„Богат, беден“ на Шоу – сапунен сериал на хартия

24.07.2014

богатбеден„Богат, беден“ е от онези книги, които сякаш обществото ти налага да прочетеш. Които всеки втори четящ приятел е прочел и ги определя като „задължителни“. Чувал си за тях многократно, често си си казвал „ще взема да я прочета“ и накрая наистина го правиш. Проблемът в тези случаи са прекомерно високите очаквания, които не винаги се оправдават. Взаимоотношенията ми с този роман бяха идентични – допаднахме си, но и двамата знаем, че никога няма да станем добри приятели.

Виж още: НА КОГО БИ СЕ ХАРЕСАЛА „НАПЪЛНO ИЗГУБИЛИ СЕБЕ СИ“? (РЕВЮ В ДВЕ ВЕРСИИ)

Историята е обикновена. „Богат, беден“ е сага за нещастното и бедно американско семейство Джордах. За лудата майка и лошия баща, които се мразят, както и за техните двама сина и една дъщеря, коренно различни един от друг, които се явяват главни действащи лица на книгата. Сюжетът разказва в един прилично голям обем за живота на отрочетата на семейство Джордах – тяхното израстване, житейски път, създаване на семейство, успехи и неволи. Макар и изпълнен със събития, животът им на практика не се отличава чак толкова от този на милиони други семейства по целия свят.

Тази обикновеност е най-характерната част на „Богат, беден“. Няма епична и невъзможна история, абсолютно неочаквани обрати и интриги. Всичко е максимално реалистично и близко до действителността. Всеки може да види, малко или много, себе си, живота си и семейството си в действието и персонажите на романа. Да направи асоциации и сравнения, да се замисли. Ъруин Шоу ни разказва по увлекателен начин една история за животa такъв, какъвто е. Изпълнен с щастливи мигове и моменти на отчаяние, с успехи и спадове, с деца, разводи, алкохолизъм, приключения, работа, болести, приятелство и бизнес. Героите са толкова пълнокръвни,а историята – толкова реалистична, че в един момент наистина можете да забравите, че четете художествена литература.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под Моста10 класически романа, които всеки трябва да прочете09.02.2021

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика