Литература

Приказният свят на детството с любими детски приказки

02.04.2019
Varna Buddies 2019 Summer Edition

Детските книги също имат своя празник. През 1967 г. втори април е обявен за Международен ден на детската книга, което съвпада и с рождената дата на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създател на едни най-популярните и обичани приказки. Празникът цели да напомни на деца и родители колко е важно възпитанието в любов към четенето. Всеки от нас помни първите приказки, които е чувал преди да заспи, а също и на колко много мъдрости са ни научили.

Но нека се запознаем накратко с гордостта на датската литература.

Ханс Кристиан Андерсен (1805 – 1875) е роден в малкото градче Одезе. Отраства в скромното семейство на перачка и обущар, но проявява артистичните си заложби още от дете – майстори фигурки от дърво и рисува. Богатото му въображение се развихря и създава истории от дори най-обикновени предмети, които в приказките му оживяват. Андерсен никога не е писал типичните приключенски разкази за герои и принцеси. Не, той набляга на човешките слабости, но и на добродетелите, на развитието на персонажите във всяка история. Задълбочени, вълшебни, мъдри „Дивите лебеди“ и „Храбрият оловен войник“ не оставят никого равнодушен.

Популярността на приказките на датския писател нараства и в края на 40-те години на XIX в. той вече е известен из цяла Европа. Творчеството му повлиява на по-късни писатели, като Алън Милн, и е ценено високо от литературните кръгове. През 1958 г. на името на Андерсен ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал. Един път на две години тази награда се присъжда на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Награждавани са известни скандинавски автори като Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, но и родният ни творец Валери Петров. Българска следа откриваме и в Почетния списък на Международния съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“ – Ангел Каралийчев е първият български писател, включен в него.

По повод празника на детските книги и рождението на Андерсен си припомнихме някои от най-любимите ни приказки и автори на детски истории от цял свят. Ето ги и тях…

Из златната колекция на Ханс Кристиан Андерсен

Безспорно Андерсен е най-разпознаваемият автор на детски приказки. Сюжетите му са винаги нестандартни и ни учат на разбиране и съчувствие. Всички сме различни, но това не е повод за страх или отхвърляне, а за приемане, взаимопомощ и добрини.

Помните ли историята за сивото патенце, на което всички се подиграват? Разликите между него и останалите от семейството му са така големи, че изглежда невъзможно да се впише сред другите, а това му причинява силна болка. В реалния живот ние сме същите като Грозното патенце – опитваме се да се слеем със средата, а дори не осъзнаваме, че може би сме на грешното място с неподходящите хора. Патетата се присмиват на различните, но не подозират, че пред тях стои бъдещият лебед.

Да бъдеш от полза на света е единственият начин да бъдеш щастлив.

И като споменахме лебеди, „Дивите лебеди“ несъмнено е една от най-мъдрите приказки за деца. Тъжна, но с щастлив финал, тя съчетава в себе си най-хубавото от Андерсен. И тук присъства неразбирането на различния в лицето Елиза, която не бива да продумва за участта си. Девойката желае единствено спасение за братята си. Заслепен от хорските сплетни дори любимият ѝ престава да ѝ вярва.

И все пак приказките, които винаги ни оставят в размисли и с пълни със сълзи очи, са „Малката кибритопродавачка“ и „Храбрият оловен войник“. Да, те са най-тежкото от Андерсен и може би не са любимите на най-малките читатели, но носят най-дълбок смисъл. Понякога трябва да протегнем ръка навреме, за да спасим нечий живот. Понякога сами успяваме да се преборим за мястото си на света, но не винаги „храбрият войник“ е възнаграден от съдбата с щастлив край.

Нека завършим андерсеновия списък с една хумористична приказка –  „Новите дрехи на царя“. Сатира на действителността от незапомнени времена, най-изкусните лъжци са на почит, а всеки премълчава истината, за да се хареса на обкръжението си. Но ето, че едно дете е единственото способно да каже какво виждат очите му…

Не е беда да се появиш на света в патешко гнездо, ако си се излюпил от лебедово яйце.

Любими детски приказки от любими автори

„Цар Дроздобрад“  (Якоб и Вилхелм Грим) е приказката, която съм препрочитала най-много пъти през живота си. Почти всяка вечер през ранното ми детство капризната принцеса обявяваше кандидатите си или за глупави, или за ниски, или за … дроздобради. Но капризите се наказват, а и всеки от нас се учи. Цар Дроздобрад успява да научи младата царска дъщеря на трудолюбие, уважение и скромност, а това са ценни качества за младите читатели. И няма нищо по-добро да се учим от невероятни разказвачи като братята Грим.

Любими български автори с приказки за деца

Ангел Каралийчев (1902 – 1972) става известен именно със своите разкази и книги за деца. Пише също пътеписи и приказки, преразказва български и чуждестранни приказки и легенди. Работи като редактор в изд. „Народна младеж“ (1947 – 1952), в. „Литературен фронт“ (1952 – 1953) и изд. „Български писател“ (1952 – 1969).

Повече от четиридесет години пише разкази и повести за деца. Една от най-обичаните му книги, с която почти всяко българско дете е имало радостта да се запознае,  е „Приказен свят“. Точно за тази книга през 1974 г. посмъртно му е присъдена Почетната грамота на името на Андерсен от Международния съвет за детско-юношеска литература (IBBY).

Представям си колко тъжен и глух щеше да бъде животът на хората
без деца и без поезия.

Валери Петров е поет, сценарист, драматург и преводач, а благодарение на „Пет приказки“ също е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга. Валери Петров е автор на много книги за деца, а първата си самостоятелна книга издава още петнадесетгодишен.

Освен с „Пет приказки“, В. Петров е известен с „Палечко“ (1943), „На път“ (1943), „Ювенес дум сумус“ (1943), „Край синьото море“ (1941 – 47) и „Тавански спомен“.

— Всички гледат породата,

търсят расови белези,

а пък има в природата

удивителни мелези.

Тъй че, както при хората, приятелче мое,

и при нас е по-важно сърцето какво е!

Из „Пет приказки“

Честит Международен ден на детската книга на всички малки и големи читатели и на тези от вас, които все още се връщат към приказния свят! 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЛюбимите детски книги на „Под моста”01.06.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевНа кого е нужен руският сериал „Чернобил“?Кино