Биониката – когато научна фантастика се превръща в реалност

19.03.2014

eksoproduct4-2-c66dec2529185bdf009f473f3a8ca0c1
Винаги съм смятала, че научната фантастика е обречена да се превърне в реалност. И това се случва. Наистина се случва, не знам дали е сбъдната мечта или прелюдия към кошмар, но със сигурност е вълнуващо. Уникалните технологии, които се разработват и усъвършенстват в днешно време, са доказателство за това. В който и да е новинарски или научнопопулярен сайт има секция за наука, където могат да се открият иноваторски и неочаквани проекти и проучвания. Ето например биониката.

Вижте още: ЕДНА ИДЕЙНА УТОПИЯ – ПРОЕКТЪТ “ВЕНЕРА”

Част I. Що е то?

Строга дефиниция: изучаване и създаване на механични системи, които функционират като живи организми.

Терминът “бионика” се споменава за първи път през далечната 1958 година, но романът на Martin Caidin от началото на 70-те години “Cyborg” го популяризира сред хората по цял свят. Смисълът на биониката може да бъде обяснен съвсем накратко и без излишни дълги думички – виждаме как природата прави нещо и с помощта на модерни технологии го правим и ние, така че да го използваме за целите си. Тази идея обаче съвсем не е нова. Леонардо Да Винчи? Летящите му машини напомнят на птици в полет, а подводницата от “Моби Дик” е общо-взето механична риба в естествената й среда. Но едва днешните технологии позволяват създаването на по-сложни системи по образец взет от природата. Ето пример, за който не бихме се сетили на “prima vista”, но все пак би могъл да се нарече бионика – компютърните вируси.

Da_Vinchi
Но най-често тази нова научна област се асоциира с медицината. Много усилия и пари се влагат в разработването на бионични протези, предимството им пред обикновените протези е, че предлагат извършването на по-естествени движения и процеси. Устройство, наречено кохлеарен имплант, се поставя в ухото на глух човек и му позволява да различава и възприема звуци. Използва се все по-често и в различни страни, като цифрата тук е поне няколкостотин хиляди души. В University of Pennsylvania пък е разработена изкуствена ретина, която на теория може да обработва образи като естествена. Компанията “Touch Bionics” произвежда различни модели бионични ръце, наречени i-limb, които работят на батерии. Дори се предлагат ръкавици в различни тонове, които да направят ръката да изглежда възможно най-естествено! Друга компания, Ekso Bionics, разработва и произвежда бионичен екзоскелет, с помощта на който парализирани могат да ходят.

Всичко това е колкото впечатляващо, толкова и скъпо. Поне на този етап. Имайки предвид огромните финансови средства, които се влагат в подобни неща, както и увеличаващата се конкуренция, цената вероятно бързо ще спадне и след не много години това ще е напълно постижимо, естествено и ефикасно лечение.

i-limb-ultra-gallery7Част II. Размисли и страсти.

Нестрога дефиниция: Аааааааа, киборгиииии! Роботиии!

Ако това не е научна фантастика в реалността, не знам кое е. Съществуват бионични ръце, които наподобяват човешките и позволяват на хора, изгубили своите, да се хранят с вилица. Позволяват им да хванат чашата си с вода, за да отпият. Позволяват им да стиснат ръката на човека, с когото току-що се запознават. Съществуват бионични очи, които дават възможност на слепи да виждат нещо, поне нещичко. Съществуват бионични технологии, с които глухите чуват. За хиляди, милиони хора по света това е спасение,  шанс да водят по-добър живот.

Представяте ли си какво е да се запознаете с някого и да видите една механична ръка да се протяга към вас. Да почувствате метала. И после да видите искрената усмивка на човека срещу вас. А сега си представете част от вас да е машина, която контролирате с ума си. Представете си предизвикателствата и трудностите, удовлетворението и възхитата си.

И още: АВТОМАТОНИТЕ, ИЛИ КАК СЕ СРЕЩАТ ИЗКУСТВОТО, ЧАСОВНИЦИТЕ И ГЕНИАЛНОСТТА

Биониката безспорно има бъдеще и то не само заради хората в неравностойно положение. Това е един нов свят. А има ли някой, който не би си задал въпроса: “Ами ако…?” Ами ако можем да направим човек-робот? (Да, препратки към 72357465 научнофантастични книги). Ако можем да построим машина, която да изглежда и функционира като човек, но да не е? Главата ми се замайва само като си помисля. И все пак, това се прави в момента, само погледнете видеото долу.

bionics-615Наистина, тази идея и тази технология са повече от невероятни. Но, разбира се, много хора се притесняват за етиката. И колкото и досадно, дори тесногръдо да звучи, може би имат право. Какво пречи на хората да заменят своите истински здрави ръце за по-бързите, по-функционалните и много по-силните механични такива? Кой може да каже: “Ти ще получиш бионична ръка, а ти – не.” Специалистите искат точно определени правила, по които да се прилага тази технология и са в правото си.

Вече си представям как след няколко години магистратурите и докторантурите по бионика са едни от най-популярните специалности и добрите кадри с подобна подготовка са изключително високо ценени. И това сигурно ще е оправдано от хилядите хора с механични крайници или органи. Биониката има пълния потенциал да се превърне в нещо толкова нормално колкото взмането на аналгин при главоболие. А дори и развитието й да бъде забавяно, спирано и възобновявано в продължение на години, все пак си мисля, че бъдещето е в нея.

Докъде ще доведе всичко това? Няма как да знам, но определено искам да видя.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста5 истории за цветове и техните кръстници15.09.2020

Още от Под Моста

Сериали Зима 2021
Калоян ГуглевСериалите, които ще гледаме през тази зимаКино