LIFE

Иран. Отвъд стереотипите.

24.11.2019

От Техеран до Шираз

Гледайки картата на Иран ще видите как много от основните градове са в центъра на страната. И ако имате 7-8 дена за пътуване, то има един идеален маршрут, който може да направите и да видите повечето от впечатляващите места в страната – от Техеран до Шираз. Реално, полетът на отиване беше до Техеран, а връщането от Шираз. Което си беше умен ход.

Техеран

Моите 5 цента за Техеран – най-малко впечатляващото място в Иран. Техеран създава леко усещане, че си по-скоро в град от Средна Азия (тип Казахстан/Туркмекистан). Разбира се, по-административен е. Беше правилно решение да прекараме най-малко време тук. Имахме късметът да хванем деня, в който честват смъртта на пророка Мохамед (27-ми октомври, което е пък моят рожден ден). Съответно, попаднахме на няколко интересни религиозни чествания (не знам коя е най-правилната дума за това, което видяхме).

Снимкa: Flickr/Photo by Linda Polik

В Техеран са големите музеи, в които ще намерите много история. Там е и Golestan Palace, който е най-впечатляващата забележителност. Ако нямате време – имайте предвид, че във всеки град ще намерите базар (bazaar) с всички шарении, подправки, локуми, дрехи, които може да видите и на Женския пазар и които никога не бихте си купили.

В Техеран има метро, което е удобен начин да се придвижвате, особено ако ходите до Американското посолство (превърнато в музей) и Azadi tower.

Кашан

След престоя в Техеран тръгнахме рано сутринта и целта беше да сме в Исфахан вечерта. По пътя обаче имахме спирка – град Кашан.

Снимка: Личен архив

Кашан е на около 2 часа с автобус от Техеран. В миналото градът е бил известен с производството на килими и висококачествени керамични съдове и плочки, което му е дало реноме на важен търговски център в региона. А наличието на богати търговци означава и наличие на изумителни палати, в които са живели тези хора. Сред основните забележителности на Кашан са градината Фин, къщата Абаси, къщата Табатабаи, джамията Ага Бозорг и тепе Сиалк. Гарантирам, че ще се влюбите в къщите, те се намират и една до друга. Градът е малък, така че всичко е на къси разстояния в централната зона.

Снимка: Личен архив

Кашан ми хареса, беше идеалният преходен ден между Техеран и Исфахан. Затова и препоръчвам на всеки да го включи в програмата си.

Исфахан

Може би моят личен фаворит. Градът е бил столица на Персийската империя по времето на династията на Сефевидите между 16-и и 18-и век. А това определено му е гарантирало блясък. Особено отличителни са Чахар Бак, Петъчната джамия, Имамската джамия, Шейх Лотфула, които са свързани с безкрайните коридори на местния базар.

Снимка: Личен архив

В Исфахан има и страхотни безистени, където ще намерите идеалните кафенета и идеалната сянка, ако искате да излезете от лудницата за няколко минути.

Снимка: Личен архив

Ако не сте от най-бързите в ходенето – отделете си 2 дена за града, минете през Арменската част и катедралата Ванк (има и забележителен мост, който свързва двете части). А в свободното време може да отидете на Персийска баня.

Язд

Имах големи очаквания за Язд и те бяха оправдани. Това е един от най-старите градове в света, оазис между две пустини и един от най-сухите градове (fun fact: нас ни поваля малко като бяхме там). Но липсата на големи количества дъжд е запазила страхотната оригинална архитектура на глинените къщи.

Снимка: Личен архив

Градът е люлка на зороастризма и има няколко задължителни места, на които трябва да отидете. Самата дума „язд“ е средноперсийска и е свързана с възхвала, поклонение и Бог, поради което в персийската интерпретация името на града се възприема като „Градът на Бога“. Това прави и ходенето до Кулите на мълчанието задължително. Това са стъпаловидни цилиндрични дупки. В три кръга били разположени вдлъбнатини за телата на умрелите. Жреците донасяли и поставяли във вдлъбнатините голи телата на починалите, които били изяждани от хищните птици – предимно лешояди. След това оглозганите кости били хвърляни от жреците на дъното на кладенеца. И мястото, сами си представяте, носи заряд.

Снимка: Flickr/Photo by Jane Burns

Но най-любимото ми от Язд са покривите на къщите, на които има ресторанти с гледка към всички впечатляващи джамии в града. Особено вечер, когато и всичко е осветено, е нещо, което не трябва да се пропуска.

Снимка: Личен архив

Язд е малко по-отдалечен град, на изток. Затова решихме да не спим там, а да спестим време, като пътуваме вечерта и спим в автобуса. Има т.нар. VIP автобуси, в които може имаш доста комфортна седалка, с поставка за крака, която при правилното ѝ менажиране става почти на легло. Аз съм редовен абонат на спането в автобуси, така че тези екстра условия съвсем ми помогнаха да заспя на тръгване и да се събудя на автогарата в Шираз, рано сутринта.

Шираз

Градът на поетите, розите и виното. Как звучи това на фона на текущата Ислямска република? Градът на Хафез и Саади. Един от най-старите градове в Персия. И цели три дена пред нас.

Шираз е нещо като Париж за региона. Париж през ислямо-персийски филтър. Няма да разказвам за всички страхотни места, на които може да отидете в града – има ги и в Lonely Planet. Само не пропускайте джамията Насир-ол-Моск, която е тотален инстаграм хит. Шираз е важно да бъде разбран и усетен най-вече заради своята авангардност и опит за напредничавост. Води се сред най-либералните места в Иран, дори има квартал, в който жените ходят без шал на главата.

От Шираз имате задължителен day-trip до Персеполис и Некрополис, където, ако има начин – отидете или като отвори, или по-късно вечерта. Персеполис го направете с добър гид, заслужава си. И си отделете 2-3 часа само за обикаляне на комплекса. До Некрополис (прилича малко на Петра) се стига с кола до непосредствена близост. Моето мнение е, че няма нужда да плащате вход, имайки предвид, че това, което ще видите, ако минете бариерата е същото на това, което виждате и от паркинга. В самите гробници не може вече да се влиза. Двете места са близо едно до друго и на около 40км от Шираз.

Повечето хостели, тур оператори и по-стари таксиметрови шофьори ще ви поискат около 25 евро на човек. Разбира се, има и по-добра схема и тя се казва Мохамед, който ви взема от хотела, разказва ви всичко на добър английски, изчаква ви пред забележителностите и после ви връща в хотела. И всичко това за 8 евро за цялата кола, за цял ден. Т.е. ако сте 4 човека – по 2 евро на човек. Може да му пишете в WhatsApp. на +98 917 103 1330.

Снимка: Личен архив

За финал

Иран е прекрасна страна, с изключително културно-историческо наследство. Докато писах този текст обстановката в страната бе спокойна, но докато дописвам това заключение научих за доста сериозни протести и сблъсъци между граждани и органи на реда. За да изпитате оптимално удовлетворение от пътешествието си и интеракцията с тези невероятни хора и храна – изчакайте да отшумят протестите и не се замисляйте дали да посетите тази страна. Беше най-доброто ми решение и най-вълнуващото пътуване през 2019-а.

Снимка: Личен архив

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаНепознатата Словакия – цветна и непредвидима04.03.2019

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино