Книгите – забранени, цензурирани и горени

25.09.2016

3591108120_b73d0df696_bСедмицата на забранените книги е ежегодно събитие с огромно значение за литературния свят. Тази година то ще продължи от 25. септември до 1. октомври. Традиционно се отбелязва в последната седмица на септември и получава широк отзвук особено в САЩ. Там цялата книжна общност – писатели, издатели, преводачи, журналисти, учители и библиотекари усилено разпространяват, подкрепят и насърчават свободата на словото.

През тази така важна за изкореняването на цензурата седмица от Под моста ще ви запознаем с 21 популярни книги, които са били забранявани, отричани, цензурирани и горени.

Първите три книги влизат този списък заради своята религиозна несъвместимост с представата на духовни водачи, правителства или отделни общности.

izteglen-faylСатанински строфи

Публикуването на романа на Салман Рушди през 1988г., освен световна известност му носи и още няколко „облаги“. Айтолах Хомейни го обявява за вероотстъпник, издава фетва за убийството му, а към днешна дата наградата за главата му е над 3 млн. Писателят, чийто стил е определян като „магически реализъм“, разглежда теми като емиграцията, невъзможната интеграция в нова култура и завръщането към корените. Макар да получава рицарско звание и протекция от Британската корона и фетвата на Хомейни да не достига, щекотливият роман донася трагични последствия – италианският преводач на Рушди е наръган с нож, норвежкият е прострелян, а японският – убит. Книгата е забранена в Египет, Индия, Ирак, Пакистан и др.

Шифърът на Леонардоkniga-shifrt-na-leonardo_4

Бестселърът на Дан Браун е издаден през 2003г., а година по-късно е официално забранен в Ливан. Това се дължи на „оскърбителните“ предположения на автора за сексуална връзка между Исус и Мария Магдалена. Президентът на Ливанската католическа информационна агенция определя съдържанието на романа като „оскърбително“. Той също така смята, че макар християнството да е религия на прошката, такава не може да бъде дадена, когато Дан Браун отправя неблагопристойни и възмутителни предположения за праведността на Божия син. Католическата църква, която далеч не е описана ласкаво от Браун, също се противопоставя на романа и филма по него.

Произход на видовете

156731_bТеорията на Чарлз Дарвин за еволюцията на видовете публикувана през 1859г. преобръща с главата надолу дотогавашните представи наложени от Църквата за човека и неговия божествен произход. Трудът е определен като „богохулен“, а Дарвин е обвинен в опити да „детронира Господ“. Забранена в Югославия през 1935г., в Гърция през 1937г. и в щата Тенеси от 1925г. до 1967г. – днес монографията е призната за една от най-влиятелните академични книги. Макар оспорвана и хулена безсъмнено тя поставя началото на модерната наука.

Автор: Елис Емин

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис EминСедмица на забранените книги - против войната30.09.2016

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаУчилищата на бъдещето – с мисъл за устойчиво развитиеОбразование