Седмица на забранените книги – забранените еротики

28.09.2016
забранени-книги
Снимка: Flickr

Сексът векове наред е бил тема табу. Не е учудващ фактът, че множество книги са били забранявани и цензурирани, заради своето неподходящо съдържание. През четвъртия ден от Световната седмица на забранените книги ще ви запозная с моите три предложения, а именно:

Любовникът на лейди Чатърлиliubovnikut-na-lejdi-chaturli-16647-636x0

Романът на Д. Х. Лорънс е еротична новела за забранената връзка между аристократка и мъж от работническата класа. Съпругът на лейди Констанс Чатърли е импотентен инвалид и това я тласка в ръцете на пазача на дивеч в имението – Оливър Мелърс. За времето си романът е скандален. Издаден през 1928г. и до 1960г. е забранен в САЩ и Великобритания. В Китай е спрян от продажба през 1936г., а Австралия е непозволен за разпространение в периода 1925-1965. Смятан е за неподходящ, заради описанието на сексуални сцени между мъж и жена от различни съсловия.

Сбогом на оръжията

Полуавтобиографичният роман на ненадминатия Ърнест Хемингуей е един от най-добрите антивоенни романи. Публикуван е през 1929г. Главният герой – Фредерик Хенри, е американски военослужещ и шофьор на линейка в Италия през Първата световна война. Там той изживява бурна връзка с медицинска сестра от болницата, в която се лекува.

5513278zПрототип на неговата любима – Катрин Бъркли, е Агнес фон Куровски. Агнес също е медицинска сестра. В нея младият Хемингуей се влюбва по време на престоя си в болницата. „Сбогом на оръжията“ е бил забранен в Бостън, заради „прекалено детайлно описание на сексуалните сцени“ и в Италия, но поради политически причини.

Фани Хил или мемоарите на една лека жена

Това е една от най-често забраняваните книги в литературната история. Романът на англичанина Джон Клилънд е публикуван в две части съответно през 1748г. и 1749г. Авторът попада в затвора поради дългове, но след освобождаването му към него отново са повдигнати обвинения този път заради написването на Фани Хил.

636552Еротичната новела проследява живота на една проститутка в Лондон. Налага му се да преработи книгата, но цензурираното издание не предизвиква читателски интерес, а нелегалните копия се радват на все по-голяма продажба. Забранен е във Великобритания през 1821г., а след това отново през 1963г. заради своя „гнуслив и сквернословен език“.

Текст: Елис Емин

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис EминСедмица на забранените книги - забранените антиутопии26.09.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър