Pearl Jam – големите звезди на Сиатълската сцена

31.07.2016

Във вечерта, когато Кърт се самоубива, Pearl Jam изпълняват в негова памет ‘Indifference’.

Борбата с Ticketmaster и други каузи, зад които са заставали

Едно от нещата, които ме карат да уважавам групата, е именно борбата им с Ticketmaster. Противопоставянето срещу високите цени на билетите, които компанията поставя, е дълга и не без жертви. Стига се дори до съд. Почти никоя друга група не ги подкрепя. Имайки предвид факта, че без договор с Ticketmaster, Pearl Jam няма как да участва по големите концерти в страната, положението става трудно. Започват да организират сами свои концерти извън градовете с много повече усилия и не винаги водещи до успех. Случва се концерти да бъдат отменени в последния момент заради дъжд. Как се справя с това групата? Свири двойно повече на следващите. За жалост, след повече от година борба, битката е загубена и разследванията са прекратени.

Подкрепят и редица кампании – свирят на Benefit to Save Mt. Graham, Vote For Choice Benefit, Tibetah Freedom Benefit, Vote For Change Tour, West Memphis Three Rally и други.

Какво да очакваме в бъдеще от тях?

Въпреки че с годините са загубили част от искрата, която ги съпътстваше на сцената, индикации за разпадане няма. Напротив. През март Джеф Еймънт каза пред Rolling Stone Magazine, че са говорили за нов албум и дори са нахвърлили идеи, но нямат никаква представа кога ще се случи:

„Мисля, че понеже всички имаме семейства става все по-сложно и по-сложно да се съберем. Но ми се струва, че ако някой просто се обади и каже: „Хей, нека отидем в студиото през октомври“, ще го направим.“

Има още много неща, които могат да бъдат прочетени. Препоръчвам горещо филма „Pearl Jam 20“, както и „Singles“, където групата участва. „Into The Wild“ пък е със страхотен саундтрак на Еди Ведър. Ценно четиво е също и материалът на Джесика Леткеман за 1990 г., който тя е публикувала по случай 20-годишнината на бандата в TwoFeetThick. Индивидуалният проект на Еди „Water On The Road“ също заслужава да бъде прослушан.

Толкова от мен, оставям ви с музиката. Дерзайте и преоткривайте себе си в нея. Да посетя концерт на Pearl Jam остава мечта, която съм убеден, че някой ден ще изпълня. Дали си струва, щом бандата вече е на повече от четвърт век? Преценете сами:

Can’t find a better band…

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Момчил Русев10 музикални изпълнения на живо, които трябва да видите30.07.2017

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика