Седмица на забранените книги – против расизма

27.09.2016
Седмица на забранените книги
Снимка: Flickr

Продължаваме отбелязването на Световната седмица на забранените книги с три книги, които са били цензурирани поради расова дискриминация.

Етюд в червеноizteglen-fayl-2

Романът на сър Артър Конан Дойл е публикуван през 1887г. и в него своят литературен дебют получава най-известният детектив – Шерлок Холмс. Макар романите и разказите за Холмс и д-р Уотсън да са емблематични за криминалния жанр, част от учениците във Вирджиния нямат възможност да се насладят на първия роман на Дойл. Това се дължи на „обидната“ представа, която книгата създава за мормоните. Родители се оплакват, че не е правилно децата им да изучават книга, която изгражда негативна нагласа към тази религиозна група. Настояват книгата да бъде премахната от учебния план и да бъде заменена с „Баскервилското куче“.

Приключенията на Хъкълбери Фин

254215Приключенията на Хъкълбери Фин е любим роман на поколения деца. Марк Твен е определян като един от най-великите американски автори напълно заслужено. За тази книга Ърнест Хемингуей казва: „Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин“.“ Смята се, че самият Твен е прототип за Том Сойер, а неговият приятел от детството – Том Бланкъншип на Хъкълбери. Книгата е многократно забранявана и цензурирана. Думата „негър“ е употребена 242 пъти. „Приключенията на Хъкълбери Фин“ е определяна като „репресивна“, „расистки чувствителна“ и „оскърбяваща“. За миналото десетилетие тя е на 14-то място в класацията на Американската библиотечна агенция за забранени и застрашени книги.

Да убиеш присмехулник

Най-точното описание на произведението на Харпър Ли е литературен шедьовър. Печели Пулицър през 1961г. и е определян като един от най-великите романи на всички времена.

158273_bДействието се развива в Алабама и се предава от лицето на шестгодишната Скаут. Разискват се сериозни теми като расовата дискриминация, изнасилването и смъртта. Издателят на Харпър Ли предупреждава авторката, че заглавието е непродаваемо. Още с появата се изкупуват 30млн. екземпляра само в Америка. Именно там е забранявана, поради „институционализиране на расизма под прикритието на добра литература“.

Текст: Елис Емин

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис EминКнигите - забранени, цензурирани и горени25.09.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„О, ти, която и да си…“: спускане в сърцето на ВазовТеатър