„Самотният е никой в живота“ – 33 сонета на Шекспир, представени от Стефан Попов

25.02.2018

Танцово-поетичен спектакъл по 33 сонета на У. Шекспир

„Самотният е никой във живота“ е едно предизвикателство по сонетите на вечния У. Шекспир, изпълнени от младия актьор Стефан Попов под акомпанимента на цигулка и пиано, съпроводени от танцовата хореография на Божана Мановска. Сценичният вариант е на Николай Ташев, който не поставя за първи път сонетите на Шекспир, но за първи път работи с този млад екип. Дикторският глас е на Ани Василева, която се справя чудесно и допълва сценичното изпълнение с мекотата на гласа си.

В рамките на 60 минути минималистичната сценография и прекрасните въплъщения на Стефан Попов ще ви накарат напълно да изключите от ежедневието и да се потопите в думите. Стефан преминава от емоция в емоция – гняв, страх, любов, разочарование – като всеки от нас – самотният в живота.

Да, Стефан не фъфли, не преиграва и контактът с очите, който е водещ по време на целия спектакъл, кара всеки зрител да се чувства така сякаш думите, които Стефан успява да предаде прекрасно, са посветени именно на него и сякаш той е сам едничък зрител в залата.

Вероятно и малката зала на кино „Влайкова“ предразполага именно към такова усещане и сближаване с това, което се случва на сцената. Интересно е, че предпремиерните срещи със „Самотният…“ се случват именно в такива малки залички – преди броени дни в НЧ „Братя Миладинови“, а на 14 март отново в кино Влайкова.

Похвално е и, че екипът работи със собствено финансиране, а наистина успява да постигне красив израз на сонетите на Шекспир. Премиерата на танцово-поетичния спектакъл ще се състои на 27 март в театър „Сълза и смях“.

Ти, който сам си музика, защо си
от музиката често нажален?
Би трябвало тя радост да ти носи,
а не да те държи в печален плен.
Но тъй е: в таз хармония щастлива
към теб отправен чуваш укор ти
за туй, че на душата си мотива
оставил си самотно да звънти
И ето звук от звука отзвук взима,
три гласа във съзвучие звучат,
като че ли семейно пеят трима —
стопанинът, жена му и синът.
И чуваш ти във всяка тяхна нота:
„Самотният е никой във живота!“

Смятам, че Стефан е този, който прави „Самотният е никой в живота“ спектакъл, който си заслужава гледането. Хореографията на Божана Мановска също беше прекрасна, но до колко е нужна именно изразена по този начин за мен подлежи на спор.

Това, което ми липсваше, беше изпълнената на живо музика – може би изпълнение на цигулка или пиано би било много по-плътно допълнение към изпълнението на Стефан, отколкото музика от „Кръстника“ и други класически произведения.

Но моят съвет е непременно да гледате „Самотният е никой в живота“ заради чудесната игра на Стефан Попов, силата на думите и театъра.

Зова смъртта

Публикувахте от Самотният е никой в живота в Петък, 23 февруари 2018 г.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Сънят на смешния човек02.08.2016

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование