Петя Накова и „Годината на осемте химии“

Годината на осемте химии
  • "Годината на осемте химии"
  • Автор: Петя Накова
  • Издателство: ИК Жанет45
  • Страници: 144
  • Година: 2018
  • Цена: 14,00
  • Оценка от Goodreads: 5.00
  • КУПИ
03.11.2018

Това са Доника, Ани, Галя, Ваня и Росица.

Това сме ти и аз, приятелките ни, майките и сестрите ни. Онази учителка, на която винаги сме се възхищавали. Съседката, която не спира да се усмихва или изглежда винаги умислена. Една на всеки осем. Това е майка ми, която на 23 напипва бучка в гърдата си, която слава Богу, се оказва доброкачествен тумор. И споменът ѝ 40 години след това за биопсията.

Това са историите, които Петя Накова смело разказва – в една битка срещу рака на гърдата, който удря като шамар и променя светове.

„Все някога се изправяш срещу това, от което дълго си бягал и бързата помощ си самият ти.“

Книгата „Годината на осемте химии“ от Петя Накова представя пет документални истории на жени, преборили се или борещи се още с рака на гърдата. Тази битка е изпълнена с емоции, които никой от нас, четящите, преди това не може да си представи. Защото ние сякаш говорим за рака ежедневно, но историите разказваме все още с буца в гърлото и онзи страх да не чуе именно рака и да дойде и при нас.

Чувала съм неведнъж хора да казват – „сякаш е станало заразно“. Да не смеят да изричат историите. Мен също ме е страх. Както теб. И докато четях, влизах заедно с тези жени в скенера, чаках пред кабинетите, бръснех си главата и плачех тихо, докато преминавах през фазите, на които е разделена книгата – Имам рак, Дадох си гърдата на един доктор…, Фак ю, рак, Годината на осемте химии, Крила отпред, Няма да ме застраховате.

Силата на споделянето обаче е мощно оръдие срещу болката, вярвам. Защото ако споделяме може би няма да пропускаме прегледи. Да се укоряваме едни други. Може би дори ще намалим негативното влияние, което си разнасяме, изнервени от много задачи, несподелености, големи амбиции. Ще спрем да се лъжем. И ще ценим малко повече краткото си време тук. Ще спрем да се ядосваме за маловажните неща. И ще започнем да вярваме повече в добрите мисли, които не сме осъзнавали колко са важни.

Болестта ми дава неподозирани поводи за радост.“

Не мога да кажа, че „Годината на осемте химии“ е лесна книга за четене. Този дневник от емоции няма да ви остави безучастни.  Димитър Кенаров пише за книгата: „Петя Накова е военен кореспондент от страната на болестта. С широко отворени очи, без да отвръща поглед и от най-тежките ситуации, тя наблюдава как тялото води битка със себе си, как няколко смели жени всекидневно се борят с терористичните клетки на рака. “. И да, наистина се изисква много честност и сила, за да разкажеш тези истории!

Не му било чудно, че имам крило вместо гърда, премахнатата, а че крилото е отпред. Крилата на ангелите са на гърба, на самолетите и птиците отстрани, могат дори да са отгоре като на хеликоптерите, но никога отпред. С крила отпред можеш да летиш или назад, или право нагоре, с лице към слънцето, небето, звездите.

Радвам се, че ИК „Жанет 45“ издават тази книга и вярвам, че именно чрез тях тя ще достигне до повече хора, както заслужава.  Четете „Годината на осемте химии“, споделяйте и се пазете.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваПлуване по течението на „Гладният прилив“ с Амитав Гхош04.07.2018

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE