Благоевград. Причината да имаме възможността да ги видим и чуем на живо? Мениджърът им Даниъл Георгиев, който изглежда все по-често ще се явява като мост между двете сцени.

Имахме възможността да се свържем с него и да научим как е минало балканското турне на бандата, как е била приета у нас, както и повече подробности за неговата дейност като музикален мениджър във Великобритания.

Започваме от началото с въпроса как се е насочил към този път:

ДГ: От ранна възраст имам интерес към музиката, като огромно влияние върху мен оказа чичо ми, който тогава беше професионален музикант – поп и оперен певец, и баща ми, който беше първият китарист, когото съм чувал и виждал. Оттогава винаги съм бил в компанията на музиканти и в центъра на музикални събития.

През 2009 заминах за Англия, където направих и първите си професионални стъпки в музикалната индустрия като студентски представител на едни от най-популярните клубове в страната, а и в света – Fabric и Matter. По-късно завърших музикален мениджмънт в Лондон, където имах възможността да се уча от едни от най-влиятелните и опитни хора в индустрията. Именно в Лондон започнах да организирам концерти и музикални събития. Така започнах да създавам мрежа от много музиканти и банди. Желанието ми да помогна и развивам тези артисти съвсем естествено доведе до по-сериозни взаимоотношения и освен организирането на концерти за тях, започнах и да се занимавам с ПР, букинг и тн.

Даниъл Георгиев (ляво) и LEONTAS

Какви са впечатленията ти от българската клубна сцена от гледна точка на човек, който има добър поглед над тази във Великобритания?

Много приятно съм изненадан от нивото на сцената в България, макар и вероятно повечето ми колеги да не го осъзнават (затрупани от страхотната работа, която вършат, за да го постигнат). Нивото в София, например, е наистина много добро! Не бих казал, че по нещо особено отстъпва от това на Великобритания като качество на бандите, музиката, концертите, заведенията и т.н.

Бих искал да спомена имената на Мартин Михайлов, Гергана Нойкова, Иван Кацарски, Иван Неделев и много други, които са невероятни хора, професионалисти и едни от основните виновници за развитието на българската сцена, за което им благодаря!

Можем ли да извлечем някакви уроци от сцената в Англия, които да ни помогнат да развием нашата?

Англия за мен е родината на съвременната музикална индустрия с огромни традиции и влияния. Но усещам напоследък една застоялост в индустрията. Залага се прекалено на сигурно, лейбълите и промоутърите търсят много определено звучене, което принуждава бандите да звучат доста еднообразно и да губят идентичността си в името на това да се харесат на хората от индустрията и забравят, поне според мен, най-важното – да изненадат и запознаят публиката с нещо ново, разтърсващо, дори провокативно.

Български банди като JEREMY? и Hayes and Y вдигат страхотен шум на острова, според мен именно заради смелостта им да бъдат различни и иновативни. Така че ако има някакъв урок, за мен той би бил българската сцена да не се отказва от експерименталността и желанието за иновация, а напротив – то да бъде подкрепяно и развивано.

LEONTAS бяха на една сцена с JEREMY? на Camden Rocks Festival, а сега направиха и балканско турне – смяташ ли да развиваш тази връзка и мислил ли си да работиш с други български групи за концерти в Англия?

LEONTAS и JEREMY? имат история още преди Camden Rocks. Лъвовете подгряваха Тигрите през 2017 в легендарния 100 Club. За мен е огромна радост и гордост, че имам пръст в това и двете банди да участват на този фестивал и също така да бъдат едни от най-страхотно представилите се на него.

Момчетата (и момичето в сянка) от JEREMY?  бяха невероятна помощ за балканското турне на LEONTAS, по време на което имахме удоволствието да прекараме доста време заедно и да си говорим за много интересни неща. Може би нещо вече се готви.

Кои всъщност са Leontas:

В началото през 2015 групата се състои от четирима, но при влизането в студио за записване на първото им EP басистът и единият китарист напускат. Остават Алекс Монтаню (вокал, китара) и Скот Колиър (беквокал, барабани), които решават да продължат започнатото под формата на рок дуо.

Вдъхновени от други изпълнители като Kasabian, Jack White, Royal Blood и Oasis, двамата създават много наситено, мръсно звучене, което бързо им носи редица участия по значими клубове и фестивали във Великобритания. През 2016 издават своето дебютно EP “With Love”, като постепенно продължават да надграждат и привличат вниманието на големи радиостанции на острова като BBC Introducing и Kerrang Radio!.

След завръщането си от Балканите Алекс и Скот ще продължат активно с фестивалите и се надяват до края на годината да влязат в студио, за да запишат новите си песни.

Освен Благоевград и София, Leontas посетиха и Атина. Какви са впечатленията ти от концертите и къде имаше най-голям интерес?

В момента, в който отговарям на тези въпроси, съм на летището в Лондон, след края на турнето. Беше невероятно, надмина очакванията ни! Изключително благодарен съм както на всички промоутъри, журналисти и колеги, които приеха бандата и се отнесоха с огромна доза професионализъм и ентусиазъм, така и на всеки посетил концертите и подкрепил бандата.

Всяка публика е различна и това е красотата и тръпката да посещаваш различни места с артисти. Концертите навсякъде бяха изпълнени с огромна енергия и емоция от страна на публиката, но да бъда с моя банда на домашна сцена в София беше изключително емоционален момент, което направи този концерт много специален за мен.

Разкажи за останалите изпълнители, с които работиш?

Работя с още няколко прекрасни банди, които се развиват с доста бързи темпове. Както по-горе споменах, опитвам се да подкрепям и разработвам новото и различното, работя с банди като Panic Island, Rollers of Bedlam, Royaltee, които вярвам, че вдъхват свежест и притежават уникалност. Много интересни неща предстоят и с тях.

Също така работя и с house и techno DJ. Електронната сцена също винаги ме е интригувала и имам удоволствието да работя с артисти като Soul Button и Majesty, които вече са се утвърдили на световната сцена с множество международни турнета и релийзи.

Можем ли да очакваме някой от тях в България скоро?

Всъщност в момента работя по един проект, който искам да осъществя от години – да представям банди от Англия в България на по-редовен принцип, чрез промоутърската част на компанията ми L’Evil Music. За момента имам доста добър отзвук и желание за съвместна работа от колеги в България и изглежда доста възможно този проект да се задвижи още през есента тази година. Stay tunned!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевКакво се случи в българската музика през 2018?06.01.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаSTEM vs. STEAM – моделите на образование в дигиталната средаОбразование