„Копринената буба” на Робърт Галбрейт (а.к.а Дж. К. Роулинг)

03.11.2014

А ако искате да спечелите копие на български с автограф от Дж. К. Роулинг от играта на Под Моста и издателство „Колибри” – вижте как Тук!

koprbuba3Мина доста време, откакто Дж. К. Роулинг беше причина книжарниците из страната да са препълнени с маскирани малки магоьсници, очакващи с нетърпение да си купят следващата ѝ книга. Поредицата „Хари Потър” съпровождаше едно цяло поколение между детството и юношеството и се превърна в една от класическите детски книги, междувременно превръщайки авторката си в един от най-богатите писатели в света. Сега, за радост на верните фенове, Роулинг най-сетне се е захванала сериозно с нова жанрова поредица.

Виж още: Първата част от поредицата на Роулинг – „Копринената буба“

„Копринената буба” започва едва няколко месеца след края на „Зовът на кукувицата”- случаят с Лула Ландри е направил частния детектив Корморан Страйк малка знаменитост, привличайки нови клиенти, предимно богати съпрузи пред развод, които търсят мръсотия за половинката си, които, макар и доходоносни, се оказват малко скучни. Ето защо когато неособено платежоспособна възрастна жена влиза в офиса му, молеща го да намери ексцентричния ѝ съпруг-писател, Страйк разкарва поредния си богат и нахакан клиент и поема случая.

Виж още: Издават у нас нови версии на „Хари Потър“ – с илюстрации!

За нещастие, „Копринената буба” страда от същия недостатък, както и „Зовът на кукувицата”. Случаят е безинтересен и леко муден, а за жертвата наистина не ни пука особено. Както често се случва с детективските истории, не ни дреме толкова за развръзката на мистерията, колкото за детектива и методите му на работа. И именно в това се крие чарът на книгата.

Корморан Страйк е симпатичен и интересен, винаги малко по-напред от читателя и всички останали герои, но не по дразнещия начин на умното хлапе в класа, което е прочело целия учебник още през ваканцията. Отношенията му със сгодената му асистентка Робин, отначало чудесни, лека-полека се влошават, паралелно с нейните собствени проблеми с годеника ѝ, но самият факт, че тандемът остава заедно, е обещаващ за бъдещето на поредицата.

Лондон, където се развива действието, е по-жив и истински отвсякога – като започнем от пъбовете, пътуванията с метрото и събиранията на хай-лайфа. Едва ли има по-подходящо време за класическа криминална мистерия от дъждовните английски дни, от които и ние имаме доста през октомври и ноември.

Няма изгледи поредицата за Корморан Страйк да повтори успеха на Хари Потър – както защото Роулинг не е новата Агата Кристи, така и защото пазарът за криминалета не е толкова голям, колкото този за съвременно детско и тийн фентъзи. Въпреки това книгите са прилично и неангажиращо сезонно четиво, което ще ви забавлява, без да ви държи на нокти или да ви разкрие мистериите на Вселената.

А ако искате да спечелите копие на български с автограф от Дж. К. Роулинг от играта на Под Моста и издателство „Колибри” – вижте как Тук!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста10 класически романа, които всеки трябва да прочете09.02.2021

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика