Литература

Приказният свят на детството с любими детски приказки

02.04.2019

Детските книги също имат своя празник. През 1967 г. втори април е обявен за Международен ден на детската книга, което съвпада и с рождената дата на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създател на едни най-популярните и обичани приказки. Празникът цели да напомни на деца и родители колко е важно възпитанието в любов към четенето. Всеки от нас помни първите приказки, които е чувал преди да заспи, а също и на колко много мъдрости са ни научили.

Но нека се запознаем накратко с гордостта на датската литература.

Ханс Кристиан Андерсен (1805 – 1875) е роден в малкото градче Одезе. Отраства в скромното семейство на перачка и обущар, но проявява артистичните си заложби още от дете – майстори фигурки от дърво и рисува. Богатото му въображение се развихря и създава истории от дори най-обикновени предмети, които в приказките му оживяват. Андерсен никога не е писал типичните приключенски разкази за герои и принцеси. Не, той набляга на човешките слабости, но и на добродетелите, на развитието на персонажите във всяка история. Задълбочени, вълшебни, мъдри „Дивите лебеди“ и „Храбрият оловен войник“ не оставят никого равнодушен.

Популярността на приказките на датския писател нараства и в края на 40-те години на XIX в. той вече е известен из цяла Европа. Творчеството му повлиява на по-късни писатели, като Алън Милн, и е ценено високо от литературните кръгове. През 1958 г. на името на Андерсен ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал. Един път на две години тази награда се присъжда на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Награждавани са известни скандинавски автори като Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, но и родният ни творец Валери Петров. Българска следа откриваме и в Почетния списък на Международния съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“ – Ангел Каралийчев е първият български писател, включен в него.

По повод празника на детските книги и рождението на Андерсен си припомнихме някои от най-любимите ни приказки и автори на детски истории от цял свят. Ето ги и тях…

Из златната колекция на Ханс Кристиан Андерсен

Безспорно Андерсен е най-разпознаваемият автор на детски приказки. Сюжетите му са винаги нестандартни и ни учат на разбиране и съчувствие. Всички сме различни, но това не е повод за страх или отхвърляне, а за приемане, взаимопомощ и добрини.

Помните ли историята за сивото патенце, на което всички се подиграват? Разликите между него и останалите от семейството му са така големи, че изглежда невъзможно да се впише сред другите, а това му причинява силна болка. В реалния живот ние сме същите като Грозното патенце – опитваме се да се слеем със средата, а дори не осъзнаваме, че може би сме на грешното място с неподходящите хора. Патетата се присмиват на различните, но не подозират, че пред тях стои бъдещият лебед.

Да бъдеш от полза на света е единственият начин да бъдеш щастлив.

И като споменахме лебеди, „Дивите лебеди“ несъмнено е една от най-мъдрите приказки за деца. Тъжна, но с щастлив финал, тя съчетава в себе си най-хубавото от Андерсен. И тук присъства неразбирането на различния в лицето Елиза, която не бива да продумва за участта си. Девойката желае единствено спасение за братята си. Заслепен от хорските сплетни дори любимият ѝ престава да ѝ вярва.

И все пак приказките, които винаги ни оставят в размисли и с пълни със сълзи очи, са „Малката кибритопродавачка“ и „Храбрият оловен войник“. Да, те са най-тежкото от Андерсен и може би не са любимите на най-малките читатели, но носят най-дълбок смисъл. Понякога трябва да протегнем ръка навреме, за да спасим нечий живот. Понякога сами успяваме да се преборим за мястото си на света, но не винаги „храбрият войник“ е възнаграден от съдбата с щастлив край.

Нека завършим андерсеновия списък с една хумористична приказка –  „Новите дрехи на царя“. Сатира на действителността от незапомнени времена, най-изкусните лъжци са на почит, а всеки премълчава истината, за да се хареса на обкръжението си. Но ето, че едно дете е единственото способно да каже какво виждат очите му…

Не е беда да се появиш на света в патешко гнездо, ако си се излюпил от лебедово яйце.

Любими детски приказки от любими автори

„Цар Дроздобрад“  (Якоб и Вилхелм Грим) е приказката, която съм препрочитала най-много пъти през живота си. Почти всяка вечер през ранното ми детство капризната принцеса обявяваше кандидатите си или за глупави, или за ниски, или за … дроздобради. Но капризите се наказват, а и всеки от нас се учи. Цар Дроздобрад успява да научи младата царска дъщеря на трудолюбие, уважение и скромност, а това са ценни качества за младите читатели. И няма нищо по-добро да се учим от невероятни разказвачи като братята Грим.

Любими български автори с приказки за деца

Ангел Каралийчев (1902 – 1972) става известен именно със своите разкази и книги за деца. Пише също пътеписи и приказки, преразказва български и чуждестранни приказки и легенди. Работи като редактор в изд. „Народна младеж“ (1947 – 1952), в. „Литературен фронт“ (1952 – 1953) и изд. „Български писател“ (1952 – 1969).

Повече от четиридесет години пише разкази и повести за деца. Една от най-обичаните му книги, с която почти всяко българско дете е имало радостта да се запознае,  е „Приказен свят“. Точно за тази книга през 1974 г. посмъртно му е присъдена Почетната грамота на името на Андерсен от Международния съвет за детско-юношеска литература (IBBY).

Представям си колко тъжен и глух щеше да бъде животът на хората
без деца и без поезия.

Валери Петров е поет, сценарист, драматург и преводач, а благодарение на „Пет приказки“ също е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга. Валери Петров е автор на много книги за деца, а първата си самостоятелна книга издава още петнадесетгодишен.

Освен с „Пет приказки“, В. Петров е известен с „Палечко“ (1943), „На път“ (1943), „Ювенес дум сумус“ (1943), „Край синьото море“ (1941 – 47) и „Тавански спомен“.

— Всички гледат породата,

търсят расови белези,

а пък има в природата

удивителни мелези.

Тъй че, както при хората, приятелче мое,

и при нас е по-важно сърцето какво е!

Из „Пет приказки“

Честит Международен ден на детската книга на всички малки и големи читатели и на тези от вас, които все още се връщат към приказния свят! 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваДа откриеш Фицджералд в романите му11.01.2021

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика