Музика

Нина Николина или когато българският фолклор срещне джаза

16.05.2019

Първият концертен албум на Нина Николина „Нина Николина LIVE JAZZ & TRADITIONS“ вече е факт. В него изпълнителката, която зад гърба си има 10 издадени студийни албума и безброй награди, изразява един нов нестандартен поглед върху популярни обичани народни песни, изпяти в модерен етноджаз аранжимент. Официалната премиера на албума ще бъде на 23-ти май в „Руския културен дом“ в Берлин. Освен него там Нина Николина ще представи и проекта си „Нина Николина Live“, който обединява автентичен български фолклор с български фолклорни, етно и джаз елементи. На сцената ще й партнират музикантите  – Калин Вельов  /барабани и перкусии/, Мартин Ташев /тромпет и вокал/, Ясен Велчев /клавишни/ и Таня Първанова /вокал/. Освен известни български народни песни публиката ще чуе и разнообразен музикален репертоар, включващ стари и пети, но незаписани до момента песни, издирвани специално за този проект, както и акапелни изпълнения, вокални импровизации във фламенко стил и солови партии на музикантите.

В навечерието на обичания български празник Гергьовден звъня на Нина Николина от Берлин, за да разбера повече за предстоящата премиера на албума й в германската столица. Въпреки че никога не сме се срещали, по време на разговора ни си представям певицата с магичен глас и тайнствено излъчване като в клипа към песента й „ТИ“. Този образ оживява още повече благодарение на нейната енергичност и ведрост, които долавям в гласа й въпреки стотиците километри, които ни делят.

Карина Николова: В навечерието на 6-ти май сме. Как отбелязваш този празник?

Нина Николина: Семейно както винаги. У дома имаме Георги, така че се подготвяме за неговия празник.

Съвсем скоро ще се завърнеш отново в Берлин. Какви са спомените ти от миналата година?*

/На 24.05.2018 Нина Николина гостува в Берлин със спектакъла „Женските гласове на България“ по проекта „Магическите гласове на България“, в който тя е музикален продуцент, диригент, както и една от певиците./

Спомените от миналата година са много приятни. На концерта дойде страхотна публика. Много съм щастлива, че имаше възможност да се случи и обмен на култури, понеже присъстваха и чужденци. Те много харесаха нашия спектакъл, който обхвана широк спектър от автентично звучене през акапелни адаптации, допълнителни обработки на големите ни музиканти като например Филип Кутев до модерното звучене на фолклора с проекта с Калин Вельов „Пендара етно проджект“.

Тази година, за да сме сме различни, съм подготвила официалната промоция на новия ми албум в Берлин „Нина Николина LIVE JAZZ & TRADITIONS. На концерта ще свирят на живо много музиканти, всеки от които е страхотен в своята сфера и в този проект дава по нещо от своя опит, както и отношението си към българския фолклор. Получи се една хубава смес между класически джаз и фолклорно пеене. Реших, че песните, които трябва да избера за албума, трябва да са Златните хитове на българския фолклор като „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Лудо младо“, „Излел е Дельо хайдутин“ и т.н. Мога да кажа смело, че това е най-приятният проект, с който излизам на сцена. Чувствам се толкова добре, защото с мен излизат и толкова големи музиканти като Ясен Велчев, Калин Вельов, Мартин Ташев, Таня Първанова. Мартин има страхотен глас, с който прави музикални „обиколки“ из фолклора на различни страни. Калин пък използва различни инструменти от Африка, т.е. хвърляме поглед към много различни култури.

Откъде се роди тази смела идея и от колко време работите по този проект?

От много отдавна тази идея си чакаше времето. С различните музиканте през годините често сме се преплитали в различни проекти и сме я споменавали. От една година насам обаче тя започна да назрява и моментът дойде сега, защото беше време и за новия ми албум. Досега имам десет издадени албума, но никога не съм издавала лайв концерт. Ще бъде за първи път в моята кариера и много се вълнувам. Това е запис, който направихме от две лайв-изпълнения. Песните са общо седем. Докато преслушвахме записа след това, бях изумена как музикантите дават всичко от себе си и свирят толкова уникално. Срещата с публиката също не може да бъде сравнена с това, да пресвириш или препееш нещо в студиото, защото енергията, която получаваш от публиката, я няма. В този смисъл записите и албумът са уникални, защото представят нещо емоционално и неповторимо.

Спомена думата „енергия“. Ти се занимаваш с много неща едновременно – работиш не само по свои лични проекти, но и в екип с други творци. Какво ти дава енергия, за да се справяш с толкова задължения, но и да сбъдваш мечтите си?

Най-вече ми помага това, че съм професионалист в професията си. Цял живот съм учила за това и слава Богу, мога да го практикувам, защото в България не е лесно да се издържаш, ако това е основната ти работа. За щастие аз имам възможността да работя това, за което съм учила. Това е огромният двигател. Следващият са хората, с които работя. Винаги съм работила с хора, които харесвам и с които се разбирам. Такива са отношенията ми както в живота, така и на сцената. Това е много важно, защото енергията, която преминава през нас, може да се усети и от публиката. Така тя се въодушевява и връща тази енергия на сцената. Цялото това преплитане ти дава сила, която трудно можеш да опишеш с думи.

Как би описала днешната публика? Някои хора смятат, че предимно по-възрастните хора се интересуват от фолклорна музика. Вярно ли е това?

Не мисля, защото в България напоследък се наблюдава един подем на българския фолклор. Много мои колеги и приятели също започнаха да се занимават с фолклор. Ако питате мен, най-страхотните изпълнения са на Бистришките и на Подуенските баби. В този смисъл автентичният фолклор няма нищо общо с проектите, които се правят днес. Слава Богу, че все още има възрастни хора, които да го поддържат и предават към следващото поколение, но ние сме тези, които трябва да го вземат и пренесат през нашето време, за да остане той и за напред.

Как те приема чуждестранната публика? Какви са твоите впечатления?

Аз имам дългогодишен опит с представянето на българския фолклор в чужбина, защото от малка съм ходила на много фолклорни фестивали и съм имала досег с други култури. Определено мога да кажа, че българският фолклор винаги е бил един от най-интересните. Казвам го като човек, който изследва фолклора, без да съм обременена от това, че съм българка. Нашият песенен и танцов фолклор е най-интересен. И като костюми имаме най-голямо разнообразие. Именно тази цветност и разнообразие винаги получават признанието и възхищението на публиката в чужбина. Тя е най-благодатната публика, защото за нея всичко е ново и различно.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевHayes & Y на живо: час и половина чист кеф25.08.2019

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино