Капитан Филипс – твърде много неща в една истинска история

08.01.2014

captain-phillips (1)
Има една сцена в края на „Капитан Филипс”, където главният герой – Ричард Филипс стои в медицинския кабинет на спасителния кораб в безтегловност. На границата между шока, спасението, любовта, жаждата и отчаянието. Граница, която словесно не може да бъде премината. Капитан Филипс, изигран брилянтно от Том Ханкс, не може да контролира себе си, говора си и сълзите си.

ТОП 5 РОЛИ НА КРИСЧЪН БЕЙЛ

За тези, които идеята за пират представлява Джак Спароу или Дългия Джон Силвър – е, времето настъпи и този филм ще разбие на пух и прах илюзиите ви за пиратството, представяйки тази „професия” в 21-ви век с всичките й детайли.
Captain-Phillips

Британският документален специалист Пол Грийнграс, пресъздава истинската история на Ричард Филипс от 2009г., в която неговият товарен кораб е нападнат от Сомалийски пирати в западните води на Индийския океан. С умело операторство ние получаваме тази история с всичките и пот, сълзи, ужас и страх.

В началото основното действие започва в сомалийските земи, където освен бруталната картина на мизерията можем да проследим и системата на пиратство, в която си има йерархия, кланове и са забъркани много непълнолетни. През целия филм местните са „лошите”, но именно в първите кадри можем да видим тяхната липса на избор в живота.
orange-lifeboat-captain-phillips-hostage-ftr

Впоследствие се пренасяме на обикновен товарен кораб, който въпреки че не е нищо особено успява да изостри контраста бедно-нормално. Том Ханкс се превъплъщава в ролята на Капитан Ричард Филипс, който в началото изглежда леко педантичен, не особено приветлив и с дразнещ акцент, съдейки по отношението му към екипажа. Въпреки това, от него лъха на опит и сигурност . Капитан Филипс е семеен човек, който просто иска да занесе товара от точка А до точка Б без никакви проблеми.

Годината е 2009, а Сомалийският залив и водите в западната част на Индийския океан отдавна са една от най-опасните зони за всеки кораб. Надушващ потенциални проблеми, Капитан Филипс започва да се подготвя за тях, но те идват по-бързо от очакваното. Следващ процедурата и с нотка хитрост, капитанът успява да си спечели известно време, отблъсквайки ги. Но пиратите нямат избор. Те трябва да се върнат с нещо и атакуват отново. Този път успешно. Действията на кораба не се развиват благоприятно за нито една от двете страни, но в крайна смитка Ричард Филипс заедно с 30 000 долара попада в спасителна лодка с четиримата измършавели сомалийци, от които двама са ранени. До края на филма можем да видим обичайните божествено-героични действия на Америка, която праща бойни кораби, тюлени, моржове и целия воден свят, за да спаси своя представител и да предотврати ескалиране и медийно разпространение на проблема. Разбира се, това се случва, но Пол Грийнграс успява да постави акцента по-скоро върху личностното преживяване на капитана, пиратите и сблъсъка на два коренно различни свята (все пак е британец).

Captain_phillips

Том Ханкс прави една от най-силните си роли, участвайки във филм за един от големите проблеми на човечеството в момента. И в двете посоки – пиратството и бедността. Ричард Филипс е образ, който спокойно може да се превърне в символ за професията на капитаните. Историята разказва как той се връща към работа една година по-късно, въпреки случилото се. Сега сме близо до 2014г. и това е 5 години по-късно от случилото се. Бедността, пиратството и липсата на избор все още са в западните води на Индийския океан.

BIRDMAN – ЖИВОТЪТ Е НАЙ-ВЕЛИКОТО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров"Съли: Чудото на Хъдсън" на Клинт Истууд - spoiler-free ревю10.09.2016

Още от Под Моста

Карина НиколоваНина Николина или когато българският фолклор срещне джазаМузика