‘Gold’ за мръсната страна на американската мечта

08.03.2017

За съжаление, не всичко, което носителят на „Оскар“ Матю Макконъхи доближава, се превръща в злато, но изпълнението на актьора в ‘Gold’ само по себе си е такова. След „Море от дървета“ и „Свободният щат“, това е третата поред лента с негово главно участие, която не се радва на особен боксофис успех, макар и това да няма общо с представянето му. Филмът с непреведено на български заглавие е вдъхновен от действителни събития и позициониран преди няколко десетилетия. С тези елементи и разказа за възходи и падения на своите герои ‘Gold’ напомня за „Вълкът от Уолстрийт“ и „Американска схема“, само че по-доближен до зрителя и с идея една по-малко бляскав, в пряк и преносен смисъл.

След първата сцена действието е пренесено седем години напред, когато икономическата ситуация е притиснала фирмата, управлявана от Кени Уелс. Търсачът на злато е убеден в шестото си чувство, което му подсказва, че залежи на благородния метал се крият в Индонезия. За да стигне до тях, се съюзява с нужния геолог за сътрудник и така започват предизвикателствата за тях в джунглата на изток и тази в корпоративния свят след това, водещи до повече от един обрат.

Филмът носи приятен авантюристичен полъх, който обаче не е достатъчен, за да поддържа вълнението през по-голямата част от времетраенето. Сценарият е ясно построен, но действието не поема особени рискове и преминава някак равно без да остави траен отпечатък за преживяване на филмово приключение. При малко повече енергичност на повествованието и драматичен заряд потенциалът на историята би бил реализиран по-успешно, носейки повече вдъхновение и чувство.

Това, че ‘Gold’ не е от филмите, които ще останат в съзнанието ви продължително време след края си, обаче не означава, че няма да му се насладите, докато го гледате. Основната причина за това е изпълнението на Матю Макконъхи, който както винаги подхожда с пълна отдаденост. И макар по отношение на актьорската си игра да не изненадва особено, новото е трансформацията, който не е достигал преди. Докато за ролята в ‘Клубът на купувачите от Далас“ трябваше да отслабне драстично, тук наблюдаваме обратното. По думите на актьора резултатът е постигнат след шестмесечно меню, в което той не се ограничава от нищо, най-малко от чийзбургери и бира. Така с наедрелия си корем, „украсени“ зъби и полуплешива глава героят му се доближава на вид до обикновен застаряващ американец, което прави героят му лесен за себеидентифициране.

От двете му страни на екрана стоят Едгар Рамирес и Брайс Далас Хауърд като съответните партньори в работата и личния живот. На динамиката между Макконъхи и Рамирес липсва химия и яркост, която отсъства и от персонажа на втория. Венецуелецът е правдоподобен в ролята си, но образът на геолога Майкъл Акоста е оставен на ниво сценарий без допълнително обогатяване и прави впечатление повече при отсъствието си в определен етап от сюжетната линия. В това отношение обратното е налице при Брайс Далас, чиято роля предразполага героинята й Кей да избегне стереотипа за женски еквивалент на своя приятел златотърсач. Актрисата присъства с нужната жизненост и изиграва поддържащ, но достоен женски персонаж.

‘Gold’ е посветен не на бизнесмена, обсебен от богатство и лукс, а преди всичко на човека, чийто път е потопен в пот и кал, изпод които все пак се процежда блясъкът на мечтата, била тя американска или не (както казваше слоугънът на „Оскар“-ите през 2016 г. – “We all dream in gold”*). Приятното тук е, че тя не се състои в самото злато или парите като самоцел, а в тръпката от успеха в това, което Кени Уелс прави. И това в случая е достатъчно ‘Gold’ да спечели нашето внимание и симпатии.

‘Gold’ може да гледате в Euro Cinema, G8 Cinema и Кино „Одеон“. Разпространява „Тандем Филмс“.

*„Всички мечти са от злато“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна Маринкова"Вице" - киното като обвинителен акт29.01.2019

Още от Под Моста

Деница ДимитроваКино и избори: 7 филма за вота, който определя животиКино