Издателство „Парадокс“ на Алея на книгата

Есенната алея на книгата, намираща се на „Витошка” в София, вече е в разгара си. Събитието започна вчера (12-ти септември) и ще приключи тази неделя 17-ти септември. В него участват над 50 издателства, а книгите са разположени на 18 шатри.

На Алеята можете да намерите стотици прекрасни книги, но в текущия материал ще ви представим щанда на нашите партньори от издателство „Парадокс“. На щанда им място са намерили безчет съвременни класици като Джак Керуак  с новото издание на „По пътя“ (с награда за превод за на СПБ), Анджей Сташук и други. На място можете да купите и единствената по рода си книга за история на българския рок – „Цветя от края на 80-те“ и дори единствения издаван роман на култовия музикант Ленард Коен– „Красиви неудачници“. Не бива да забравяме и Светлана Алексиевич с книгите ѝ “Войната не е с лице на жена. Последните свидетели” и „Време секънд хенд“ (взела „Нобел“ за литература за 2015-та).

Въобще издателство „Парадокс“ се славят като едно от малкото в България, специализирани с наистина качествена, предимно европейска, проза, награждавана с най-престижните награди на континента. В последните години „Парадокс“ залагат и на незаслужено все още не толкова популярната на нашите ширини, но много близка до нас, източноевропейска проза. Всички книги на издателството са с 25% намаление, а на място ви очакват много и неочаквани подаръци!

Сред новите книги на „Парадокс“, които излизат за първи път на българския пазар, специално за панаира се открояват няколко заглавия.

На първо място това е новият роман на един от най-известните руски съвременни писатели – мистичният Виктор Пелевин. С книгата си „Empire V”, излязла в Русия през 2006-та, Пелевин буквално предефенира вампирския жанр. Романът представлява уникална смесица между фентъзи роман и социална критика. В осмия си роман руският властелин на словото ни представя свят, управляван от Великия прилеп, в който прилепите-вампири са избрана каста. Оформлението на корицата на българското издание на „Empire V” е дело на руския авангардист Sasha Berg – един от официално оторизираните илюстратори на Пелевиновите произведения. Преводач на книгата е Боян Станков, а романът излиза под редакцията на Светлана Комогорова-Комата. Повече за книгата вижте тук.

Внимание трябва да се обърне и на „Даниел Щайн, преводач“ на Людмила Улицкая – книгата на авторката с най-голям тираж и донесла ѝ най-много слава и награди; над 1 милион е тиражът ѝ само в Русия. „Даниел Щайн, преводач“ е едновременно майсторски изпипан епистоларен роман, философски разказ, задълбочено историческо изследване и увлекателно четиво. Книгата покрива обширни географски области – Германия, Израел, Съединените щати, Русия, както и драматични исторически епохи, които водят началото си от Втората световна война във Варшава и стигат чак до Израел в наши дни. Разказът представя историческите факти в детайл: трагедията на Холокоста, възходът и падението на комунизма и което е по-важно – предлага ни се нов прочит на ролята на християнството. Повече информация за книгата вижте тук.


Съвсем скоро предстои и излизането на първата у нас книга на най-нашумелия и най-продаван чешки писател Михал Вивег с първа част от дилогията си за чешката корупция „Мафия в Прага“ . А в петък, специално за Алеята, се очаква и да пристигне прословутият роман на словенския критик Владимир Бартол „Аламут“ (вдъхновила не само игрите от поредицата „Assasin’s Creed“, но и великия битник Улиям Бъроуз, поставил върховния принцип на исмаилизма), който ще бъде и другата седмица и по книжарниците.

И всичко това е една малка част от библиографията на приятели ни от „Парадокс“! Посещавайки Алеята на книгата – със сигурност не пропускайте да се отбиете от тях. Очакват ви страхотни заглавия, големи отстъпки и литературни разговори.

Димитър Панайотов

е на 25 и е завършил “Журналистика” в СУ „Климент Охридски”. Той е основател и главен редактор на “Под Моста”. Интересува се от литература, култура, кино, фотография, дигитален маркетинг и качествена журналистика.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to