„Копринената буба” на Робърт Галбрейт (а.к.а Дж. К. Роулинг)

03.11.2014

А ако искате да спечелите копие на български с автограф от Дж. К. Роулинг от играта на Под Моста и издателство „Колибри” – вижте как Тук!

koprbuba3Мина доста време, откакто Дж. К. Роулинг беше причина книжарниците из страната да са препълнени с маскирани малки магоьсници, очакващи с нетърпение да си купят следващата ѝ книга. Поредицата „Хари Потър” съпровождаше едно цяло поколение между детството и юношеството и се превърна в една от класическите детски книги, междувременно превръщайки авторката си в един от най-богатите писатели в света. Сега, за радост на верните фенове, Роулинг най-сетне се е захванала сериозно с нова жанрова поредица.

Виж още: Първата част от поредицата на Роулинг – „Копринената буба“

„Копринената буба” започва едва няколко месеца след края на „Зовът на кукувицата”- случаят с Лула Ландри е направил частния детектив Корморан Страйк малка знаменитост, привличайки нови клиенти, предимно богати съпрузи пред развод, които търсят мръсотия за половинката си, които, макар и доходоносни, се оказват малко скучни. Ето защо когато неособено платежоспособна възрастна жена влиза в офиса му, молеща го да намери ексцентричния ѝ съпруг-писател, Страйк разкарва поредния си богат и нахакан клиент и поема случая.

Виж още: Издават у нас нови версии на „Хари Потър“ – с илюстрации!

За нещастие, „Копринената буба” страда от същия недостатък, както и „Зовът на кукувицата”. Случаят е безинтересен и леко муден, а за жертвата наистина не ни пука особено. Както често се случва с детективските истории, не ни дреме толкова за развръзката на мистерията, колкото за детектива и методите му на работа. И именно в това се крие чарът на книгата.

Корморан Страйк е симпатичен и интересен, винаги малко по-напред от читателя и всички останали герои, но не по дразнещия начин на умното хлапе в класа, което е прочело целия учебник още през ваканцията. Отношенията му със сгодената му асистентка Робин, отначало чудесни, лека-полека се влошават, паралелно с нейните собствени проблеми с годеника ѝ, но самият факт, че тандемът остава заедно, е обещаващ за бъдещето на поредицата.

Лондон, където се развива действието, е по-жив и истински отвсякога – като започнем от пъбовете, пътуванията с метрото и събиранията на хай-лайфа. Едва ли има по-подходящо време за класическа криминална мистерия от дъждовните английски дни, от които и ние имаме доста през октомври и ноември.

Няма изгледи поредицата за Корморан Страйк да повтори успеха на Хари Потър – както защото Роулинг не е новата Агата Кристи, така и защото пазарът за криминалета не е толкова голям, колкото този за съвременно детско и тийн фентъзи. Въпреки това книгите са прилично и неангажиращо сезонно четиво, което ще ви забавлява, без да ви държи на нокти или да ви разкрие мистериите на Вселената.

А ако искате да спечелите копие на български с автограф от Дж. К. Роулинг от играта на Под Моста и издателство „Колибри” – вижте как Тук!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Никол ПанковаЗа Нобеловата награда за литература, скандалите и носителите тази година17.10.2019

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика