Пътят на хартията – как се издава книга (част II – печатницата)

24.02.2015

DSC_0262
Линк към част едно!
Няколко дни по-късно се отправям към печатницата на „Изток-Запад” в Божурище, за да проследя лично мастилените стъпки на книгата. В печатницата на издателството  ме посрещат книги. Ужасяващо много книги. Виждал съм големи книжарници, богати библиотеки и снимки от световни печатници, но мащабите на тези планини от хартия ме впечатляват. Повече книги отколкото можете да си представите – десетки хиляди чисто нови запечатани томове, наредени на палета, издигащи се до тавана. Огромни главозамайващи машини, които печатат, режат, подреждат. Работници, които, като пчелички, задвижват тази манифактура. Миризма на мастило, хартия и лепило. Чувството е уникално и близо до нирвана за всеки четящ човек. Срещам се с Жоро, ръководителят на целия процес на печатане. В рамките на 1 час той е мой екскурзовод из печатницата, разказва ми за пътя на книгата, за машините, хартията, работниците, говори ми със сложни и непознати за мен термини. Обяснява ми за всичко – от размерите и видове хартия, до проектирането на страниците, печатането им, съставянето на коли, рязането, свързването с корицата. Гласът му често е заглушен от чудовищните машини.

Машина за шиене на книги
Машина за шиене на книги

Преди да ме разведе Жоро ми изнася малка лекция за различните видове хартия и формати, и печати. Най-общо казано печатът се разделя на няколко вида – офсетов, ситопечат, дигитален, висок и термичен печат. Размерите на листовете са 3 основни по международния ISO стандарт – А, B и C. За печат на книги, принтиране и други се използват предимно листове формат А, за плакати и чертежи размер B и за картички, папки и други размер C. Първоначално в печатницата пристигат големи листове в размер А0 (841×1189), които впоследствие, след печата, се нарязват и сгъват на нужния размер. Най-просто обяснено с всяка следващо число (А1, А2, А3 и т.н.) листът става два пъти по-малък от предходното число. За да ви се изясни това, погледнете таблицата вдясно. За печатане на книгите се използва предимно A5, който е 16 пъти по-малък от първоначалния – А0.

Вижте още: Литературните музеи на София!

CTP машината
CTP машината

Първо влизаме в малка, затъмнена стаичка с лека оранжева светлина, заета изцяло от CTP машината, която прави т.нар. „печатна форма”. Печатната форма представлява нещо като матрицата на всяка страница. Тя се прави предварително още в  редакцията на издателството на компютър, после машината разпределя страниците и ги изкарва на голям ламаринен лист, от който после ще излязат всички останали копия на същите страници. В един печатен лист не се побира само една страница от книгата, а няколко, в зависимост от големината им. Оттам продължаваме към най-голямото помещение в печатниците.  Самите машини са огромни и респектиращи – с десетки бутони и ръчки, работещи буквално на пълна пара и бълващи през огромните си усти стотици страници в минута. Жоро повишава тон, за да се чува и ми разказва за процеса на работа на тези машини.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под Моста10 книги, които да ни стоплят през капризния февруари04.02.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ или страстите Яворови в Народния театърТеатър