Сергей Безруков – чудото на руското кино и театър

30.08.2017

Актьорът, който с лекота се въплъщава в образа на имажиниста на руската поезия Сергей Есенин, обезсмъртява гения на руската литература  Александър Пушкин на филмовата и театрална сцена и направи така, че през 2011 Владимир Висоцки да оживее на малкия екран.

Мнозина го познават като Александър Белов от гангстерската сага „Бригада” като за тези петнадесет години, вълнението по сериала не стихва и повечето хора смятат, че това е най-добрата роля на Безруков за всички времена.

Да, безспорен факт е, че персонажът на Александър Белов изстрелва актьора и го прави един от най-обичаните и коментирани артисти на руското кино и театър. След световния успех на филма на Алексей Сидоров, Сергей Безруков споделя в множество интервюта, че след края на всеки снимачен ден той продължавал да живее с образа и осанката на своя герой като дори неговите близки се страхували от погледа, с който ги посрещал всеки ден след работа.

Но неминуемо това не е единствената успешна роля, която прави даровитият актьор. През 2005 година излиза друг сериал, поредица за последните години от живота на един от най-гениалните и редки писатели раждали се някога на територията на руската държава – Сергей Есенин. Безруков не само съживява образа на знаменития поет, но прави така, че все повече и повече хора да проявят интерес към неговата поезия, към неговата личност. В лентата намират място много легенди на руското кино – Олег Табаков, Александър Михайлов, Юрий Шерстньов и много други. Режисьор на продукцията е самият баща на Безруков – Виталий Безруков.

Следват още запомнящи се роли – екранизацията на един от шедьоврите на руската литература от XX век – „Майстора и Маргарита” на Булгаков кара аудиторията да смята, че Безруков (който играе ролята на Йешуа Ха-Ноцри) изиграва самия Иисус Христос. Дали е така или не, само читателят на Булгаковия роман може да даде отговор.

Освен ролята на поета Сергей Есенин, Безруков се превъплъщава и в образа на най-известната литературна фигура – Алексадър Сергеевич Пушкин. Ролите му на Есенин и Пушкин по-късно се пренасят и на театралната сцена, където се играят и до днес и се радват на огромен успех.

Следват няколко филма с историческа тематика – „Адмирал”, където играе ролята на генерал-лейтенант Владимир Капел, „Юни 1941” – лейтенант Иван Буров, „Мачът” – и ролята му на Иван Раневич (или най-точно Иван Трусевич, както се казва истинският прототип на героя).

Но от цялата плеяда от роли, някои от които не са споменати тук, като че ли руският актьор прави една изключителна и запомняща се и това е на руския поет, певец и актьор Владимир Висоцки. Сергей Безруков влиза в образа толкова успешно, че сякаш пред нас играе самият Висоцки. Филмът излиза 2011 година и е озаглавен „Висоцки. Благодаря, че съм жив”. Режисьор е Пьотър Буслов, а за автентичния глас на Висоцки помага самият син на артиста – Никита Висоцки, който дублира персонажа на Безруков.

Сергей Безруков е не просто феномен на руското кино и театър, той е рядкост в историята на филмовото и театрално изкуство. Ярък пример за това как един артист може да влезе в образа на всеки един персонаж и да го изиграе така, както никой друг. Един истински учебник по изкуство, от който всеки може да се учи, защото от всяка една роля Безруков прави шедьовър.

Автор: Вяра Желязкова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаСветлана Янчева: Не искам да работя в клишето08.01.2019

Още от Под Моста

Деница ДимитроваПристрастяващата мистерия на „Отмяната“Кино