„Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” смълчава скептиците и надскача очакванията

23.05.2014

X-Men-Days-of-Future-Past-bannerБюджет от 200 милиона долара, актьорски ансамбъл от млади и стари култови фаворити, амбициозен сюжет в миналото и бъдещето, много промени в сцените и участията на актьорите… „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” изглеждаше обречен на провал няколко месеца преди премиерата си. Експерти веднага се възползваха от възможността да надигнат самонадеяно глас и гръмко да обявят този провал, преди той да е станал факт. Както се казва в един англо-американски фразеологизъм, сега думите им се обръщат, за да ги ухапят по задника.

Това не означава и, че съм напълно съгласен с възторжените хвалебствия, които се леят от Интернет през последните дни, и провъзгласяват „Дни на отминалото бъдеще” за най-добрия супергеройски филм за всички времена. Според филмът трудно може да се сравнява с коя да е от частите от трилогията на Кристофър Нолан за Черния рицар. Личният ми вкус поставя дори миналогодишния „Върколакът” над тазгодишната лента за Х-Мен, но предполагам, че това се дължи на предпочитанията ми, фаворизиращи дълбочинното разглеждане на един персонаж спрямо грандиозното епично действие с много, по-слабо засегнати образи.

Вижте още: Ревюто ни за „Върколака“

Но №2 в поредицата за мутантите ми изглежда като задоволително място за „Дни на отминалото бъдеще” и това говори достатъчно красноречиво за неговите качества. Той надскача историческия първи „Х-Мен”, който стартира цяло ново течение в Холивуд, „Х2”, който беше посрещнат с още по-бурно одобрение от фенове и критици, и „Х-Мен: Първа вълна”, който възкреси поредицата след две по-слаби попълнения. Много фактори допринасят за това, начело със суперзвездния актьорски ансамбъл.
x_men_days_of_future_past_poster-photo
Негов водач си остава неизменният Хю Джакман в ролята на Върколака, в която се превъплъщава за седми път. Именно Върколакът се оказва единственият мутант, способен да пропътува във времето няколко десетилетия назад заради ускорената си регенерация. Целта му е да предупреди мутантите в миналото за апокалиптичната съдба, която ги очаква, ако сами не променят бъдещето си. Джакман влиза в патентованата си роля спокойно и уверено, и изпълнява функциите си с явно задоволство от това, че работи с два различни актьорски състава и че отново е под кожата на любимия си образ.
wolverinegun
Сър Патрик Стюарт и сър Иън МакКелън се завръщат в поредицата, за да пресъздадат ролите на Професор Х и Магнито в по-късните години от живота им. Ролите им са доста ограничени, но актьори като тях внасят тежест, авторитет и магнетизъм (виждате ли каква шега си направих с Магнито, а?) със самото си присъствие. Дори и в ограничения си капацитет, сценарият все пак им дава отделни моменти, в които да блеснат личностните им характеристики и специалните им способности.
Professor-X-Magneto-X-Men-Movies
Същото се отнася и за Шон Ашмор, Даниел Къдмор, Елън Пейдж и Омар Сай, които пресъздават или въвеждат на екран образите на мутантите от бъдещето. Обречени на постоянни гонения, Айсмен, Колосът, Кити Прайд, Бишъп и компания се изявяват преди всичко в бойни сцени със страховитите Стражи – бойни роботи, създадени, за да изтребват същества с мутиращия Х-ген. Това им дава възможност да демонстрират с пълна сила способностите си и да получат определени моменти, в които да засвидетелстват верността си един към друг и към умиращата им кауза.
Shadowcat-Kitty-Pryde-Ellen-Page-X-Men-Days-of-Future-Past-Images
Доста по-широко поле за изява е дадено на мутантите от 70-те години. В поддържащ капацитет се изявяват Никълъс Хоулт и Еван Питърс съответно в ролите на Звяра и Пиетро „Quicksilver” Максимов. И двамата получават възможността да покажат определящата черта на образите им – единият е гласът на разума в екипа, който всеки момент може да експлодира като бомба със закъснител, а другият вероятно е най-впечатляващото нещо във филма. Самоуверен, по-светкавичен от всичко, което можете да си представите, и демонстративен до самохвалство, Пиетро е водещата фигура във вероятно най-ефектната екшън сцена от целия филм. Ще Ви спестя детайлите, тъй като определено заслужавате да я видите и преживеете изцяло.
X-Men-Days-of-Future-Past-Photos-7
Но светлината на прожекторите си остава твърдо фокусирана върху професор Ексейвие, Магнито и Мистик, изиграни като по-млади от суперзвездите Джеймс МакАвой, Майкъл Фасбендер и носителката на „Оскар” Дженифър Лоурънс. Вероятно най-широко поле за изява получава МакАвой в ролята на младия Чарлс Ексейвие, когото обстоятелствата принуждават да излезе от упадъчния си начин на живот, който е повел през последните години, и отново да поведе мутантите към по-светло бъдеще и обща кауза. Цялата трансформация е илюстрирана чудесно от МакАвой, като своеобразна поанта на представянето му е телепатичната среща с по-възрастната му същност от бъдещето, изиграна от сър Патрик Стюарт.
X-Men-Days-of-Future-Past-Trailer-Old-and-New-Xavier
Същите амбиции си поставя и по-младия Ерик Леншър, известен като Магнито, и изигран от неколкократно номинирания за „Оскар” Майкъл Фасбендер. Макар и целите им да съвпадат, Ексейвие и Магнито отново са противопоставени в подходите си към постигането им. В „Дни на отминалото бъдеще” Магнито е най-далеч от определението „злодей”, той просто действа твърдо и непоколебимо по пътя, който смята, че води до спасението на мутантите като вид. И все пак не е най-неразбраният и противоречив персонаж във филма.
Xmen-magneto-01
Тази своеобразна чест се пада на Мистик и е лесно да се каже, че сценаристите са й я оказали, тъй като ролята се изпълнява от носителка на „Оскар”. Дженифър Лоурънс изпълнява ролята на мутанта, чийто гени са ключът към апокалипсиса на нейния вид, с агресия и увереност, като безпогрешно превъплъщава най-характерните черти за персонажа на Мистик. Важността й е неоспорима и в крайна сметка историята се свежда именно до една нейна стъпка. В случая заслуга трябва да се отдаде и на сценариста Саймън Кинбърг за това, че за първи път е написал филм, в който най-важният персонаж не е Върколака или Магнито.

Вижте още: Ревютата ни за две от частите на поредицата „Игрите на глада“ с Дженифър Лоурънс – „Възпламеняване“ и „Сойка-присмехулка, част първа“
Mystique-Jennifer-Lawrence-X-Men-Days-Of-Future-Past-Wallpaper
Тирион Ланистър с черна коса и мустак – до тази препратка бихме могли да сведем ролята на Боливар Траск, изпълнявана от Питър Динклидж във филма. Да, той не е праволинеен злодей, и не, действията му не се движат от някаква фанатична омраза към мутантите. Той е просто най-типичният и клиширан образ на учен в супергерйски филм – движен само от интерес към науката, без да одобрява стъпките, които така или иначе предприема в изследователските си дейности.
xmen-days-of-future-past-peter-dinklage-bolivar-trask
Филм с толкова много персонажи и толкова мащабно действие вероятно щеше да бъде подобрен от двадесетина минути повече време. Часовникът обаче бива закован на два часа и десет минути, когато два часа и половина сигурно щяха да са доста по-уместни и ползотворни. Но дори и с такова времетраене и без откроен злодей, „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” се изстрелва към върха на цялата поредица за мутантите. Мнозина вероятно биха го поставили на самия връх. Ако премахнем „Върколакът” от миналата година, същото щях да сторя и аз, но ме водят собствените ми предпочитания към такъв тип филми. Без да е най-добрият в жанра си, както го рекламират определени колеги, „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” е един превъзходен филм и в сравнително слабата откъм блокбъстъри 2014-та, вероятно ще бъде и най-добрият блокблъстър филм за годината. Освен ако г-н Кристофър Нолан не се изкаже другояче през ноември с „Interstellar“.

Върколакът и Магнито разказват за филма пред Под Моста:

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги ПетровКолко точно готин всъщност е 'Deadpool'?15.02.2016

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от май, които трябва да слушатеМузика