„Норвежка гора“ от Харуки Мураками

23.09.2013


Главният герой Тору Ватанабе,  тих и сериозен студент в Токио, е влюбен в Наоко, красива, крехка и ранима млада жена, но взаимната им страст е белязана от трагичната смърт на най-добрия им приятел Кидзуки, за което самоубийство разбираме още в началото на романа. След неговата смърт, Тору опитва да се адаптира към живота в колежа, но Наоко намира натиска и отговорностите в  живота за непоносими, оттегля се навътре в собствен свят, а на Тору  му предстоят множество срещи, сред които с жизнената Мидори и освободената Рейко.

Вижте още:  ХАРУКИ МУРАКАМИ ГОВОРИ ЗА КОТКИТЕ, ПИСАНЕТО, ЖЕНИТЕ И… КОТКИТЕ

Книгата е изпълнена със заглавията на любими книги и песни, темите за приятелството, смъртта, самотата, любовта, които несъмнено вълнуват всеки един човек цял живот, изпълват романа. Героите не са много и всеки от тях е специфичен образ. Но няма да ви лъжа, че „Норвежка гора” е лека и лесна за четене- първите страници грабват, след което пътуването продължава бавно, като в пътнически влак. Докато не смените  транспорта и не ви увлече, след което няма да я оставите до края.

Финалът е отворен, затова всеки от вас сам ще избере какво ще се случи на Тору, останал в мъртвата точка на едно несъществуващо място.

Ако предпочитате киното, екранизация по книгата прави режисьорът  Тран Ан Хунг през 2010г. :

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис Eмин„Сияние на жена” от Ромен Гари – хроника на една любов13.09.2018

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE