Биониката – когато научна фантастика се превръща в реалност

19.03.2014

eksoproduct4-2-c66dec2529185bdf009f473f3a8ca0c1
Винаги съм смятала, че научната фантастика е обречена да се превърне в реалност. И това се случва. Наистина се случва, не знам дали е сбъдната мечта или прелюдия към кошмар, но със сигурност е вълнуващо. Уникалните технологии, които се разработват и усъвършенстват в днешно време, са доказателство за това. В който и да е новинарски или научнопопулярен сайт има секция за наука, където могат да се открият иноваторски и неочаквани проекти и проучвания. Ето например биониката.

Вижте още: ЕДНА ИДЕЙНА УТОПИЯ – ПРОЕКТЪТ “ВЕНЕРА”

Част I. Що е то?

Строга дефиниция: изучаване и създаване на механични системи, които функционират като живи организми.

Терминът “бионика” се споменава за първи път през далечната 1958 година, но романът на Martin Caidin от началото на 70-те години “Cyborg” го популяризира сред хората по цял свят. Смисълът на биониката може да бъде обяснен съвсем накратко и без излишни дълги думички – виждаме как природата прави нещо и с помощта на модерни технологии го правим и ние, така че да го използваме за целите си. Тази идея обаче съвсем не е нова. Леонардо Да Винчи? Летящите му машини напомнят на птици в полет, а подводницата от “Моби Дик” е общо-взето механична риба в естествената й среда. Но едва днешните технологии позволяват създаването на по-сложни системи по образец взет от природата. Ето пример, за който не бихме се сетили на “prima vista”, но все пак би могъл да се нарече бионика – компютърните вируси.

Da_Vinchi
Но най-често тази нова научна област се асоциира с медицината. Много усилия и пари се влагат в разработването на бионични протези, предимството им пред обикновените протези е, че предлагат извършването на по-естествени движения и процеси. Устройство, наречено кохлеарен имплант, се поставя в ухото на глух човек и му позволява да различава и възприема звуци. Използва се все по-често и в различни страни, като цифрата тук е поне няколкостотин хиляди души. В University of Pennsylvania пък е разработена изкуствена ретина, която на теория може да обработва образи като естествена. Компанията “Touch Bionics” произвежда различни модели бионични ръце, наречени i-limb, които работят на батерии. Дори се предлагат ръкавици в различни тонове, които да направят ръката да изглежда възможно най-естествено! Друга компания, Ekso Bionics, разработва и произвежда бионичен екзоскелет, с помощта на който парализирани могат да ходят.

Всичко това е колкото впечатляващо, толкова и скъпо. Поне на този етап. Имайки предвид огромните финансови средства, които се влагат в подобни неща, както и увеличаващата се конкуренция, цената вероятно бързо ще спадне и след не много години това ще е напълно постижимо, естествено и ефикасно лечение.

i-limb-ultra-gallery7Част II. Размисли и страсти.

Нестрога дефиниция: Аааааааа, киборгиииии! Роботиии!

Ако това не е научна фантастика в реалността, не знам кое е. Съществуват бионични ръце, които наподобяват човешките и позволяват на хора, изгубили своите, да се хранят с вилица. Позволяват им да хванат чашата си с вода, за да отпият. Позволяват им да стиснат ръката на човека, с когото току-що се запознават. Съществуват бионични очи, които дават възможност на слепи да виждат нещо, поне нещичко. Съществуват бионични технологии, с които глухите чуват. За хиляди, милиони хора по света това е спасение,  шанс да водят по-добър живот.

Представяте ли си какво е да се запознаете с някого и да видите една механична ръка да се протяга към вас. Да почувствате метала. И после да видите искрената усмивка на човека срещу вас. А сега си представете част от вас да е машина, която контролирате с ума си. Представете си предизвикателствата и трудностите, удовлетворението и възхитата си.

И още: АВТОМАТОНИТЕ, ИЛИ КАК СЕ СРЕЩАТ ИЗКУСТВОТО, ЧАСОВНИЦИТЕ И ГЕНИАЛНОСТТА

Биониката безспорно има бъдеще и то не само заради хората в неравностойно положение. Това е един нов свят. А има ли някой, който не би си задал въпроса: “Ами ако…?” Ами ако можем да направим човек-робот? (Да, препратки към 72357465 научнофантастични книги). Ако можем да построим машина, която да изглежда и функционира като човек, но да не е? Главата ми се замайва само като си помисля. И все пак, това се прави в момента, само погледнете видеото долу.

bionics-615Наистина, тази идея и тази технология са повече от невероятни. Но, разбира се, много хора се притесняват за етиката. И колкото и досадно, дори тесногръдо да звучи, може би имат право. Какво пречи на хората да заменят своите истински здрави ръце за по-бързите, по-функционалните и много по-силните механични такива? Кой може да каже: “Ти ще получиш бионична ръка, а ти – не.” Специалистите искат точно определени правила, по които да се прилага тази технология и са в правото си.

Вече си представям как след няколко години магистратурите и докторантурите по бионика са едни от най-популярните специалности и добрите кадри с подобна подготовка са изключително високо ценени. И това сигурно ще е оправдано от хилядите хора с механични крайници или органи. Биониката има пълния потенциал да се превърне в нещо толкова нормално колкото взмането на аналгин при главоболие. А дори и развитието й да бъде забавяно, спирано и възобновявано в продължение на години, все пак си мисля, че бъдещето е в нея.

Докъде ще доведе всичко това? Няма как да знам, но определено искам да видя.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваСмисленото консуматорско изживяване. Любими български брандове22.03.2020

Още от Под Моста

Кино "Искра" Велико Търново
Калоян ГуглевНа кино в малкия градКино