Георги Господинов ни разказва 103 „свръхкратки истории“

15.05.2018

Ако е Георги, да е Господинов

Георги Господинов с нова книга в навечерието на 24-и май. Във „Всичките наши тела“ са събрани 103 „свръхкратки истории”, както ги нарича авторът. Историите са и смешни, и тъжни, и иронични – стил, познат и от други негови творби, като „Естествен роман“ и „Физика на тъгата“ . Книгата е завършена  през януари в Ню Йорк, където той печели една от най-престижните писателски стипендии в света -тази на Нюйоркската обществена библиотека.

Корицата е дело на Люба Халева

Господинов споделя за своите „свръхкратки истории“: „Като деца се надпреварвахме кой ще издържи повече под вода без въздух. Потапяш главата си, при липса на море – в цинкова кофа, бучене в ушите, клаустрофобия в гръдния кош, не дишаш половин минута, минута, някои минута и половина, горе-долу колкото трае една кратка история, и бързо вдигаш глава, връщаш се в живота. Първото вдишване е рязко и припомнящо. Нещо такова трябва да е с кратките истории. Няма да се удавиш, но след всяко потапяне вдишваш като за първи път.

Георги Господинов е една от най- разпознаваемите фигури в съвременната българска литература. Новата му книга се появява петдесет години след неговото рождение и  двадесет след излизането на „Естествен роман“ – най-успешната му творба. Романът е публикуван на над десет езика, през 2008г е избран за книга на седмицата на Австрийското радио и телевизия, като също така получава отзиви в „New York Times“, „Guardian“ и „The Times“.

Пер Лашез

„Вървях този следобед из гробището на света, попадах на Балзак, Пруст, Оскар Уайлд, Гертруд Стайн, Аполинер, Перек и на писатели, чиито имена не бях чувал. Само българският писател го нямаше в тази каменна антология. Нито в литературата на света, нито в гробището му.“ – из „Всичките наши тела“.

Премиерата на книгата се очаква да бъде в началото на месец юни.


Автор: Цветелинка Цветанова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКратките разкази на Георги Господинов се пренасят на големия екран14.02.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование