Георги Господинов ни разказва 103 „свръхкратки истории“

15.05.2018

Ако е Георги, да е Господинов

Георги Господинов с нова книга в навечерието на 24-и май. Във „Всичките наши тела“ са събрани 103 „свръхкратки истории”, както ги нарича авторът. Историите са и смешни, и тъжни, и иронични – стил, познат и от други негови творби, като „Естествен роман“ и „Физика на тъгата“ . Книгата е завършена  през януари в Ню Йорк, където той печели една от най-престижните писателски стипендии в света -тази на Нюйоркската обществена библиотека.

Корицата е дело на Люба Халева

Господинов споделя за своите „свръхкратки истории“: „Като деца се надпреварвахме кой ще издържи повече под вода без въздух. Потапяш главата си, при липса на море – в цинкова кофа, бучене в ушите, клаустрофобия в гръдния кош, не дишаш половин минута, минута, някои минута и половина, горе-долу колкото трае една кратка история, и бързо вдигаш глава, връщаш се в живота. Първото вдишване е рязко и припомнящо. Нещо такова трябва да е с кратките истории. Няма да се удавиш, но след всяко потапяне вдишваш като за първи път.

Георги Господинов е една от най- разпознаваемите фигури в съвременната българска литература. Новата му книга се появява петдесет години след неговото рождение и  двадесет след излизането на „Естествен роман“ – най-успешната му творба. Романът е публикуван на над десет езика, през 2008г е избран за книга на седмицата на Австрийското радио и телевизия, като също така получава отзиви в „New York Times“, „Guardian“ и „The Times“.

Пер Лашез

„Вървях този следобед из гробището на света, попадах на Балзак, Пруст, Оскар Уайлд, Гертруд Стайн, Аполинер, Перек и на писатели, чиито имена не бях чувал. Само българският писател го нямаше в тази каменна антология. Нито в литературата на света, нито в гробището му.“ – из „Всичките наши тела“.

Премиерата на книгата се очаква да бъде в началото на месец юни.


Автор: Цветелинка Цветанова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКратките разкази на Георги Господинов се пренасят на големия екран14.02.2018

Още от Под Моста

българската музика през септември
Момчил РусевКакво се случи в българската музика през септември?Музика