Най-скъпите артефакти, използвани в киното

20.07.2017

Понякога филмите успяват да оставят след себе си символи, за които винаги ще си спомняме. Свързваме ги с моментите, които ни карат да затаим дъх или героите, които ни привличат с невероятния си магнетизъм. Реквизитът в киното е обвивката, без която филмите не могат. Той създава уникалния и неповторим вид на лентите. Заради това и най-малкият предмет, носещ духа на любимите филмови произведения, може да придобие огромно значение за киноманите и запалените колекционери. Ето кои са някои от най-скъпо продадените артефакти, използвани в киното – предмети, които вероятно веднага ще свържете с филма, в който присъстват.

Златният билет от „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“ – $ 27, 500

Изненадващо е как нещо на пръв поглед толкова малко и незначително колкото листче позлатена хартия може да бъде продадено за хиляди долари. Златният билет от „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“ с Джийн Уайлдър е продаден на аукцион през 2012 г. за цели $ 27, 500. Позлатеното листче, което малкият Чарли Бъкет открива скрито в шоколада си, е надписано с думите „И в най-невероятните си мечти не можеш да си представиш великолепните изненади, които те очакват!“ и е неостаряващ символ на късмет, надежда и сбъднати мечти за феновете на лентата от 1971 година. Ценният златен билет е перфектният пример за това как киноисторията може да натовари и най-дребния предмет с невероятно значение.

Светлинният меч на Люк Скайуокър от „Междузвездни войни“ – $ 240, 000

Светещият в синьо меч на Люк Скайуокър, който героят наследява от баща си, е безспорно безценно притежание за всеки фен на филмовата поредица „Междузвездни войни“. Светлинният меч би бил чудесна придобивка към експонатите на някой музей на филмовата история, но през 2008 година той е продаден за нескромната сума от 240 хил. долара. В оригиналната трилогия джедайското оръжие е направено от част от стара камера като по време на снимките на мястото на острието се поставял дървен прът, покрит със специална отразяваща боя. Екипът по специалните ефекти по-късно добавял синята светлина. Може да се каже, че без помощта на специалните ефекти младият Люк се бие срещу Дарт Вейдър просто с дървена пръчка.

Колата от „Завръщане в бъдещето“ – $ 541, 000

Спортният автомобил De Lorean DMC-12 не е каква да е кола, а машината на времето, с която Док и Марти препускат напред-назад във времето и пространството в продължение на три филма. Превозното средство, в което главните герои претърпяват най-големите си приключения, изглежда доста модерно за времето си – с врати отварящи се нагоре като крила. Шест подобни автомобила са използвани при заснемането на трилогията. Две от тези коли, попили от енергията на снимачната площадка и преживели безброй напрегнати екшън сцени, са изложени в музеи в Холивуд и Орландо. Трета обаче е продадена на аукцион през 2011 година за 541 хил. долара. Част от парите отиват за добра кауза – фондацията за изследване на болестта паркинсон, основана от Майкъл Джей Фокс.

Червените обувки на Дороти от „Магьосникът от Оз“ – $ 660, 000

Блестящите червени обувки, с които актрисата Джуди Гарланд потропва по жълтия път, водещ към Смарагдовия град на Оз, са буквално частица от историята на киното и по-специално на мюзикъла. „Магьосникът от Оз“ от 1939 година често е поставян в челните позиции на най-добрите филми правени някога, затова не е чудно, че вълшебните обувки, които красят краката на Дороти, са продадени за 660 хил. долара през 2000 година. Продаденият чифт е всъщност последният от четири оцелели чифта през годините. Останалите чифтове са изложени в различни музеи, а през 2005 година един от тях дори е откраднат.

Бялата рокля на Мерилин от „Проклетите седем години“ – $ 4, 600, 000

Когато чуят за Мерилин Монро мнозина си представят образ на красива руса жена с развята бяла рокля и зашеметяваща усмивка, дори и да не са гледали филма „Проклетите седем години“. Това е пример за сцена, която е толкова емблематична и известна, че излиза извън границите на самия филм и има редица препратки в множество ленти през следващите десетилетия. Улавянето на този момент нямаше да е и наполовина толкова известно, ако не беше ефирната и елегантна бяла рокля, с която е облечена Мерилин. Бялата рокля е най-скъпият филмов костюм продаван някога. Красивата дреха е продадена в Лос Анджелис през 2011 година за невероятната сума от 4,6 мил. долара като част от колекцията с холивудски костюми на актрисата Деби Рейнолдс. Компания на роклята правят други интересни предмети, свързани с някои от най-големите имена в киното, като перуката на Елизабет Тейлър от „Клеопатра“ и една от шапките на Чарли Чаплин.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваФлорънс Пю: корсети, писъци и смелост в началото на една обещаваща кариера26.01.2021

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино