„Спектър“ връща Бонд жанра към класиката

05.11.2015

Големите имена в седмото изкуство създават свои собствени подразделения в различните филмови жанрове. Може да става дума за режисьори (напр. „хоръри в стила на Хичкок“), за актьори (напр. „екшъни в стила на Шварценегер“) и за фикционални персонажи (напр. „приключение в стила на Индиана Джоунс“). В шпионския жанр най-голямото име е всеизвестно вече повече от 50 години. Бонд, Джеймс Бонд.

Снимка: BroForce Wikipedia
Снимка: BroForce Wikipedia

И „Спектър“ на режисьора Сам Мендес е най-близо до класически шпионски филм в стила на Джеймс Бонд от четирите ленти, в които Даниел Крейг играе ролята на легендарния агент 007. Преди по-малко от десет години „Казино Роял“ рестартира поредицата за прочутия шпионин с мрачна атмосфера на твърд реализъм, по-сходна с поддържания тон във филмите за Джейсън Борн, отколкото с типичните по-лековати приключения на героя на сър Йън Флеминг.

Последвалите продължения останаха верни на тази атмосфера, но постепенно въведоха обратно в митологията на агент 007 познати персонажи от по-далечното минало на поредицата. „Скайфол“ ни представи обновени версии на ръководителя на MI-6 Ем, изигран от авторитетния Ралф Файнс за втори път след достойното оттегляне на Джуди Денч от ролята, и на интенданта Кю, под чиято кожа влиза многообещаващият млад актьор Бен Уишоу, както и на секретарката Мънипени, пресъздадена на екран от Наоми Харис.

Снимка: GeekTyrant.com
Снимка: GeekTyrant.com

„Спектър“ завършва познатата картина, населена от класически персонажи, като поставя Ем, Кю, Мънипени и три прекрасни дами на страната на Бонд, докато арогантен бюрократ, брутален наемен убиец и налудничав злодей с котка в скута се изправят срещу него. Всеки един от тези традиционни образи е пресъздаден на екран от идеално селектиран за съответната роля актьор. Моника Белучи и Леа Сейду се оказват в обятията на агент 007, Андрю Скот му създава всевъзможни проблеми от страна на английското правителство, Дейв Батиста го преследва с непреодолимото желание да смаже черепа му с огромните си голи ръце, а Кристоф Валц тихомълком крои смъртта му в сенките с типична усмивка на уста. Какво може да се обърка в една такава съвършена картина?

Отляво надясно: Моника Белучи, Леа Сейду, Наоми Харис; Снимка: Esquire
Отляво надясно: Моника Белучи, Леа Сейду, Наоми Харис; Снимка: Esquire

Отговорът е „много малко“. „Спектър“ функционира като една добре смазана машина от наративна и художествена гледна точка, но е невъзможно адреналиновите тръпки да изобилстват във филм, направен по познати от повече от 50 години насам клишета, колкото и обичани да са те, и колкото и добре реализирани на екран да бъдат. А в крайна сметка това е целта на един шпионски екшън филм, нали така? В това отношение „Спектър“ и неговия предшественик „Скайфол“ категорично изостават зад последните две попълнения към конкурентната поредица „Мисията невъзможна“ – „Престъпна нация“ и „Режим Фантом“.

От друга страна, да види човек как Даниел Крейг най-после играе истинския класически Джеймс Бонд на екрана в напрегнато приключение с още цял куп първокласни актьори и актриси, си е безспорна наслада. Екшън сцените са режисирани с безпогрешно майсторство, преследванията и престрелките са зрелищни, обстановката е винаги екзотична, дамите около Бонд са ослепително красиви. От поддържащия актьорски състав изненадващо най-много изпъква 6-кратният Световен шампион на WWE в тежка категория Дейв Батиста, който прекарва по-голямата част от филма в луди преследвания и схватки с Бонд, без да наруши мистично заплашителната си аура с нито една излишна реплика. Останалите участници също са на добро ниво, но не показват нищо повече от това, което сме свикнали да очакваме от тях.

Снимка: ComingSoon.NET
Снимка: ComingSoon.NET

Без да издавам никакви подробности от историята, ще кажа, че „Спектър“ (горе-долу, криво-ляво) свързва сюжетите на предишните три филма с Даниел Крейг в ролята на Бонд и предоставя презадоволителен завършек на сюжетната арка на неговия агент 007. Все още не е ясно бъдещето на легендарната роля, но последният филм за Бонд дава идеална възможност на Крейг да окачи смокинга и пистолета с достойнство за следващия им носител. Но в свят, в който ще има още три филма „Бързи и яростни“ след чудесната седма част и трагичната смърт на Пол Уокър, човек трудно може да се надява на такива разумни постъпки.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваФилмите, които все пак ще гледаме на кино до края на 2020-та16.10.2020

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика