Топ 10 блокбъстъри на 2014 година

30.12.2014

Ето, че отново дойде това време от годината, в което всички медии Ви засипват с годишни класации за какво ли не. Ние от Под Моста не бихме могли да останем по-назад и да не споделим мнението си относно най-добрите филми сред касовите хитове на 2014 година, получили широко разпространение по кината и значително внимание от зрителите. Поставяйки такъв комерсиален ценз, се лишаваме от възможността да отдадем дължимото на прекрасни, независимо продуцирани филмови произведения като ‘Locke’ на Стивън Найт и ‘Birdman’ на Алехандро Иняриту, но пък улесняваме задачата си. Какво беше най-доброто от това, което хората решиха да гледат през 2014 година?
22_jump_street-wide_featured
10. ’22 Jump Street’/“Внедрени в час 2“ – Продължението на хитовата екшън комедия „Внедрени в час“ с участието на звездите Джона Хил и Чанинг Тейтъм се оказа точно толкова ефективно в развлекателните си амбиции, колкото и предходния филм. Осланяйки се на печелившата хумористична формула с двама души в неестествена за възрастта и манталитета си среда и на фантастичната комична химия между Хил и Тейтъм, филмът получи същите положителни отзиви от критиците и същите добри финансови постъпления от доволните зрители. Изключително забавни появи на поддържащи участници като Айс Кюб и Ник Оферман (Ron Swanson от ‚Parks and Recreation’) допринесоха за нивото на хумора във филма. „Внедрени в час 2“ е една вездесъща пародия – пародия на жанра си, пародия на продълженията, пародия на актьорите си, пародия на себе си. За щастие, тя е в изпълнение на доста талантливи хора.
019. ‘Dawn of The Planet of The Apes’/“Зората на планетата на маймуните“ – Още едно продължение се настанява на деветото място в тази класация. С нов главен герой в лицето на Джейсън Кларк, който замества Джеймс Франко, и с цяла йерархично структурирана общност от маймуни, които живеят независимо от хората, лентата си поставя доста високи цели. И с добър сценарий, безупречни специални ефекти и отдадени актьорски представяния – най-вече на големия Анди Съркис в ролята на маймуната Цезар – „Зората на планетата на маймуните“ ги постига. Вълнуващ, дълбоко човешки в основните си мотиви и отлично илюстриран с най-новите технологии в седмото изкуство, филмът може да се стори проникновен на някои и престорено амбициозен на други, но със сигурност е интелигентен блокбъстър над средното равнище в Холивуд.
x_men_days_of_future_past_poster-wide_featured8. ‘X-Men: Days of Future Past’/“Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“ – През 2014 година Браян Сингър даде пример за това как може да се фиксира и освежи една дълга и претоварена научнофантастична поредица, без да се рестартира изцяло като „Стар Трек“. Натоварен с огромен актьорски състав и с едновременните функции на продължение и на предистория, „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“ изглеждаше обречен на провал. Но в каква грешка се оказаха скептиците само… Посрещнат с възторжени критически оценки още от предпремиерните прожекции, филмът регистрира фантастични приходи и очевидно спечели зрителите със завладяващата си история, страхотния екшън и най-вече представянето на гигантския ансамбъл, оглавяван от Хю Джакман и включващ имена като сър Йън МакКелън, сър Патрик Стюарт, Джеймс МакАвой, Майкъл Фасбендър, носителките на „Оскар“ Дженифър Лоурънс и Холи Бери, както и мнозина други. Комбинацията от толкова много познати лица и грандиозна, добре реализирана история се оказа достатъчна, за да се получи вероятно най-силното попълнение в многообичаната поредица „Х-Мен“.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Илияна МаринковаПетте най-добри филма на Скарлет Йохансон17.04.2017

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование