Музика

Интервю с Даниъл Георгиев – мостът между българската и британската музикална сцена

13.06.2019

Музикалният мениджър в Англия, който води британски групи у нас и помага на българските да пробият на острова

През изминалата седмица английското рок дуо LEONTAS изнесе два концерта в България, превземайки клуб „Строежа“ в София и забивайки на „Jumaya Stage Festival” в Благоевград. Причината да имаме възможността да ги видим и чуем на живо? Мениджърът им Даниъл Георгиев, който изглежда все по-често ще се явява като мост между двете сцени.

Имахме възможността да се свържем с него и да научим как е минало балканското турне на бандата, как е била приета у нас, както и повече подробности за неговата дейност като музикален мениджър във Великобритания.

Започваме от началото с въпроса как се е насочил към този път:

ДГ: От ранна възраст имам интерес към музиката, като огромно влияние върху мен оказа чичо ми, който тогава беше професионален музикант – поп и оперен певец, и баща ми, който беше първият китарист, когото съм чувал и виждал. Оттогава винаги съм бил в компанията на музиканти и в центъра на музикални събития.

През 2009 заминах за Англия, където направих и първите си професионални стъпки в музикалната индустрия като студентски представител на едни от най-популярните клубове в страната, а и в света – Fabric и Matter. По-късно завърших музикален мениджмънт в Лондон, където имах възможността да се уча от едни от най-влиятелните и опитни хора в индустрията. Именно в Лондон започнах да организирам концерти и музикални събития. Така започнах да създавам мрежа от много музиканти и банди. Желанието ми да помогна и развивам тези артисти съвсем естествено доведе до по-сериозни взаимоотношения и освен организирането на концерти за тях, започнах и да се занимавам с ПР, букинг и тн.

Даниъл Георгиев (ляво) и LEONTAS

Какви са впечатленията ти от българската клубна сцена от гледна точка на човек, който има добър поглед над тази във Великобритания?

Много приятно съм изненадан от нивото на сцената в България, макар и вероятно повечето ми колеги да не го осъзнават (затрупани от страхотната работа, която вършат, за да го постигнат). Нивото в София, например, е наистина много добро! Не бих казал, че по нещо особено отстъпва от това на Великобритания като качество на бандите, музиката, концертите, заведенията и т.н.

Бих искал да спомена имената на Мартин Михайлов, Гергана Нойкова, Иван Кацарски, Иван Неделев и много други, които са невероятни хора, професионалисти и едни от основните виновници за развитието на българската сцена, за което им благодаря!

Можем ли да извлечем някакви уроци от сцената в Англия, които да ни помогнат да развием нашата?

Англия за мен е родината на съвременната музикална индустрия с огромни традиции и влияния. Но усещам напоследък една застоялост в индустрията. Залага се прекалено на сигурно, лейбълите и промоутърите търсят много определено звучене, което принуждава бандите да звучат доста еднообразно и да губят идентичността си в името на това да се харесат на хората от индустрията и забравят, поне според мен, най-важното – да изненадат и запознаят публиката с нещо ново, разтърсващо, дори провокативно.

Български банди като JEREMY? и Hayes and Y вдигат страхотен шум на острова, според мен именно заради смелостта им да бъдат различни и иновативни. Така че ако има някакъв урок, за мен той би бил българската сцена да не се отказва от експерименталността и желанието за иновация, а напротив – то да бъде подкрепяно и развивано.

LEONTAS бяха на една сцена с JEREMY? на Camden Rocks Festival, а сега направиха и балканско турне – смяташ ли да развиваш тази връзка и мислил ли си да работиш с други български групи за концерти в Англия?

LEONTAS и JEREMY? имат история още преди Camden Rocks. Лъвовете подгряваха Тигрите през 2017 в легендарния 100 Club. За мен е огромна радост и гордост, че имам пръст в това и двете банди да участват на този фестивал и също така да бъдат едни от най-страхотно представилите се на него.

Момчетата (и момичето в сянка) от JEREMY?  бяха невероятна помощ за балканското турне на LEONTAS, по време на което имахме удоволствието да прекараме доста време заедно и да си говорим за много интересни неща. Може би нещо вече се готви.

Кои всъщност са Leontas:

В началото през 2015 групата се състои от четирима, но при влизането в студио за записване на първото им EP басистът и единият китарист напускат. Остават Алекс Монтаню (вокал, китара) и Скот Колиър (беквокал, барабани), които решават да продължат започнатото под формата на рок дуо.

Вдъхновени от други изпълнители като Kasabian, Jack White, Royal Blood и Oasis, двамата създават много наситено, мръсно звучене, което бързо им носи редица участия по значими клубове и фестивали във Великобритания. През 2016 издават своето дебютно EP “With Love”, като постепенно продължават да надграждат и привличат вниманието на големи радиостанции на острова като BBC Introducing и Kerrang Radio!.

След завръщането си от Балканите Алекс и Скот ще продължат активно с фестивалите и се надяват до края на годината да влязат в студио, за да запишат новите си песни.

Освен Благоевград и София, Leontas посетиха и Атина. Какви са впечатленията ти от концертите и къде имаше най-голям интерес?

В момента, в който отговарям на тези въпроси, съм на летището в Лондон, след края на турнето. Беше невероятно, надмина очакванията ни! Изключително благодарен съм както на всички промоутъри, журналисти и колеги, които приеха бандата и се отнесоха с огромна доза професионализъм и ентусиазъм, така и на всеки посетил концертите и подкрепил бандата.

Всяка публика е различна и това е красотата и тръпката да посещаваш различни места с артисти. Концертите навсякъде бяха изпълнени с огромна енергия и емоция от страна на публиката, но да бъда с моя банда на домашна сцена в София беше изключително емоционален момент, което направи този концерт много специален за мен.

Разкажи за останалите изпълнители, с които работиш?

Работя с още няколко прекрасни банди, които се развиват с доста бързи темпове. Както по-горе споменах, опитвам се да подкрепям и разработвам новото и различното, работя с банди като Panic Island, Rollers of Bedlam, Royaltee, които вярвам, че вдъхват свежест и притежават уникалност. Много интересни неща предстоят и с тях.

Също така работя и с house и techno DJ. Електронната сцена също винаги ме е интригувала и имам удоволствието да работя с артисти като Soul Button и Majesty, които вече са се утвърдили на световната сцена с множество международни турнета и релийзи.

Можем ли да очакваме някой от тях в България скоро?

Всъщност в момента работя по един проект, който искам да осъществя от години – да представям банди от Англия в България на по-редовен принцип, чрез промоутърската част на компанията ми L’Evil Music. За момента имам доста добър отзвук и желание за съвместна работа от колеги в България и изглежда доста възможно този проект да се задвижи още през есента тази година. Stay tunned!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил РусевЗащо са нужни квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир - интервю с Тихомир Георгиев11.04.2018

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаЗа Graffiti и страстта към изкуството – интервю с художника Дамян НиколовLIFE