Изоставеният рудник до село Страшимир (ФОТОРАЗКАЗ)

08.02.2017Руда се вади освен от мините „Надежда“ и от „Страшимир“, „Градище“ и „Гидюрска“, която има излаз и откъм Страшимир, макар че днес в този рудник се влиза откъм село Ерма река.

На 1 юли 1950 г. от бившето Държавно минно предприятие “Родопски метал”, което е експлоатирало рудник Страшимир, със седалище в село Средногорци, е създадено “ГОРУБСО”. Рудата се преработвала отново в тукашната флотационна, а част от количеството се продавало на АД “Пирин” за преработка в обогатителната фабрика в Кърджали. Част от рудата пък пак чрез гара Подкова пътувала за Полша, сочат историческите факти. 

118 са жителите на двете махали Керменска и Боево в Страшимир. Няма и 250 метра между двете махали.
Днес само изоставената сграда на рудника напомня на това, което се е случвало тук. Входът на рудника е зазидан, но ясно се виждат останките му. Сградата е с уникална за местопоожението си архитектура с наблюдателна кула. Само разказите на местните могат да ни накарат да си представим за инфраструктурата, която е имало и живота – преди затварянето на рудника.

В момента тук цари тишина и спокойствие. Спокойствие, което ви кара да настръхнете и се замислите как е възможно едно село от 4500 души да стигне до 30 в рамките на няколко години и дали причините са само икономически или има и друго…

[box style=“0″]

Кликни на която и да е снимка, за да отвориш галерията на цял екран

[/box]

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“9″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“220″ thumbnail_height=“140″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“3″ ajax_pagination=“1″ show_all_in_lightbox=“1″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Изоставено в БългарияОткъснатите бойни крила на България06.05.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино