Бен Афлек – противоречивата история на най-автентичния Батман в киното

10.04.2016
Джереми Ренър (в гръб) и Бен Афлек в "Градът"; Снимка: Warner Bros.
Джереми Ренър (в гръб) и Бен Афлек в „Градът“; Снимка: Warner Bros.

През следващите две години Афлек отсъства от големите екрани в подготовка на третия си режисьорски филм, който се оказва и най-големия триумф в кариерата му дотук. „Арго“ излиза по киносалоните в САЩ през октомври 2012 година и е посрещнат с универсално критическо одобрение. Историята за хитроумното спасяване на заложници от американското посолство в столицата на Иран дава възможност на Афлек да подчертае вече засвидетелстваните си способности като режисьор да илюстрира напрежение и важност на екрана без експлозивно насилие или зрелищни специални ефекти. Той отново играе главната роля и си осигурява първокласни екранни партньори в лицето на ветераните Браян Кранстън, Джон Гудман и Алан Аркин. Автентичният исторически трилър е номиниран за повече призове, отколкото на този етап от писането на статията съм способен да изпиша, и постига голямата си победа във вечерта на наградите „Оскар“, когато грабва отличието за най-добър филм. Статуетката се приема от продуцентите Грант Хеслов, Джордж Клуни и самия Бен Афлек. „Арго“ до голяма степен поставя точката в края на триумфалното завръщане на Афлек под светлината на прожекторите след гръмките му провали в средата на отминалото десетилетие.

През 2013 година актьорът се снима в противоречиво възприетите ‘Runner Runner’/„Надцакването“ и ‘To The Wonder’/„До чудото“. Върху последния филм Афлек работи с Терънс Малик, но съвместният им проект е оценен от критиците не дотам ласкаво, колкото последвалата колаборация на актьора с режисьора Дейвид Финчър. През 2014 година страхотният трилър по едноименния роман на Джилиън Флин ‘Gone Girl’/„Не казвай сбогом“ донася на всички участници в проекта фантастични отзиви от експертите и дори задоволителен комерсиален успех. Афлек блести на екрана в компанията на Розамунд Пайк, която е истинското откритие на филма, и други известни звезди като Тайлър Пери, Нийл Патрик Харис и други. Режисьорът Финчър подчертава, че е избрал Афлек за ролята заради пределно ясното му разбиране за погрешното медийно възприятие на публичните личности.

Бен Афлек в "Не казвай сбогом"; Снимка: Decider.COM
Бен Афлек в „Не казвай сбогом“; Снимка: Decider.com

През август 2013 година, по-малко от половин година след големия си триумф с „Арго“, Афлек се оказва между зъбите в зиналата паст на фанатизираните комиксови фенове, когато ‘Warner Bros.’ официално съобщава, че актьорът ще играе Брус Уейн/Батман в продължението на филма за Супермен ‘Man of Steel’/„Човек от стомана“. Изключителните актьорски и режисьорски постижения на Афлек от 2005 година насам, както и съвършеното физическо сходство между актьора и персонажа на възрастния Брус Уейн, остават неспоменати в озлобените коментари на милиони заселници на уебпространството със спорен церебрален капацитет. Първите промоционални изображения и видеокадри с Афлек в ролята на Батман драстично подобряват апокалиптичните очаквания на въпросните индивиди, които започват да забелязват приликата между техния любим комиксов герой и актьора, на който е поверена ролята. Страхотният последен трейлър за филма, поставящ акцент върху персонажа на Брус Уейн/Батман, дори увеличи очакванията към представянето на Афлек до високи.

И въпросните очаквания, разбира се, бяха оправдани и надминати с много. В „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ Афлек прави най-точната и автентична интерпретация на Черния рицар на големия екран в дългата му и пъстра филмова история. Той излъчва всички нужни характеристики като авторитет, самочувствие, неудържима ярост и емоционална ранимост, които са присъщи на образа му. Афлек впечатлява и с доминиращото си екранно присъствие, което се изразява както в харизматично поведение, така и в невероятни чисто физически пропорции. Неговият Батман се бие като звяр, троши кости и не се свени да ръга с ножове; разработва стратегии и винаги остава на две стъпки пред враговете си с изключение на гениалния Лекс Лутор; пренася класическия комиксов облик на героя с типичния си звезден вид и изключителната си физика; извършва реални разследвания, действа под прикритие и прави адекватни дедукции като детектив; и, разбира се, заковава с идеална точност комплексната и противоречива психология на възрастния Брус Уейн – параноичен, циничен, изтощен от живота и дори садистичен в минимална степен при сблъсъците си с престъпници.

Бен Афлек в ролята на Брус Уейн/Батман; Снимка: Warner Bros.
Бен Афлек в ролята на Брус Уейн/Батман; Снимка: Warner Bros.

Анонсираните дотук бъдещи проекти на Афлек извън ролята на Батман са екшън трилърът ‘The Accountant’/„Счетоводителят“ на режисьора Гавин О‘Конър и четвъртият му режисьорски проект ‘Live By Night’/„Те живеят в нощта“, който ще пренесе на големия екран действието от едноименния гангстерски роман на Денис Лихейн, вече споменатия автор на „Жертва на спасение“, „Реката на тайните“ и „Злокобен остров“. В рамките на споделената филмова вселена на ‘Warner Bros.’/’DC Comics’ Афлек е ангажиран да изиграе Батман в двете части на предстоящия мегапроект ‘Justice League’/„Лигата на справедливостта“, който ще събере на екрана Черния рицар и другите прочути супергерои Superman/Супермен, Wonder Woman/Жената Чудо, Cyborg/Киборга, The Flash/Светкавицата и Aquaman/Аквамен. Освен това през последните няколко дни в Интернет упорито се завъртя слухът, че Афлек е завършил сценария за солов филм за Батман в сътрудничество с комиксовия автор Джеф Джоунс и предстои да режисира лентата. Дали тези слухове ще се потвърдят, предстои да разберем много скоро, но още през август тази година ще видим актьорът в костюма на Батман отново в кратка поява в ‘Suicide Squad’/„Отряд самоубийци“, където за първи път ще се срещне със заклетия си враг Жокера така, както ще бъде изигран от носителя на „Оскар“ Джаред Лето.

Бен Афлек в ролята на Брус Уейн/Батман; Снимка: DigitalTrends.COM
Бен Афлек в ролята на Брус Уейн/Батман; Снимка: DigitalTrends.com

Без или със качулка и наметало, на този етап от кариерата си Афлек вече окончателно се е превърнал в уникална суперзвезда, която е магнит за филмовите зрители. Доказаните му качества най-сетне засенчиха тиражираните клюки относно личния му живот и разводът му с Дженифър Гарнър след 10 години брак дори не беше така широко разгласен, както предишните му връзки. Хуманитарните му начинания по цял свят и либералните му политически позиции са добре документирани и са му изградили основателен имидж на интелигентен и информиран мъж. Невероятната му история на възход, падение и творческо възраждане сама звучи като сюжет на класическа драма. Предстои да видим дали тя ще е с щастлив край, но всички знаем, че Холивуд ги обича именно така. А толкова години по-късно явно все още обича и Бен Афлек.

И знаете ли защо? 😉

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваКакво обещава есенният киноекран през 2017?22.09.2017

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика