Кой стои зад People of Sofia?

04.09.2018

Човекът, който снима хората на София

Вървиш си из центъра на София, облякъл си се хубаво, пък и косата ти е решила да застане мирно. Само за снимка! Някак тайно се надяваш да те снимат хората от People of Sofia. Нима се е случвало само на мен?

За непросветените  People of Sofia  е най-харесваната авторска страница за фотография в България. Някой снима хората в София, някой наблюдава, някой запечатва мигове, но големият въпрос е:

Кой? Кой стои зад People of Sofia?

Учудващо човекът зад хората на София е само един. Неговото име е Вихрен Георгиев. Човекът в сянка.

Снимки: Facebook

Под моста: Страницата People of Sofia  е харесана от над 130хил. души във Facebook . Вероятно голяма част от тях не знаят кой стои зад всички тези кадри. Как би описал себе си на тези хора?

Вихрен Георгиев: Фотограф – любител, на който му харесва да се вглежда в хората. Страничен наблюдател с камера в ръката.

ПМ: В свои интервюта споделяш, че страницата е по идея на Humans of New York. Как  се реши да пренесеш този модел в София?

В.Г: Стана за няколко секунди. Просто ми хрумна да направя подобна за София – имах много снимки вече, качих тези, които са само от София и така започна.

ПМ: Голяма изненада беше да открия, че зад проектите People of Sofia и  Sofia in details  стои един единствен човек. Защо работиш сам?

В. Г: Това ми дава повече свобода, без да е нужно да се съобразявам с колеги, екип и т.н. По-трудно е, но не ме ограничава.

ПМ: Казват, че ако правиш нещо добре, никога не трябва да го правиш безплатно. В този ред на мисли – превърна ли се фотографията в твоя професия?

В.Г: Все още не. Фотографията е доста трудна професия, изискват се много знания, опит, практика, същевременно има много раздели. Харесва ми да снимам това, което ме привлича, но това не ме прави професионалист.

ПМ: Коя е най-голямата ти мечта във фотографията? Какво най-много би искал да снимаш?

В.Г: Не знам дали имам голяма мечта. Бих искал да снимам интересни хора с изразена индивидуалност, портрети, които сами говорят за себе си.

ПМ: Ако можеше да изразиш себе си чрез един кадър, какъв би бил той?

В. Г: Стоящ на някоя пейка и наблюдаващ хората, които минават покрай мен.

П.М: Част от снимките, които публикуваш, имат и кратка история към тях. Как решаваш чия история си заслужава да разкажеш?

В.Г: Започнах да правя снимки с истории доста след като направих страницата, имах много познати, които ми се виждаха интересни с преживяванията си. Част от хората познавам, други намирам случайно. Не знам как да обясня как решавам – някак се намираме и се ражда историята.

ПМ: Колко кадъра правиш преди да се получи перфектният?

В.Г: Различно е, някой път един – два, друг път по сто. Много зависи от човека, когото снимам, моето и неговото настроение и т.н. Всъщност не знам дали има перфектен кадър, това е доста индивидуално разбиране. Важно е да ми хареса, а дали е перфектен –  не се замислям толкова.

ПМ: Случвало ли се е да си навличаш неприятности заради твоя снимка?

В.Г: Чак неприятности – не. Имало е остри коментари, заплахи, получавал съм и съобщения за саморазправа, но много не обръщам внимание. Не защото съм безстрашен, а някак вярвам в здравия разум и си давам сметка, че в повечето случаи хората са моментно афектирани, а на другия ден ще си дадат сметка колко е глупава реакцията им.

ПМ: Какво не би снимал?

В.Г: Не бих снимал човек, показваща го в злепоставяща и унизителна ситуация.

ПМ: Поетите, художниците, музикантите, хората на изкуството, споделят, че най-великите им творби са били плод на тежък момент в живота им. Така ли е и при фотографите?

В.Г: При фотографията, поне стрийт, е най-вече на късмет, на бързина, на поглед. Обикновено в трудни моменти не снимам, за мен снимането е въпрос и на настроение.

ПМ: На кое историческо събитие би искал да присъстваш, за да запаметиш емоциите на хората в снимки?

В.Г: Сега, като се замисля, не мога да се сетя. А и нямам чак такива желания. Предпочитам да хващам по-интимни моменти, а историческите събития предполагат една приповдигнатост, еуфорията на „тълпата“, някак неестествено за интимния свят на човек.

ПМ: Какво би казал на хората, които ще се открият на снимка в страницата?

В.Г: Харесвате ли снимката си? И бих се радвал, ако отговорът е да.

ПМ: За финал: би ли ни показал любим твой кадър?

В.Г: Всички са ми много любими. Нека всеки сам си избере коя му харесва, не виждам за нужно да натрапвам мнението си.

Любим наш кадър на People of Sofia

За oще интересни кадри можете да посетите страницата на People of Sofia във Facebook.


Интервюто взе: Цветелинка Цветанова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаАни Лейбовиц – обективът с поглед към емоциите21.10.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE