Седмица на забранените книги – забранено за деца

29.09.2016
Снимка: Flickr
Снимка: Flickr

„Тази книга не е подходяща за теб, още си твърде малка за нея.“ – хиляди пъти съм чувала това изречение от учители, библиотекари и дори от мама, която уж ми даваше свобода да чета каквото желая (без Буковски, когато бях на 10). Като неуместни за подрастващи и млади хора са определени следващите три книги, с които ще ви запозная през петия ден от Световната седмица на забранените книги.

lolitaЛолита

Лолита, светлина за живота ми, огън за слабините ми. Мой грях, моя душа. Ло-ли-та: връхчето на езика прави три стъпки по небцето, на третата се блъсва в зъбите. Ло. Ли. Та.

Напълно пристрастно казвам, че за мен това са най-прекрасните изречения, които съм чела. Книгата е определяна като „откровена, невъздържана порнография“, „пошла“, „покварваща и гнусна“. След всеки неин прочит (спрях да ги броя) ми хрумва само една дефиниция: „шедьовър“. Забранявана във Франция, Великобритания, Аржентина, Нова Зеландия и Канада, романът носи на Владимир Набоков световна известност. Хумберт Хумберт и неговата дванадесетгодишна нимфетка са в капана на една невъзможна, осъдителна и всепоглъщаща връзка. Предизвикан да защити своя роман от нападките и цензурата Набоков казва: „Моята морална защита на книгата е самата книга.“

Спасителят в ръжта

476Най-известната творба на Джеръм Дейвид Селинджър е публикувана за пръв път през 1951г. Романът е част от стоте най-добри книги в класацията на сп.Тайм, както и един от най-често попадалите под забрана. Главният герой – Холдън Колфийд – е шестнайсетгодишен объркан и разочарован бунтар. Книгата е забранявана заради своите либерални разбирания, сексуална освободеност и неподходящ език. През 60-те и 70-те години на миналия век е непозволена за изучаване в училищата, защото се смята, че подтиква младите към нарушаване на обществените норми.

Къде си, Аляска

Бестселърът на Джон Грийн е на първо място за изминалата година в класацията на Американската библиотечна агенция за застрашени книги. Протагонистът на Грийн – Майлс Халтър сравняват с героя на Селинджър от предишната ни книга.

Рутината и еднообразния живот карат Майлс да тръгне в издирване на „Великото Може би“9789542709619. Пътят го отвежда до гимназията „Кълвър Крийг“, която е всичко друго, но не и скучна. Там той среща умно, забавно и пълно с проблеми момиче – Аляска Йънг. Въвлечен в нейния пленителен свят той се влюбва. Young-adult романът е застрашен, поради обвинения в „обиден език“, „сексуални сцени“ и „неподходящност за възрастовата група, която го чете“.

Текст: Елис Емин

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис EминСветовна седмица на забранените книги - за малките читатели01.10.2016

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE