„Да разлаем съседите“ – най-добрата (не)колежанска комедия от доста време насам

08.05.2014

2014-neighbors-movie-wallpaper
„Да разлаем съседите“ е един от тези филми, които бихте препоръчали на свой приятел
, когато ви попита какво да свали от Интернет или да гледа на кино, за да се посмее. Действително, това е една много добра комедия, която хем е забавна, хем е интересна за гледане. Единственото може би неадекватно нещо в нея е заглавието, което са му присадили на български език. Оригиналното наименование на комедията е ‘Neighbors’, но предполагам, че донякъде е обосновано да не се появи в кината с простото „Съседи“, заради многото други филми със същото или подобно име.

Вижте още: Ревюто на „Героичната шесторка“ от същия автор

Neighbors

*Текстът надолу съдържа спойлер! Син, при това!*

Казано сравнително накратко и повърхностно, сюжетът на „Да разлаем съседите“ противопоставя младо семейство, което отскоро е тричленно (сиреч си има бебе), и студентско братство. Лудите младежи се настаняват в съседната на семейство Раднър къща и купоните започват, докато двойката се опитва да осигури спокоен сън на своето детенце, а и на себе си. В по-широк смисъл това е филм, който противопоставя поколенията и показва какво би се случило при една евентуална война между тях. Зачерква се и общоприетото клише, че животът на младите родители спира след раждането на първото им дете. В такава ситуация зрителите се предразполагат към конфликти и забавни случки, и всичко това е налице.

TowniesХуморът е доста краен на моменти – има много шеги и сцени, които не бихте искали да гледате заедно с вашите деца (респективно с вашите родители), за да си спестите неудобството. От друга страна, задължителната порция гола плът и нецензурни фрази за всеки младежко-колежански-с-алкохол-в-картонени-чаши-по-партитата филм придава симпатичен вид на комедията. Към този стандартен микс от смешки са прибавени и високо елитарни майтапи за Батман и ‘Game of Thrones’, които сигурно ще ви харесат.

SPOILER
*Край на обещаният (доста симпатичен при това) спойлер!*

Тук е моментът да обърнем малко внимание на „актьорския ансамбъл“. Мъжът в семейството е изигран от Сет Роугън. Ако сте франкофон, можете да го наричате Сет Рожен, като се има предвид, че е канадец. В негова жена, която се представя изумително добре във филма, се превъплъщава Роуз Бърн. Двамата съпрузи имат страхотна химия помежду си и зрителят лесно може да си ги представи и като двойка в реалността.

Вижте още: Коледните приключения на една типична софийска кифла, документирани от същия автор

Последният образ в комедията, който решавам да изтъкна, е този на Теди Сандърс, иначе казано… (дами, затаете дъх)… ЗАК ЕФРОН!!! Точно така, лигите на момичетата ще изтекат по младия Зак, който в 47% от филма е гол до кръста, а в 81% от времето флиртува с камерата, с някоя мацка или друга форма на живот, която му е под ръка. Ефрон, който изгря в колежанската момичешка повърня „Училищен мюзикъл”, играе вероятно ролята на живота си (към момента) в „Да разлаем съседите” и едва има още много актьори, които биха изиграли образа на готин лидер на студентско братство толкова яко.
Film Title: Neighbors Стига толкова писане за нещо, което трябва да се гледа. Филмът излиза по киносалоните в България на 9 май (петък) и е подходящ избор за убиване на 2 часа време с индивиди от приятелския ви кръг. Като че ли това е най-точното определение, което трябва да се даде на „Да разлаем съседите”, ако трябва да го направим с едно изречение. Не причислявайте тази комедия към групата на стандартните малоумни, скучновати колежански подобия на филм, които могат да бъдат описани най-точно с – забавна като снимка на котка с надпис пръстоизсмукня, насочена към американската младеж с полуобразователна цел. Абе ще ви хареса!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевДобра година за киното – какво да очакваме до края на 2019?02.10.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаДа избереш книга по корицата и да си струваЛитература