Литературните музеи на София

04.02.2014

Центърът на София приютява музеите на някои от най-именитите български писатели и поети. Любезно ви каним да се присъедините към нашата разходка из домовете на тези значими родни творци.

p9
Музей на Славейкови

Музеят на семейство Славейкови е направо миниатюрен – обикновено апартаментче с две изложбени стаи. Но впечатляващото там са не размерите на помещенията, а на духа, който те пазят.

Виж още: Най-добрите книжарници в София!

Експозицията е отворена за посетители от 1951 година, възстановени са кабинетът и гостната от оригиналната къща на семейството, която някога се е намирала на днешния площад „Славейков”. Музеят е създаден от Светослава Славейкова – внучка на Петко и племенница на Пенчо. Нейната майка – Пенка – умира скоро след раждането, затова грижите по невръстното сираче биват поети от целия род. Така момичето е отгледано от баба и дядо, от многобройни чичовци и лели и в крайна сметка, макар да няма родители, израства обичано. Светослава изпитва толкова дълбока привързаност към семейството, че много години по-късно превръща собствения си апартамент в музей на Славейкови и го подарява на държавата. Затова и експозицията прилича не толкова на музей, колкото на дом. И както подобава на истински дом на творци, всичко в него – от раклите и виенската гарнитура до писалището и книгите – носи характер.
p5Изложбата в гостната е посветена на историята на рода и на живота на бащата – Петко Славейков. Разходката из тази зала е като разходка из миналото, помещението изглежда незасегнато от хода на времето и сякаш дори въздухът вътре носи аромат на вечност. По лавиците са подредени бакърените съдове, сътворени лично от ръцете на бащата на Петко, който по професия е бил казанджия. Виждаме и любимите сервизи на поета. Приживе Петко обичал да споделя, че е огромен почитател на кафето.

Вижте още: Двете страни на „Нощта на музеите“

По време на престоя си в Цариград се е случвало да няма пари за храна, но винаги е намирал пари за кафе (имало случаи, в които изпивал по 50 на ден). По стените са подредени многобройни снимки на семейството, от изрисувания таван виси старинен полюлей, по чудо запазен по време на войните и няколкото бомбардировки над София. Любителите на историята ще имат удоволствието да видят малката дървена масичка, на която през 1879 г. е подписана Търновската конституция. Особен интерес предизвиква часовникът на Петко, спрял по необясними причини в часа на смъртта му.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Йоанна АнтоваЯж, пътувай и обичай15.07.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публикатаТеатър