„Самотният е никой в живота“ – 33 сонета на Шекспир, представени от Стефан Попов

25.02.2018

Танцово-поетичен спектакъл по 33 сонета на У. Шекспир

„Самотният е никой във живота“ е едно предизвикателство по сонетите на вечния У. Шекспир, изпълнени от младия актьор Стефан Попов под акомпанимента на цигулка и пиано, съпроводени от танцовата хореография на Божана Мановска. Сценичният вариант е на Николай Ташев, който не поставя за първи път сонетите на Шекспир, но за първи път работи с този млад екип. Дикторският глас е на Ани Василева, която се справя чудесно и допълва сценичното изпълнение с мекотата на гласа си.

В рамките на 60 минути минималистичната сценография и прекрасните въплъщения на Стефан Попов ще ви накарат напълно да изключите от ежедневието и да се потопите в думите. Стефан преминава от емоция в емоция – гняв, страх, любов, разочарование – като всеки от нас – самотният в живота.

Да, Стефан не фъфли, не преиграва и контактът с очите, който е водещ по време на целия спектакъл, кара всеки зрител да се чувства така сякаш думите, които Стефан успява да предаде прекрасно, са посветени именно на него и сякаш той е сам едничък зрител в залата.

Вероятно и малката зала на кино „Влайкова“ предразполага именно към такова усещане и сближаване с това, което се случва на сцената. Интересно е, че предпремиерните срещи със „Самотният…“ се случват именно в такива малки залички – преди броени дни в НЧ „Братя Миладинови“, а на 14 март отново в кино Влайкова.

Похвално е и, че екипът работи със собствено финансиране, а наистина успява да постигне красив израз на сонетите на Шекспир. Премиерата на танцово-поетичния спектакъл ще се състои на 27 март в театър „Сълза и смях“.

Ти, който сам си музика, защо си
от музиката често нажален?
Би трябвало тя радост да ти носи,
а не да те държи в печален плен.
Но тъй е: в таз хармония щастлива
към теб отправен чуваш укор ти
за туй, че на душата си мотива
оставил си самотно да звънти
И ето звук от звука отзвук взима,
три гласа във съзвучие звучат,
като че ли семейно пеят трима —
стопанинът, жена му и синът.
И чуваш ти във всяка тяхна нота:
„Самотният е никой във живота!“

Смятам, че Стефан е този, който прави „Самотният е никой в живота“ спектакъл, който си заслужава гледането. Хореографията на Божана Мановска също беше прекрасна, но до колко е нужна именно изразена по този начин за мен подлежи на спор.

Това, което ми липсваше, беше изпълнената на живо музика – може би изпълнение на цигулка или пиано би било много по-плътно допълнение към изпълнението на Стефан, отколкото музика от „Кръстника“ и други класически произведения.

Но моят съвет е непременно да гледате „Самотният е никой в живота“ заради чудесната игра на Стефан Попов, силата на думите и театъра.

Зова смъртта

Публикувахте от Самотният е никой в живота в Петък, 23 февруари 2018 г.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Сънят на смешния човек02.08.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование