Кино

Как „Игра на тронове“ се сгромоляса под собствената си тежест

20.05.2019

Да анализираме сцена по сцена сезонът е безсмислено. Вече е написано твърде много. Проблемите не бяха какво се случи в последните епизоди, а как. А именно – без никаква подготовка, логическа обосновка и развитие на персонажите. В един сезон имахме цели три злодея, като първите двама бяха убити нелепо, а третият (Денерис) се превърна такъв в нищото. Самоцелните изненади, не развиващите се (а точно обратното) герои, Юрон, нелепото убийство на дракона, тотално унищожения образ на Найт Кинг (и самоцелното му убийство от Аря, което уби и сериала), глупавите Тирон и Джон, прекомерно тъмната битка на Север, безумните сцени и изненади от последния епизод, разочароващата смърт на Церсей и Варис, забравените съвременни предмети на снимачната площадки… това са само част от зеещите като изгорени с драконов огън сюжетни дупки.

И виновниците за всичко това са само двама и те се казват Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс. Тези хора откровено се подиграха на целия франчайз, на феновете, на HBO, на екипа и на самите себе си. Сценарийно сезон 8 е абсолютното дъно. Слоганът им очевидно е бил „И всяка логика тук оставете“. Пробойните се твърде много, като на практика 90% от сцените и диалозите бяха същинско мъчение за здравия разум.

Защо се стигна до тук?

Нека обаче оставим хейта настрана за миг и поразсъждаваме трезво. Вече е категорично ясно, че два сезона от 13 епизода бяха крайно недостатъчни, за да се приключи този сериал. Заради това пострада цялата продукция и всичко се случи претупано и набързо. Както се разбра впоследствие самият Джордж Мартин е искал сериалът да има между 10 и 12 пълни сезона. От HBO са предложили на шоурънърите да бъдат направени 10 сезона с пълни епизоди и бюджет. DandD обаче са отказали, казвайки, че 73 епизода са напълно достатъчни. Дали защото са били твърде убедени в себе си или защото са искали възможно най-бързо да приключат и да се прехвърлят към Star Wars? Само те си знаят.

Едно е сигурно – след почти 10 години както Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс, така и целият актьорски състав е бил изключително уморен. Снимките на сериала са изключително тежки, продължителни и натоварващи емоционално и физически. Главните актьори от анонимници станаха световни звезди, което увеличи не само хонорарите им, но и търсенето им за други продукции. Със сигурност всеки колкото и да е обичал „Игра на тронове“ е искал да продължи напред след толкова много години. Дали въпреки всичко сериалът е можел да продължи 10 пълни сезона и единствената причина да е толкова кратък е егоистичното решение на Бениоф и Уест? Защо тяхната власт е надделяла над целия мениджмънт на HBO? Защо никой не ги склони, ако толкова бързат да си тръгнат – да оставят на някой друг да довърши? Едва ли някога ще разберем.

Game of Thrones е сериал с огромна стойност, за който трябва да сме щастливи, че имахме възможността да видим. Едва ли някога преди това е събиран подобен екип. Визуално, музикално, актьорски и продуктово – никой сериал не може да се опре на „Игра на тронове“. И именно заради това ядът от пропиления шанс е по-голям от когато и да е било. Да разполагаш с почти неограничен бюджет, подобен франчайз и мечтан екип и да предоставиш този краен продукт е провал, който ще остане в историята. Подобно на всяко нещо в живота – след възход идва падение. Тъжно е обаче, че това падение идва точно в момента, в който трябваше да станем свидетели на пълен триумф.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Алексия ПетроваШести сезон на ‘Game of Thrones’ – играта продължава, по-завладяваща отвсякога26.05.2016

Още от Под Моста

Йорданка ВеселиноваДуми за любов: 14 февруари или денят на Христо ФотевЛитература