Историята на България, разказана от един американец

04.05.2015

Първата си историческа енциклопедия получих, когато бях на 7. Казваше се „История на България“ и съдържаше 12 малки книжки, а на корицата ѝ гордо седеше цар Симеон, облечен от горе до долу в златни одежди с красива корона и жезъл. Между тези първи страници истината беше само една и то съвсем простичка – произлезли сме от славяни, траки и прабългари. Имали сме велики ханове и царе, владеели сме обширни територии и сме били поробени, опитали сме и от най-сладкото, и от най-горчивото и някак сме успели да стигнем до днешния момент, в който славяните, траките и прабългарите са само думи, а ние сме нещо съвсем различно, което не може да бъде описано или разбрано, трябва да се почувства и изживее.

Дванадесетте книжки от поредицата "Детска енциклопедия история на България"
Дванадесетте книжки от поредицата „Детска енциклопедия история на България“

Впоследствие тази история започна да става по-сложна, намесиха се и преврати, религия, борба за власт и надмощие. И така петнадесет години и неизвестно колко учебници по история по-късно ми е трудно да отговоря на въпросите чие наследство нося и имам ли право да се гордея от делата на тези преди мен.

В историята, която ще ви разкажа днес, има няколко загадки. Първата от тях е какво е накарало един американец, родом от Вашингтон, да се премести в София. Втората е свързана с набиращия популярност подкаст за българска история – кой го прави и защо? Има и още една загадка, но нейният отговор не е еднозначен и всеки трябва да го потърси сам за себе си. Става въпрос за това как гледаме на историята си – разбираме ли я, гордеем ли се, имаме ли смелостта и желанието да се задълбочим в тайните на миналото.

Отговорите на първите два въпроса са свързани и ни водят към Ерик Холзи. Ерик е американец, но от 3 години живее в България, определя се като историк аматьор и споделя, че тази всеобхватна наука го влече още от 7-8 клас, но от около 7 години се занимава по-специално с българска история. Свързах се с Ерик, за да ни разкаже повече за себе си и за това, с което се занимава. Както повечето хубави неща, сблъсъкът му с България става случайно: „Когато бях на 16, се срещнах с едно момиче, което беше живяло 3 години в София. То ми разказа доста неща за България и ми даде прекрасната книга на Стефан Груев – „Корона от тръни“. Вече бях прекарал доста време в изучаване на европейска история и, четейки книгата на Груев, откривах много познати събития, но от българска перспектива и това заплени въображението ми. Оттогава започнах да чета колкото мога повече за България.“

Защо се премести в София?

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Стажанти на "Под Моста"Моряна Филипова за модата и българските шевици03.08.2018

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от май, които трябва да слушатеМузика