„Остров Крах” от Ина Вълчанова и копнежът да бъдеш свободен

21.12.2016
Снимка: manager.bg

Остров Крах” е романът финалист от литературния конкурс на Корпорация „Развитие”. Авторката Ина Вълчанова пояснява интригуващия избор на заглавие с думите:

Остров Крах” не е мрачен роман, не се подвеждайте по заглавието. Надявам се дори да съм успяла да го направя малко смешен. В него се разказва за желанието да контролираш напълно света и за копнежа да бъдеш свободен. Става дума и за странното нещо, което наричаме съдба. А ходовете на съдбата винаги крият известна ирония.”

От първоначално постъпилите 118 ръкописа до финален кръг на конкурса стигат едва 7, сред които романът на Вълчанова изпъква над останалите със своите качества. Тя наистина е успяла да напише книга, която разглежда много сериозни теми, но изобилства от моменти, в които ще се смеете от сърце. Книгата разказва живота на две жени, а фабулата се разкрива пред читателя от гледната точка на всяка една от тях. Те се редуват да разказват и така парче по парче историята се подрежда, но държи в неизвестност до последния момент. В интригуваща колаборация се намесват деца, съпрузи и котки.

Въпреки, че един от движещите елементи за повествованието е хороскопът на главната героиня Ася, авторката е успяла да пише за зодии, асценденти и лунни карти без изказът й да става скучен и досаден.

Втората героиня в романа е странна птица – цял живот е била потискана: първо от майка си, а след това от алкохолизиран съпруг, а след смъртта на тираничната майка и развода най-сетне има възможността да живее без вечните им упреци към нея и безконечен тормоз. В един курортен град тя се запознава с Ася и заинтригувана от нейното поведение решава да й изготви хороскоп. Но този хороскоп се оказва крайно причудлив и обсебва мислите й. Ася е всичко, което тя не е:

„…минаваше през цялата отвратителна станция като графиня – косата ѝ, залепнала от морската вода, беше винаги пригладена назад. Минаваше през нас като призрак с вечната си усмивка, с която показваше, че изобщо не ни вижда. Приличаше ми на героиня от филм. Тогава виждах себе си, каквато бих искала да бъда. Слаба, елегантна и много изискана.”

Започва да се обажда в дома на Ася винаги в последния петък на месеца в точно определен час, но никога не говори по телефона; следи целия ѝ живот, но внимава да не се намесва в него. До момента, в който преспива със съпруга ѝ и се запознава със сина ѝ. Хороскопът и животът на Ася са идеални, а на нея така ѝ се иска да можеше да бъде на нейно място. А може би има как. Но звездната карта показва, че скоро ще се случи голямо нещастие и точно в този момент Ася, която е заминала сама на почивка, изчезва.

За Ина Вълчанова това е трети роман. Тя добива популярност с публикуването на „Потъването на Созопол”, който е издаден от „Сиела” през 2008г., а през 2014г. бива филмиран и печели престижната награда „Златна роза”. Вторият й роман „Записки на свинята” през 2013г. е номиниран за награда „Хеликон”.

Освен „Остров Крах” по препоръка на журито на литературен конкурс „Развитие” биват публикувани още два романа – „Светата кръв” на Антон Баев и Nickname Тийнейджър” на Александър Томов.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Делиян МариновПо стъпките на изгубените тракийски съкровища с Янислава Вълкова06.09.2018

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика