„Норвежка гора“ от Харуки Мураками

23.09.2013

norwegian_woodЗатварям „Норвежка гора“, затварям очи и в същия момент ми се иска да я прочета отново. Това е. Има ли нужда от още думи?

Този елегичен роман, от автора на „Хроника на птицата с пружина” и „Кафка на плажа”, е продаден в над 4 милиона копия в Япония, но мненията  за него са противоречиви- на места ще срещнете, че това е най-добрият роман на Харуки Мураками, а другаде- че е може би дори най-слабият му. Все пак едва ли е случайно, че именно с „Норвежка гора” Мураками прави своя световен пробив през далечната 1987г.

Вижте още: „БЕЗЦВЕТНИЯТ ЦУКУРУ ТАДЗАКИ И НЕГОВИТЕ ГОДИНИ НА СТРАНСТВАНЕ” В ЕСЕННИЯ ВЛАК НА ВРЕМЕТО

Ако се уловите да си тананикате  „Norwegian wood“ на Бийтълс, въобще не се учудвайте. Умението на Мураками да изпълва всяко нещо от нашия свят с живот ще ви накара да си представите множество картини, да се чувствате сякаш дрънчите на китара или сякаш държите цигара между пръстите си, седнали на някоя тераса, сякаш пишете писмо или пътувате с влак от град в град. Романът е изпълнен с мистерия, мистицизъм, сюрреализъм, секс  и рокендрол, красиви жени и колебания, и играе не само по струните на нашата душевност, но и по струните на нашите сетива. Все пак не трябва да забравяме, че в гората можем да се разходим, можем да се изгубим, да открием кладенец, да останем сами, да се вречем или отречем в нещо или някого,  но най-вече- да намерим себе си, за да видим по-добре  тези, които са до нас.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Елис Eмин„Сияние на жена” от Ромен Гари – хроника на една любов13.09.2018

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино