Нашите 7 през втория уикенд на Киномания (24-26.11)

24.11.2017

„Рокендрол“

Колко трудно може да бъде остаряването пред камери разбираме от филма на Гийом Кане. В него сценаристът и режисьор играе самия себе си, а същото важи за съпругата му Марион Котияр, както и всички останали участници в комедията. Когато по-млада колежка казва на главния герой, че той вече не е „рокендрол“ като преди, той предприема всичко необходимо, че и повече, за да я оправдае. В амбициите е въвлечена и половинката му, докато ние ще се питаме дали виновна е средната възраст, егото или просто шоубизнесът със своя култ към младостта.

През уикенда: петък, 24 ноември 2017, 19:15, G 8; събота, 25 ноември 2017, 17:00, Френски институт; неделя, 26 ноември 2017, 20:45, Люмиер Lidl

„Матилда“

Два века назад в имперска Русия ни пренася новия филм на Алексей Учител. Лентата идва с етикет „исторически блокбъстър на годината“ в страната си и няма как да е по-различно – сюжетът е основан на романса между Николай Втори и балерината Матилда Кшешинска. Тя обаче не остава само негова, когато той трябва да се омъжи за друга. Красиви сцени и декори на Санкт Петербург изкушават от трейлъра, а на нас не ти трябва особена историческа достоверност, за да влезем в киносалона.

През уикенда: петък, 24 ноември 2017, 18:30, Дом на киното; неделя, 26 ноември 2017, 17:45, G 8
През седмицата: четвъртък, 30 ноември 2017, 18:15, Euro Cinema

 „Обетът“

Любов и война горят във филма на Тери Джордж, който успява да засегне и избягваната тема за арменския геноцид. Оскар Айзък е Микаел Бохосян – аптекар, който отива в турската столица, за да учи медицина. Там среща дошлите от Париж Ана Кесарян (Шарлот Ле Бон) и нейния любим – пратения като фотожурналист Крис Майърс (Крисчън Бейл). Когато политическият конфликт избухва, тримата са подложени на изпитание пред самите себе си и дадените преди това обети.

Единствена прожекция: неделя, 26 ноември 2017, 16:00, Люмиер Lidl

 „Да обичаш Винсент“

Първият в света пълнометражен филм, който разчита изцяло на маслени рисунки, идва най-сетне и по нашите екрани. Какъв по-оригинален начин от това да разкажеш историята на човек на изкуството, освен чрез използваното от него изкуство. В 62 000 движещи си картини, изработени в стила на Ван Гог, ще видим детективски сюжет, засягащ смъртта на художника. Сценарият е вдъхновен от писмата на Ван Гог, а от едно, написано седмица преди смъртта му, идва идеята за самата продукция – „не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си”. Някой горе със сигурност е доволен.

Единствена прожекция: неделя, 26 ноември 2017, 19:00, НДК – Зала 1

 „Buena Vista Social Club: Adios”

След като Вим Вендерс пръв ни представи отблизо Buena Vista Social Club в документалния си филм си от 1999 г., от тази година се радваме и на продължението му. Кубинските музиканти отново гостуват по екраните, този път във филма на Люси Уокър, където ще видим както архивни кадри, така и нови, съпътстващи прощалното турне на формацията. Изглежда ни като пряк път за стопляне през есента не само заради кубинските ритми, но и вдъхновяващите истории на членовете.

През уикенда: събота, 25 ноември 2017, 17:45, G 8; неделя, 26 ноември 2017, 18:15, Одеон
През седмицата: сряда, 29 ноември 2017, 20:00, G 8; четвъртък, 30 ноември 2017, 20:30, Дом на киното

„Болшой“

„Безценно съкровище“ е наричан от критиците отвъд океана „Болшой“ на Валерий Тодоровски. Той разглежда света на балета – красив отвън, но суров отвътре, представен чрез живота на начинаещите му грации. Амбиции, съперничество и хъс изобилстват в отношенията на главните героини, изиграни от действителни балерини. „Лебедово езеро“ е на път да изкара героините от релси, но резултатът тук изглежда с пъти по-малко зловещ.

През уикенда: събота, 25 ноември 2017, 17:45, Одеон; неделя, 26 ноември 2017, 13:30, Люмиер Lidl

„Лили Рибката“

Приказни семейни филми не се появяват често у нас, но режисьорът Ясен Григоров вече проправя път и за този жанр в съвременното ни кино. „Лили Рибката“ идва на Киномания с приз за най-добър европейски филм от Европейските награди за кинематография и диплом за специални постижения от „Златна роза“. Главен герой е дете, което променя облика си в зависимост от погледите, които спират върху него. На необикновено пътешествие се отправяме с Татяна Лолова като циганка магьосница и нейните събратя Стоян Радев и Койна Русева, Калин Сърменов, Добрин Досев и др.

Единствена прожекция: събота, 25 ноември 2017, 16:00, Люмиер Lidl

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаПетте филма на "Под моста" от предстоящата седмица на "Киномания"18.11.2018

Още от Под Моста

Деница ДимитроваПристрастяващата мистерия на „Отмяната“Кино