Сериалите на HBO, които вероятно не сте гледали

14.03.2017
Varna Buddies 2019 Summer Edition

От „Семейство Сопрано“ до „Игра на Тронове“ или „Западен Свят“ HBO винаги са предлагали едни от най-интелигентните и вълнуващи сериали. Ако не сте ги гледали, то поне сте чували за „Сексът и Градът“, „Истински Детектив и още една дузина заглавия, които създават полемика с извънредното си съдържание на графично насилие и секс. Сценариите им често носят сериозни драматургични обрати, които се обсъждат в публичното пространство с месеци, а понякога и с години.

Например, „Червената Сватба“ в „Игра на Тронове“ все още оставя неприятни емоции у повечето зрилети и фенове на телевизионния сериал. По една или друга причина, обаче, някои култови телевизионни поредици на HBO не са стигнали до широката публика у нас. Нарочно добавихме в заглавието „вероятно“, тъй като повечето ни читатели имат забележителна филмова култура и е възможно да са гледали филмите, споменати в този материал. Въпреки това, ето и нашия избор от провокативни, но неизвестни у нас, телевизионни поредици.


The Leftovers “Останалите

За Leftovers научих от приятел по време на разговор за „Западен Свят“. Може да прозвучи банално, но когато започнах сериала не подоризах, че ще е чак пък толкова добър. Сериалът е базиран на романа „Останалите“ на Том Парота, който убединява сили със сценариста и продуцент на „Изгубени“ (Lost), Деймън Линдълоф, за драматизацията по романа, като създават един провокативен и мракобесен на моменти сериал.

Какво би станало, ако в един прекрасен ден 2 процента от световното население на земята изчезне безследно? Три години след изчезването на около 140 милиона души, животът, битието и семейството на окръжния пилицай Грейви (Джъстин Теру) е пред разпад. Докато полицая се опитва да опази реда в един потъващ в хаос град, той постепенно започва да губи връзка и с най-близките си.

Неговата дъщеря е в трудната възраст на пубертета. Синът му, който е напуснал колеж се е забъркал с откачен религиозен лидер, а съпругата му търси утеха от света в странното движение от хора дали обет за мълчание и нарекли себе си „останалите виновни“. Камъчето, преобърнало семейната идилия, е изчезването на 17-годишната им дъщеря.

Авторите със забележетилен талант ни разкриват един постапокалиптичен сценарий, без нито една ядрена бомба или природен катаклизъм. Радко си позволявам да боравя с голословни клишета, но сериалът разчита на изключителна драма и психологизъм. Емоционалният градус се вдига със всеки изминал епизод, а всеки следващ сезон е по-добър от предишния. В сериала участват и невероятни актриси като Лив Тейлър и Ейми Бренеман.

Big Love „Голяма Любов“

На 25 февруари 2017 почина популярният и обич от мнозина холивудски актьор – Бил Пакстън. Той бе известен предимно с второстепенните си роли в големи американски продукции като: „Пришълец“, „Титаник“, „Истински лъжи“ и тн. В сериала на HBO “Big Love” обаче е в центъра на прожекторите, защото там играе главна роля, и то каква!

Бил Пакстън е в ролята на преуспяващия бизнесмен Бил Хенриксън. На Бил не му е никак леко, тъй като в качеството си на бивш член на Мормонска секта, той е женен за три жени. Бидейки бивш член на сектата, той е подложен под постаянен стрес и изнудване от страна на лидера на църквата, наричащ себе си „Пророка“.

Не стига това, но той трябва да угажда и на трите си жени, от които има общо седем деца, като на всичкото отгоре трябва да крие от съседите си факта, че е женен за повече от една жена. Други близки семейни членове също не го оставят на мира с постоянните си претенции към него. В рамките на общо пет сезона, зрителят става свидетел на много интересни обрати. Всяка една от трите му съпруги има своя уникален характер и авторите много нагледно показват какво огромно позитивно и негативно влияние има жената в живота на съвременния мъж.

Многоженството е една от темите табу за американската култура. А този конфликт е особено интересен за разглеждаве в контекста на днешния феминизъм. В крайна сметка, може ли да съдим персонажа на Бил Пакстън прекалено сурово, ако той е добър към жените и децата си?

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Александър Кълбов„Черни платна“ изплува на телевизионния хоризонт22.10.2016

Още от Под Моста

Калоян ГуглевНа кого е нужен руският сериал „Чернобил“?Кино