Историята на България, разказана от един американец

04.05.2015

Първоначално беше, за да проведа изследване в рамките на една година с грант от „Фулбрайт“, но след като стипендията ми свърши, осъзнах, че да запиша докторантура, не беше най-добрата опция за мен. Бързо ми просветна, че да остана в София, беше очевидният избор. Обичам града, имам страхотни приятели и контакти тук, а и е удоволствие да гледам как се променя. Трудно ми е да повярвам колко различна беше София, когато пристигнах през 2009 г. Въпреки че има някои недостатъци, мисля, че градът се развива всяка година и е прекрасно да наблюдаваш и да си част от тази промяна.

unnamedПрез пролетта на 2013 г. Ерик събира смелост и заедно с Мартин Христов създават ‘The Bulgarian History Podcast’ („Подкаст за българска история“). Досега са излезли 16 епизода, като всеки от тях разглежда различен период от националната ни история. В сайта си пишат, че създават подкаста, защото „историята е важен аспект от всяко общество и когато не е разбрана правилно, може да нанесе ужасни вреди“.

Ще разкажеш ли повече за това как и кога се захвана с ‘The Bulgarian History Podcast’?

Тъкмо се бях върнал в България от четириседмична програма в Истанбул, посветена на османската история и ми се въртеше идеята да направя подкаст. Запален съм по подкастинга от почти 10 години и тогава най-накрая си помислих, че мога да направя нещо добро за българска история. И все пак се колебаех. Тогава говорих с приятеля си Мартин, обсъдихме идеята и той настоя да я осъществим. И така с неговата подкрепа започнахме.

Защо българска история?

Както с всяка академична дисциплина и при историята трябва да откриеш твоята ниша. Трябва да специализираш в нещо, към което можеш да допринесеш. Когато се сблъсках с българската история, почувствах това. Имаше всичко, което търсех – беше възхитителна и имаше доста интересни неизследвани ъгли. През годините започнах да я ценя още повече именно поради тези причини. Все още има толкова много да се научи, така че е вълнуващо.

Кой е любимият ти период от българската история?

Периодът между 1878 и началото на Втората световна война. Специализирах в национализъм и създаване на идентичност и съм безкрайно впечатлен от начините, по които българската идентичност е била договорена. Сега изглежда много просто, но много от това, което приемаме в момента за вярно, никога не е било даденост. Например ако Стамболийски е бил на власт за още едно десетилетие, е възможно разбирането за това, какво е да си българин, да е доста по-различно от сегашното.

unnamed (1)

Мислиш ли, че българите разбират добре националната си история?

Бих казал, че да. Сравнявам ги с американците, защото това са другите хора, които познавам най-добре. Въпреки че много българи се фокусират върху не толкова значими елементи от историята си и вярват в грешни неща, американците правят всичко това, но в много по-голяма степен. Така че, да, българите може би преувеличават и не разбират добре военната си история, но това е нищо в сравнение с начина, по който американците захаросват своята.

Кои според теб са най-лошо разбраните периоди в българската история?

Бих казал, че това са най-високите точки на Първото и Второто българско царство. „България на три морета“ е най-добрият пример за това. Както и при много от съседките на България, прието е, че това, да контролираш много теритоии, е нещо винаги добро и че държавата трябва да се върне към момента, в който границите ѝ са били най-разширени. Но тези неща са далеч от истината. Да контролираш повече територии означава и че етническото, езиковото и религиозното положение е много по-комплексно. Също означава и че ще си изложен на повече конфликти със съседите си. Да не говорим за конфликта, който обикновено се налага да бъде направен, за да се придобият такива териториални разширения. Ако сумираш всички тези неща, просто не си струва. Така че преди да означим някоя ера като „златен век“ само поради големите териториални придобивки е важно да разберем каква цена трябва да се заплати за тях.
unnamed

Какви източници използваш при създаването на подкаста?

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Стажанти на "Под Моста"Моряна Филипова за модата и българските шевици03.08.2018

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика