One hit wonder – пеперуденият прашец на музиката

24.10.2016

Има групи, чиито дискографии знаем до последната песен, има банди, чиито имена не знаем, но текстовете им са запечатани в съзнанието ни, а има и такива, които сякаш са създадени, за да ги обикнем и да ни оставят. Техният живот изчезва в мига, в който се докоснат до слуха ни, като пеперудените крила, докоснали пръстите ни и оставили своя красив прашец – предвестник на гибел.

14793970_1292673494098523_1394310473_n

4 Non BlondesWhats Up

Сформирала се през 90-те като алтърнътив рок група 4 Non Blondesпридобива особена популярност през 1993 г., когато на музикалния небосклон изгрява парчето ‘Whats Up’. Само година по-късно италианската формация ‘Dj Mikoправи ремикс на песента в ‘danceвариация. Това отново превръща песента в безспорен хит, който звучи нестихващо както по радиото, така и в клубовете. Въпреки това, оригиналната версия на ‘Whats Up засенчва ремикса и бива окачествена като ‘one hit wonder‘.

Макар групата да не успява да достигне отново тогавашния си успех, вокалистката на бандата Линда Пери влага творческия си потенциал в писането на текстове. Така става автор на сингъла Beautifulна Кристина Агилера, а през 2001 г. продуцира албума на Pink – ‘M!ssundaztood.

Ugly Kid Joe – Cats in the cradle

Преди 27 години на бял свят се появява калифорнийската алтърнътив рок група Ugly Kid Joe. Те описват себе си като „A bunch of stupid-ass, cheesy idiots from Santa Barbara“. Именно този хумористично-хаплив поглед към света е причината името на бандата да възникне като пародийна референция към званието на осемдесетарската глем банда Pretty Boy Floyd. Самото творчество на калифорнийските музиканти е определяно като сатира с хард рок звучене.

„С твоите камъни – по твоята глава“ е принципът, който играе съществена роля в популяризирането на творчеството им. Така бандата, гледаща на всичко с ирония, става известна на масовия слушател с една песен… която дори не е тяхна.

Cats in the cradle’ е песен на фолк изпълнителя ‘Harry Chapin’, излязла през 1974 г. И ако това не ирония, то фактът, че кавърът, с който Ugly Kid Joe стават разпознаваеми, често бива бъркан за песен на Guns N’ Roses или Skid Row, със сигурност е дори сарказъм.

Черешката на тортата е поставена, когато на концерта си пред българска публика (2012 г.) в рамките на фестивала Sofia RocksUgly Kid Joe свирят преди хедлайнерите за вечерта – Guns N’ Roses.

SnowInformer

Канадско реге! Само по себе си звучи достатъчно странно, но защо не се опитаме да го направим още по-смахнато. Всеизвестно е, че реге движението поражда мир, любов и позитивни емоции. Да, ама не баш.

Напълно непознатият Darrin O’Brien, малко по-познат ни като Snow, е реге изпълнител от Канада. Неговият принос към класацията One Hit Wonder, се дължи на песента Informer’, която излиза малко преди той да бъде арестуван и вкаран зад решетките, обвинен в опит за убийство.

Много реге „пуристи“ смятат, че песента, заедно с работата на Shaggy и Ini Kamoze, са поредното доказателство за „разводняването“ на реге-културата и комерсиализирането ѝ. Независимо от негативните мнения, успехът ѝ е нечуван. Песента се изкачва до първата позиция в класацията Billboard Hot 100’, а също така влиза в „Книгата за рекордите на Гинес“ като най-добре продаван реге сингъл в американската история.

Песента дори вдъхновява музиканти от родната сцена. Така Wosh Mc използва мелодията ѝ за неговата песен – „Внимавай“.

BeckLoser

Макар роден в Лос Анджелис, Beck не се гмурва в дълбините на актьорското майсторство, а решава да се впусне в музикалното предизвикателство. Освен певец, е и текстописец, а стилът му е смесица между инди и алтърнатив рок. Той пробива чак с третия си студиен албум през 1994 г., в който се оказва златната мина – Loser’.

Идеята за песента хрумнала на музиканта от негов приятел, който винаги го наричал Loser. Beck решил да го вкара в припев на песен като шега, но не смятал, че изобщо ще излезе нещо повече от бъзик.

Това доказва, че понякога да си „загубеняк“ може да има и положителна страна.

Sinéad O’ConnorNothing compares 2 U

Едва ли има човек, който да свързва Sinéad O’Connor с нещо друго, освен с късо подстриганата прическа и сърцераздирателната песен Nothing compares 2 U’. Песен, изстреляла ирландската певица напред в много класации – 162-ро място, според ‘Rolling Stone’ в листата ‘500 Greatest Songs of All Time’, 10-а позиция в класацията на ‘Vh1’ ‘100 Greatest Songs of the 90s’ и 1-во в категория ‘Final CountdownTop 50 Heartbreakers’. Въпреки това, нежният глас на момичето с големи тъжни очи, отстъпва пред текста, пропит с носталгичната емоция по изгубената любов. А автор на трогателните слова е не кой да е, а самият Prince. Но в действителност, песента е написана не за Sinead, a за The Familyгрупа, която в тогавшния момент е правила записи в неговото студио ‘Paisley Park record label. Мотивът за сътворяването на песента бил скорошната раздяла на член на бандата с неговата приятелка.

И с риск да подценим ролята на Sinead в превръщането на парчето във вечен хит, именно текстът илюстрира таланта и увековечава творческото безсмъртие на музиканти като Prince. Емоцията, която свързва думите с мелодията, ни кара не само да слушаме, но и да чувстваме, а понякога дори да изроним някоя сълза. А такава сълза си прокарва път дори по бузата на изпълнителката, за която Sinead споделя: I didn’t intend for that moment to happen, but when it did, I thought, ‘I should let this happen.’

Автор: Емилия Илиева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет Харт30.10.2019

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование