Сериалите на HBO, които вероятно не сте гледали

14.03.2017

От „Семейство Сопрано“ до „Игра на Тронове“ или „Западен Свят“ HBO винаги са предлагали едни от най-интелигентните и вълнуващи сериали. Ако не сте ги гледали, то поне сте чували за „Сексът и Градът“, „Истински Детектив и още една дузина заглавия, които създават полемика с извънредното си съдържание на графично насилие и секс. Сценариите им често носят сериозни драматургични обрати, които се обсъждат в публичното пространство с месеци, а понякога и с години.

Например, „Червената Сватба“ в „Игра на Тронове“ все още оставя неприятни емоции у повечето зрилети и фенове на телевизионния сериал. По една или друга причина, обаче, някои култови телевизионни поредици на HBO не са стигнали до широката публика у нас. Нарочно добавихме в заглавието „вероятно“, тъй като повечето ни читатели имат забележителна филмова култура и е възможно да са гледали филмите, споменати в този материал. Въпреки това, ето и нашия избор от провокативни, но неизвестни у нас, телевизионни поредици.


The Leftovers “Останалите

За Leftovers научих от приятел по време на разговор за „Западен Свят“. Може да прозвучи банално, но когато започнах сериала не подоризах, че ще е чак пък толкова добър. Сериалът е базиран на романа „Останалите“ на Том Парота, който убединява сили със сценариста и продуцент на „Изгубени“ (Lost), Деймън Линдълоф, за драматизацията по романа, като създават един провокативен и мракобесен на моменти сериал.

Какво би станало, ако в един прекрасен ден 2 процента от световното население на земята изчезне безследно? Три години след изчезването на около 140 милиона души, животът, битието и семейството на окръжния пилицай Грейви (Джъстин Теру) е пред разпад. Докато полицая се опитва да опази реда в един потъващ в хаос град, той постепенно започва да губи връзка и с най-близките си.

Неговата дъщеря е в трудната възраст на пубертета. Синът му, който е напуснал колеж се е забъркал с откачен религиозен лидер, а съпругата му търси утеха от света в странното движение от хора дали обет за мълчание и нарекли себе си „останалите виновни“. Камъчето, преобърнало семейната идилия, е изчезването на 17-годишната им дъщеря.

Авторите със забележетилен талант ни разкриват един постапокалиптичен сценарий, без нито една ядрена бомба или природен катаклизъм. Радко си позволявам да боравя с голословни клишета, но сериалът разчита на изключителна драма и психологизъм. Емоционалният градус се вдига със всеки изминал епизод, а всеки следващ сезон е по-добър от предишния. В сериала участват и невероятни актриси като Лив Тейлър и Ейми Бренеман.

Big Love „Голяма Любов“

На 25 февруари 2017 почина популярният и обич от мнозина холивудски актьор – Бил Пакстън. Той бе известен предимно с второстепенните си роли в големи американски продукции като: „Пришълец“, „Титаник“, „Истински лъжи“ и тн. В сериала на HBO “Big Love” обаче е в центъра на прожекторите, защото там играе главна роля, и то каква!

Бил Пакстън е в ролята на преуспяващия бизнесмен Бил Хенриксън. На Бил не му е никак леко, тъй като в качеството си на бивш член на Мормонска секта, той е женен за три жени. Бидейки бивш член на сектата, той е подложен под постаянен стрес и изнудване от страна на лидера на църквата, наричащ себе си „Пророка“.

Не стига това, но той трябва да угажда и на трите си жени, от които има общо седем деца, като на всичкото отгоре трябва да крие от съседите си факта, че е женен за повече от една жена. Други близки семейни членове също не го оставят на мира с постоянните си претенции към него. В рамките на общо пет сезона, зрителят става свидетел на много интересни обрати. Всяка една от трите му съпруги има своя уникален характер и авторите много нагледно показват какво огромно позитивно и негативно влияние има жената в живота на съвременния мъж.

Многоженството е една от темите табу за американската култура. А този конфликт е особено интересен за разглеждаве в контекста на днешния феминизъм. В крайна сметка, може ли да съдим персонажа на Бил Пакстън прекалено сурово, ако той е добър към жените и децата си?

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Илияна Маринкова"Отворени рани" - ужас от тишина и елегантна лудост18.07.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE