Сериалите на HBO, които вероятно не сте гледали

От „Семейство Сопрано“ до „Игра на Тронове“ или „Западен Свят“ HBO винаги са предлагали едни от най-интелигентните и вълнуващи сериали. Ако не сте ги гледали, то поне сте чували за „Сексът и Градът“, „Истински Детектив и още една дузина заглавия, които създават полемика с извънредното си съдържание на графично насилие и секс. Сценариите им често носят сериозни драматургични обрати, които се обсъждат в публичното пространство с месеци, а понякога и с години.

Например, „Червената Сватба“ в „Игра на Тронове“ все още оставя неприятни емоции у повечето зрилети и фенове на телевизионния сериал. По една или друга причина, обаче, някои култови телевизионни поредици на HBO не са стигнали до широката публика у нас. Нарочно добавихме в заглавието „вероятно“, тъй като повечето ни читатели имат забележителна филмова култура и е възможно да са гледали филмите, споменати в този материал. Въпреки това, ето и нашия избор от провокативни, но неизвестни у нас, телевизионни поредици.


The Leftovers “Останалите

За Leftovers научих от приятел по време на разговор за „Западен Свят“. Може да прозвучи банално, но когато започнах сериала не подоризах, че ще е чак пък толкова добър. Сериалът е базиран на романа „Останалите“ на Том Парота, който убединява сили със сценариста и продуцент на „Изгубени” (Lost), Деймън Линдълоф, за драматизацията по романа, като създават един провокативен и мракобесен на моменти сериал.

Какво би станало, ако в един прекрасен ден 2 процента от световното население на земята изчезне безследно? Три години след изчезването на около 140 милиона души, животът, битието и семейството на окръжния пилицай Грейви (Джъстин Теру) е пред разпад. Докато полицая се опитва да опази реда в един потъващ в хаос град, той постепенно започва да губи връзка и с най-близките си.

Неговата дъщеря е в трудната възраст на пубертета. Синът му, който е напуснал колеж се е забъркал с откачен религиозен лидер, а съпругата му търси утеха от света в странното движение от хора дали обет за мълчание и нарекли себе си „останалите виновни“. Камъчето, преобърнало семейната идилия, е изчезването на 17-годишната им дъщеря.

Авторите със забележетилен талант ни разкриват един постапокалиптичен сценарий, без нито една ядрена бомба или природен катаклизъм. Радко си позволявам да боравя с голословни клишета, но сериалът разчита на изключителна драма и психологизъм. Емоционалният градус се вдига със всеки изминал епизод, а всеки следващ сезон е по-добър от предишния. В сериала участват и невероятни актриси като Лив Тейлър и Ейми Бренеман.

Big Love „Голяма Любов“

На 25 февруари 2017 почина популярният и обич от мнозина холивудски актьор – Бил Пакстън. Той бе известен предимно с второстепенните си роли в големи американски продукции като: „Пришълец“, „Титаник“, „Истински лъжи“ и тн. В сериала на HBO “Big Love” обаче е в центъра на прожекторите, защото там играе главна роля, и то каква!

Бил Пакстън е в ролята на преуспяващия бизнесмен Бил Хенриксън. На Бил не му е никак леко, тъй като в качеството си на бивш член на Мормонска секта, той е женен за три жени. Бидейки бивш член на сектата, той е подложен под постаянен стрес и изнудване от страна на лидера на църквата, наричащ себе си „Пророка“.

Не стига това, но той трябва да угажда и на трите си жени, от които има общо седем деца, като на всичкото отгоре трябва да крие от съседите си факта, че е женен за повече от една жена. Други близки семейни членове също не го оставят на мира с постоянните си претенции към него. В рамките на общо пет сезона, зрителят става свидетел на много интересни обрати. Всяка една от трите му съпруги има своя уникален характер и авторите много нагледно показват какво огромно позитивно и негативно влияние има жената в живота на съвременния мъж.

Многоженството е една от темите табу за американската култура. А този конфликт е особено интересен за разглеждаве в контекста на днешния феминизъм. В крайна сметка, може ли да съдим персонажа на Бил Пакстън прекалено сурово, ако той е добър към жените и децата си?


Oz “Оз

„Оз“ е деведесетарски телевизионен сериал на HBO, който дефинира представите за „затворнически“ сериал много преди „Бягство от Затвора“. С пренаситеното си съдържание на расизъм, вулгарен език, както сексуално и физическо насиле, в епохата на днешната политкоректност такъв сериал не би съществува. Изнасилвания, рязане на пениси и смразяващи кръвта убийства? Авторите на „Оз“ използват тези гротескни похвати много преди „Игра на Тронове“.

В типичен за 90-те стил всеки един епизод започва с наратор (Август Хил, изигран брилянтно от Харолд Перино (от „Изгубени“) ), който също така е и един от десетките нещастници, запратени в експерименталния затвор „Изумруден Град“, наричан още „Оз“. Сериалът, създаден от Том Фонтана (известен още с „Борджиите“), ни запознава със съдбата на група от персонажи, от които като че ли, главен протагонист е Тобиас Бийчър (Лий Търджисън), който е осъден на дълги години, тъй като е убил дете докато е шофирал пил. Попадайки в „Оз“ той се озовава в тристранна война между латиноси, чернокожи и нацисти. В рамките на 6 сезона, Тобиас Бийчър ще надене обувките и ще извърви „павирания жълт“ под, през който ще бъде насилен емоционално и физически.


Каква е цената, която трябва да платим, за да се превърнем в животни и да отвърнем на удара с удара? Или отговорът е друг – да изберем пътя на наркотиците, който да ни помогне да оцелеем между четирите стени на „Оз“? Това са все важни въпроси, които лично аз си зададох не един път, докато проследявах зловещите съдби, портретирани в затворническата драма на HBO. В измисления затвор „Оз“ се сблъскваме с реалността, такава каквато е, а не каквато ни я показва телевизията.


Deadwood „Дедвуд“

Преди West World (Западен Свят) бе Deadwood. Автентичният, пълнокръвен уестърн сериал, който поради прескъпата си продукция не просъществува повече от 3 сезона. За краткото си съществувание, творението на продуцента и сценариста Дейвид Милч (Полицейско управление Ню Йорк”) си извоюва мястото до едни от най-великите телевизионни драми, писани някога. Доказателство за това са близо 30 номинации, от които 8 са награди.

Може и да звучи клише, но беззаконието е основният конфикт в този уестърн сериал. Фабулата се развива в миньорското селище Дедвуд, което след събитията в битката при Малкия Голям Рог (Little Big Horn) се е превърнало в престъпна клоака, в която играе законът на по-силния. Протагонисти в тази анархистична идилия са комарджии, миньори, сводници и най-обикновени убиици. За Сет Бълок (Тимъти Олифант) и Сол Стар (Джон Хаукес) това е селище, в което могат да започнат на чисто, като инвестират в железария. Начинанието им обаче е под въпрос, тъй като съдбата ще ги сблъска с нов пришълец в града, и ще привлекат вниманието на местния съдържател на кръчма Ал Суаренджен (изигран от Иън Макшейн, който печели награда ‘Еми’ за тази си роля и освен това играе и отец Рей от Игра на Тронове – персонаж, който се опита да очовечи планината).


Deadwood също така е една цинична история за златната треска, която обаче почти разкъсва джобовете на HBO и проектът бива прекръснат през 2006г. Десет години по-късно обаче се заговори за заснемането на игрален филм, който да продължи историята на престъпния град и неговите обитатели.

Провокативни, вулгарни и често изпълнени с излишно насилие, сериалите на HBO предимно достигат до зрителите си, благодарение на мълвата. Мълва, зародена от шокиращи сцени в ключови епизоди на едни от най-добрите сериали правени някога.

Васил Мирчев
е на 30, и е Софийският кадър на екипа. Завършил е гимнзия с италиански и изобразително и резултатът от това е, че нито говори правилно италиански, нито рисува много добре. За сметка на това е талантлив сценарист завършил специалност „Драматургия” в НАТФИЗ.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to