Не!вероятната Индия

18.11.2013

008303744
Индия беше моя мечта от доста време, но все нещо ставаше и отлагахпътуването – лични проблеми, политически особености, международни въпроси и така до тази есен.  Но вече знам, че ако бях дошла преди две години нямаше да усетя и да разбера Индия по начина, по който я възприемам сега. Чела съм индийска литература, гледала съм боливудски продукции, пазарувала съм от магазините Incredible India, но нищо от това не можа дори малко да ме подготви нито за шока, който неминуемо всеки западняк изживява, идвайки в Индия, нито за  любовта и удивлението, което предизвика тази страна у мен.

Вижте още: ДВЕТЕ ЛИЦА НА НЕПАЛ (ФОТОИСТОРИЯ)
008241216
Делхи ни посреща с гъста кафеникава мъгла, качваме се в автобусчето и потегляме към първата ни спирка – кулата Кутуб Минар. Градът се променя толкова бързо пред очите ни, че не ни остава време да осмислим промяната. От лъскавото и чисто летище, през малките неасфалтирани улички, подминаваме елитни училища и скъпи хотели и веднага след тях виждаме ниски първобитни къщурки, направени от подръчни материали. Улиците са широки, но въпреки това попадаме в задръстване. Покрай нас профучават мотори, велосипеди, тук-тук таксита, рикши, крави и какво ли още не. Данданията е невъобразима. След известно време забелязвам, че никой не използва мигачи, вместо това надуват клаксоните и смело напред. Изведнъж автобусът рязко наби спирачки. „Слон! Вижте слон!” и наистина огромното животно си вървеше съвсем спокойно по четирилентовия път. Колите го заобикаляха без псувни и закани, явно беше нещо напълно нормално.
011918720

Кутуб Минар, както и всички останали забележителности в Индия, се намира в добре поддържан парк, в който живеят папагали, катерички и други малки животинки. Пред вратите му са се събрали няколко малки деца, които се опитват да привлекат вниманието ни. Вътре атмосферата е съвсем различна – цари спокойствие и блаженство. Въпреки че в момента мнозинството от индийците са хиндуисти, много от историческите паметници са дело на мюсюлмански владетели. Нашествието им започва през XI век, като пет века по-късно се създава Моголската империя. След себе си моголите оставят едни от най-известните паметници на културата, а влиянието им върху архитектурата, кухнята и обществените порядки е неоспоримо.

Вижте още: ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ТУРЦИЯ: АЙВАЛЪК, ПАМУККАЛЕ И ДОЛИНАТА НА МАСЛИНИТЕ
008515648
Напускаме тишината на парка и отново се гмурваме в прашния, шумен, колоритен Делхи. Двете малки дечица, който видяхме пред Кутуб Минар, следват автобуса. Момченцето си е нарисувало мустаци и прави цигански колелета, а  момиченцето е толкова гъвкаво, че ако се беше родило в Германия вече щяха да го готвят за Олимпийските игри. Гидът ни обяснява, че много деца преследват туристите, докато някой не им даде пари. Чудя се как тези, видимо седем-осем годишни, дечица тичат из целия двадесет милионен град съвсем сами. Няма ли кой да се грижи за тях?

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете, ако искате да разберете индийското общество е, че то е разделено на касти. Кастата се наследява от родителите и не може да бъде сменена. Най-общо казано тя определя социалното положение на човека. В Индия има четири съсловия: Брахмани (жреци), кшатрии (войни), вайши (селяни, занаятчии, земеделци, търговци) и шудри (роби). Забранено е бракосъчетаването на хора от различни касти. Модерно мислещите семейства могат и да го допуснат, но в селата се гледа на това с лошо око. Имало е случай, когато женена двойка е била убита, защото мъжът и жената са били от различни касти.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Алексия ПетроваМайк Хорн - от тук до края на света20.09.2016

Още от Под Моста

Ивана ХитковаРаниците Kånken от Fjällräven – многообразие и удобство с мисъл за природатаLIFE