Сериалите на HBO, които вероятно не сте гледали

14.03.2017


Oz “Оз

„Оз“ е деведесетарски телевизионен сериал на HBO, който дефинира представите за „затворнически“ сериал много преди „Бягство от Затвора“. С пренаситеното си съдържание на расизъм, вулгарен език, както сексуално и физическо насиле, в епохата на днешната политкоректност такъв сериал не би съществува. Изнасилвания, рязане на пениси и смразяващи кръвта убийства? Авторите на „Оз“ използват тези гротескни похвати много преди „Игра на Тронове“.

В типичен за 90-те стил всеки един епизод започва с наратор (Август Хил, изигран брилянтно от Харолд Перино (от „Изгубени“) ), който също така е и един от десетките нещастници, запратени в експерименталния затвор „Изумруден Град“, наричан още „Оз“. Сериалът, създаден от Том Фонтана (известен още с „Борджиите“), ни запознава със съдбата на група от персонажи, от които като че ли, главен протагонист е Тобиас Бийчър (Лий Търджисън), който е осъден на дълги години, тъй като е убил дете докато е шофирал пил. Попадайки в „Оз“ той се озовава в тристранна война между латиноси, чернокожи и нацисти. В рамките на 6 сезона, Тобиас Бийчър ще надене обувките и ще извърви „павирания жълт“ под, през който ще бъде насилен емоционално и физически.


Каква е цената, която трябва да платим, за да се превърнем в животни и да отвърнем на удара с удара? Или отговорът е друг – да изберем пътя на наркотиците, който да ни помогне да оцелеем между четирите стени на „Оз“? Това са все важни въпроси, които лично аз си зададох не един път, докато проследявах зловещите съдби, портретирани в затворническата драма на HBO. В измисления затвор „Оз“ се сблъскваме с реалността, такава каквато е, а не каквато ни я показва телевизията.


Deadwood „Дедууд“

Преди West World (Западен Свят) бе Deadwood. Автентичният, пълнокръвен уестърн сериал, който поради прескъпата си продукция не просъществува повече от 3 сезона. За краткото си съществувание, творението на продуцента и сценариста Дейвид Милч (Полицейско управление Ню Йорк“) си извоюва мястото до едни от най-великите телевизионни драми, писани някога. Доказателство за това са близо 30 номинации, от които 8 са награди.

Може и да звучи клише, но беззаконието е основният конфикт в този уестърн сериал. Фабулата се развива в миньорското селище Дедууд, което след събитията в битката при Малкия Голям Рог (Little Big Horn) се е превърнало в престъпна клоака, в която играе законът на по-силния. Протагонисти в тази анархистична идилия са комарджии, миньори, сводници и най-обикновени убиици. За Сет Бълок (Тимъти Олифант) и Сол Стар (Джон Хаукес) това е селище, в което могат да започнат на чисто, като инвестират в железария. Начинанието им обаче е под въпрос, тъй като съдбата ще ги сблъска с нов пришълец в града, и ще привлекат вниманието на местния съдържател на кръчма Ал Суаренджен (изигран от Иън Макшейн, който печели награда ‘Еми’ за тази си роля и освен това играе и отец Рей от Игра на Тронове – персонаж, който се опита да очовечи планината).


Deadwood също така е една цинична история за златната треска, която обаче почти разкъсва джобовете на HBO и проектът бива прекръснат през 2006г. Десет години по-късно обаче се заговори за заснемането на игрален филм, който да продължи историята на престъпния град и неговите обитатели.

Провокативни, вулгарни и често изпълнени с излишно насилие, сериалите на HBO предимно достигат до зрителите си, благодарение на мълвата. Мълва, зародена от шокиращи сцени в ключови епизоди на едни от най-добрите сериали правени някога.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна Маринкова"Отворени рани" - ужас от тишина и елегантна лудост18.07.2018

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование