Нашите 7 през втория уикенд на Киномания (24-26.11)

24.11.2017

„Рокендрол“

Колко трудно може да бъде остаряването пред камери разбираме от филма на Гийом Кане. В него сценаристът и режисьор играе самия себе си, а същото важи за съпругата му Марион Котияр, както и всички останали участници в комедията. Когато по-млада колежка казва на главния герой, че той вече не е „рокендрол“ като преди, той предприема всичко необходимо, че и повече, за да я оправдае. В амбициите е въвлечена и половинката му, докато ние ще се питаме дали виновна е средната възраст, егото или просто шоубизнесът със своя култ към младостта.

През уикенда: петък, 24 ноември 2017, 19:15, G 8; събота, 25 ноември 2017, 17:00, Френски институт; неделя, 26 ноември 2017, 20:45, Люмиер Lidl

„Матилда“

Два века назад в имперска Русия ни пренася новия филм на Алексей Учител. Лентата идва с етикет „исторически блокбъстър на годината“ в страната си и няма как да е по-различно – сюжетът е основан на романса между Николай Втори и балерината Матилда Кшешинска. Тя обаче не остава само негова, когато той трябва да се омъжи за друга. Красиви сцени и декори на Санкт Петербург изкушават от трейлъра, а на нас не ти трябва особена историческа достоверност, за да влезем в киносалона.

През уикенда: петък, 24 ноември 2017, 18:30, Дом на киното; неделя, 26 ноември 2017, 17:45, G 8
През седмицата: четвъртък, 30 ноември 2017, 18:15, Euro Cinema

 „Обетът“

Любов и война горят във филма на Тери Джордж, който успява да засегне и избягваната тема за арменския геноцид. Оскар Айзък е Микаел Бохосян – аптекар, който отива в турската столица, за да учи медицина. Там среща дошлите от Париж Ана Кесарян (Шарлот Ле Бон) и нейния любим – пратения като фотожурналист Крис Майърс (Крисчън Бейл). Когато политическият конфликт избухва, тримата са подложени на изпитание пред самите себе си и дадените преди това обети.

Единствена прожекция: неделя, 26 ноември 2017, 16:00, Люмиер Lidl

 „Да обичаш Винсент“

Първият в света пълнометражен филм, който разчита изцяло на маслени рисунки, идва най-сетне и по нашите екрани. Какъв по-оригинален начин от това да разкажеш историята на човек на изкуството, освен чрез използваното от него изкуство. В 62 000 движещи си картини, изработени в стила на Ван Гог, ще видим детективски сюжет, засягащ смъртта на художника. Сценарият е вдъхновен от писмата на Ван Гог, а от едно, написано седмица преди смъртта му, идва идеята за самата продукция – „не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си”. Някой горе със сигурност е доволен.

Единствена прожекция: неделя, 26 ноември 2017, 19:00, НДК – Зала 1

 „Buena Vista Social Club: Adios”

След като Вим Вендерс пръв ни представи отблизо Buena Vista Social Club в документалния си филм си от 1999 г., от тази година се радваме и на продължението му. Кубинските музиканти отново гостуват по екраните, този път във филма на Люси Уокър, където ще видим както архивни кадри, така и нови, съпътстващи прощалното турне на формацията. Изглежда ни като пряк път за стопляне през есента не само заради кубинските ритми, но и вдъхновяващите истории на членовете.

През уикенда: събота, 25 ноември 2017, 17:45, G 8; неделя, 26 ноември 2017, 18:15, Одеон
През седмицата: сряда, 29 ноември 2017, 20:00, G 8; четвъртък, 30 ноември 2017, 20:30, Дом на киното

„Болшой“

„Безценно съкровище“ е наричан от критиците отвъд океана „Болшой“ на Валерий Тодоровски. Той разглежда света на балета – красив отвън, но суров отвътре, представен чрез живота на начинаещите му грации. Амбиции, съперничество и хъс изобилстват в отношенията на главните героини, изиграни от действителни балерини. „Лебедово езеро“ е на път да изкара героините от релси, но резултатът тук изглежда с пъти по-малко зловещ.

През уикенда: събота, 25 ноември 2017, 17:45, Одеон; неделя, 26 ноември 2017, 13:30, Люмиер Lidl

„Лили Рибката“

Приказни семейни филми не се появяват често у нас, но режисьорът Ясен Григоров вече проправя път и за този жанр в съвременното ни кино. „Лили Рибката“ идва на Киномания с приз за най-добър европейски филм от Европейските награди за кинематография и диплом за специални постижения от „Златна роза“. Главен герой е дете, което променя облика си в зависимост от погледите, които спират върху него. На необикновено пътешествие се отправяме с Татяна Лолова като циганка магьосница и нейните събратя Стоян Радев и Койна Русева, Калин Сърменов, Добрин Досев и др.

Единствена прожекция: събота, 25 ноември 2017, 16:00, Люмиер Lidl

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаПетте филма на "Под моста" от предстоящата седмица на "Киномания"18.11.2018

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаДа избереш книга по корицата и да си струваЛитература