Guardians of the Galaxy – галактическият блокбъстър на лятото

08.08.2014

В последните години комиксовите филми никнат като гъби. Продължения, предистории, нови версии, събирателни филми и какво ли още не. Редица от тези ленти са качествени и несъмнено доставят удоволствие, но някъде в целия процес може би се позагуби нещо доста важно – оригиналността. Няма спор – приятно е да гледаме филми за герои, които вече познаваме и обичаме. Но нима това означава, че всички комиксови адаптации трябва да носят привкус на повторяемост и еднотипност като „Невероятният Спайдърмен 2” и „Тор: Светът на мрака”? За щастие – не. Изглежда хората от Марвел вече са проумели това и затова тази година решиха да внесат така необходимото разнообразие. През пролетта ни зарадваха със „Завръщането на първия отмъстител”, който, макар и продължение, беше изключително иновативен за жанра си – историята напомняше по-скоро на конспиративен шпионси трилър, отколкото на супергеройски екшън, качеството на режисурата можеше да се мери с най-добрите филми от поредицата за Борн, а супервойникът Капитан Америка беше превърнат в супершпионин. Този месец Марвел отново ни поднасят нещо, което няма как да не наречем свежо – колоритната космическа опера „Пазители на галактиката”.

Вижте още: Ревютата ни за гореспоменатите филми „Тор: Светът на мрака“, „Невероятният Спайдърмен 2“ и „Завръщането на първия отмъстител“

01

Филмът ни пренася в неизследваните космически измерения на вселената на Марвел. Сюжетът събира привидно несъвместима група загубеняци (в смисъл – хора, които са загубили по нещо) – дребния обирджия с голямо самочувствие Питър Куил (Крис Прат), известната из цялата галактика свирепа убийца Гамора (Зоуи Салдана), надменния говорещ енот Ракетата и неговия спътник – ходещото дърво Груут (озвучени съответно от Брадли Купър и Вин Дизел), както и жадния за отмъщение широкоплещест войн Дракс (Дейв Батиста). Те попадат в низ от забавни и драматични ситуации, бият се един с друг, помагат си, преследват своите интереси, обединяват се срещу общи врагове и в крайна сметка се превръщат в екип.

Във визуално отношение филмът е истински пир за сетивата. Огромният бюджет осигурява на режисьора Джеймс Гън възможността да развихри свободно въображението си. И той го прави. Лентата е главозамайващо пъстроцветна и то по готин, радващ, недразнещ начин. Стилистиката е прецизно изпипана, без в нито един момент да изглежда снобарска или претенциозна. Екшънът и космическите сражения изглеждат подобаващо качествено в абсолютно всяка сцена. Тази свежарска визия е допълнена от също така свежарски саундтрак. Музиката се състои основно от ретро хитове отпреди няколко десетилетия, които придават на лентата доста разведряваща атмосфера. Всъщност един от огромните плюсове на „Пазители на галактиката” е, че филмът никога не се опитва да бъде сериозен. Джеймс Гън е искрен в намеренията си да направи забавен и остроумен сай-фай блокбъстър, без да претендира за нещо повече. И крайният резултат е повече от задоволителен.

02

И въпреки суперлативите в горния абзац, най-голямата сила на „Пазители”-те е не визията или саундтрака, а човечността на персонажите. На всеки от главните герои е отредено прилично количество екранно време и всеки успява да заблести в своя уникален цвят светлина. На пръв поглед действащите лица са просто банда неудачници. С течение на историята обаче разбираме повече за всеки един от тях и… ги обикваме. Героите са толкова чаровно несъвършени, че няма как да не породят симпатия у зрителя. Всъщност сценарият е дело на Никол Пърлман и е редно да отбележа, че за първи път Марвел поверяват подобна отговорност на жена. Нейните „герои” може би не са винаги героични, но са толкова истински, че човек просто не може да остане безразличен към тях. От световната премиера на филма е изминала само една седмица, а феновете вече фанатично обсъждат датата, на която ще излезе следващата част. Различните зрители имат различни индивидуални любимци, но всеки иска да види екипа отново.

03

Но докато героите на филма са ярки, радващи и открояващи се, то злодеите са точно толкова слаби, безлични и забравими. Феновете на Лий Пейс, който се подвизава в ролята на злия извънземен терорист Ронан, едва ли ще останат особено доволни, имайки се предвид, че ролята и присъствието му във филма са изключително близки до тези на Кристофър Екълстън в „Тор: Светът на мрака”. Или, казано по-просто – Пейс е общо взето пропилян. Положението с Карън Гилън („Доктор Кой”) и нейната кръвожадна Небюла е може би малко по-добро, но разликата не е съществена. Злодеите на филма са общо взето инструменти, чрез които се изтъкват качествата на положителните герои. И това не е болка за умиране, но все пак е неприятно, че филм, който изгражда толкова атрактивни и реалистични протагонисти, борави с така плоски злодеи.

В заключение мога да кажа само едно – ТИЧАЙТЕ КЪМ КИНАТА. Макар и да не е съвършен, филмът представлява изключително качествено забавление и ще ви предостави страхотно лятно развлечение. А пътьом ще се срещнете с нетипични чудаци, които просто ще ви влязат под кожата.

 

Моята оценка в IMDB: 

gog-imdb

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров"Първият отмъстител: Войната на героите" - spoiler-free ревю28.04.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование