Музика

Инфлуенсърите The Beatles

24.06.2019

С установяването на Instagram като все по-водеща социална мрежа терминът „инфлуенсър“ получи нов живот и придоби ново, модерно значение, наподобявайки все повече професия. Хората с влияние върху обществото обаче не са новост и не са се появили със споделянето на първата снимка на авокадо в интернет. Още от Клеопатра до днес историята е ставала свидетел на хиляди „инфлуенсъри“, които заслужават това наименование много повече от тези, които днес гордо го добавят към описанието на интернет профилите си.

Когато става дума за влияние в музиката, няма как първото име, което ще изскочи, да не е това на The Beatles. Независимо какви стилове харесваш и дали някога си слушал тяхна песен, няма как да не си чувал за тях. Постиженията на Джон, Пол, Джордж и Ринго остават ненадминати и до днес. Четиримата приятели от Ливърпул продължават да са групата с най-много продадени албуми както в САЩ, така и във Великобритания. Надали за някого ще бъде изненада да научи, че Rolling Stone Magazine ги поставя на първо място в класацията си за най-великите изпълнители за всички времена, а Time Magazine ги включва в своя списък с най-значимите личности на XX век.

Abbey Road Studios

Освен с любимите на милиони песни, The Beatles променят индустрията и с множество иновации. От техническа гледна точка са абсолютни революционери, оставили огромно наследство. Основната причина за това – късметът и щастието да работят с Abbey Road Studios. Впускаме се директно в част от нововъведенията им:

За пръв път използват ефекта на обратната връзка в рокендрол запис (може да бъде чут в началото на песента “I Feel Fine”) и популяризират семплирането и използването на микрофон в непосредствена близост до акустичните инструменти, за да се извлече по-добро качество на звука.

Най-големият им принос обаче е дело на техническия инженер на студиото Кен Таунзънд. Той измисля така наречения artificial double tracking – техника за аналогов запис, в който се използват магнитни ленти: първата съдържа оригиналния трак, а втората го повтаря с леко забавяне, което носи повече дълбочина и пространственост.

Ефектът от това си личи в повечето вокални линии на Ленън, а впоследствие виден пример е също “Bohemian Rhapsody” на Queen. Неслучайно китаристът на Queen Брайън Мей споделя, че The Beatles са били като тяхна Библия в това отношение и са използвали много от техните прийоми по време на записването на своите песни.

Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Когато говорим за иновации, един техен албум излиза на преден план – “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Макар да не е пълен с толкова хитове, колкото примерно “The White Album”, мнозина смятат именно него за най-великия на бандата поради новостите, които въвежда в музикалната индустрия.

Това е първият концептуален албум – модел, който впоследствие ще бъде изпипан до съвършенство от Pink Floyd. В него парчетата не са замислени като независими едно от друго, а са планирани като едно цяло и си комуникират – в края на откриващата заглавна песен например се представя главното действащо лице (Били Шиърс) от следващата “With A Little Help From My Heart”. Освен това разполага и с композиционна рамка, като “Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Band” се повтаря в малко по-различен вариант преди последната “A Day in The Life”.

“I don’t really want to stop the show,
But I thought you might like to know,
That the singer’s going to sing a song
And he wants you all to sing along,
So let me introduce to you
The one and only Billy Shears
And Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band”

Тук за пръв път виждаме и текстовете на песните, написани на обложката на албума – нещо, което след това ще се превърне в честа практика.

В целия албум The Beatles използват услугите на гост-музиканти, като при последната песен “A Day in the Life” заедно с тях свири 40-членен оркестър, което изобщо не е било често срещана практика сред групите по това време.

На корицата четиримата са придружени от близо 70 други известни личности, сред които популярни писатели, учени, спортисти, музиканти и дори духовни гурута. Първончалният замисъл на Маккартни е бил албумът да бъде издаден не като произведение на The Beatles, а на фикционална банда – също иновация, подобие на която по-късно ще бъде разработено прекрасно от Gorillaz. Предимно поради финансови причини обаче осъществяването на тази идея не е влязло в сила.

Beatlemania

За секунда ще оставим настрана това в какво са първи The Beatles и ще отправим поглед към влиянието, което са оказвали върху своите съвременници.

В началото на 60-те години избухва т.н. Beatlemania. Бандата е съпътствана навсякъде от огромни, екзалтирани тълпи, като в едно интервю Пол споделя, че от полицията ги предупреждавали да не отправят никакви жестове през прозорците, тъй като това ще направи опазването им невъзможно и охранителите просто ще бъдат премазани от развълнуваните фенове.

По време на концертите им музиката била почти напълно заглушена от непрестанните развълнувани писъци на многохилядната публика. В един момент това кара Ленън да каже, че могат просто да поставят техните восъчни фигури на сцената и това би задоволило зрителите: „Концертите на The Beatles вече нямат нищо общо с музиката. Те са просто племенни ритуали.“

След всичко това едва ли е изненада за някого, че четиримата се превръщат в модни икони. Започват да се продават перуки, наподобяващи прическите им, а кръглите очила, които Джон Ленън често носи. и до днес се наричат „лeнънки“.

Много скоро за феноменът „Beatlemania” се чува и отвъд океана. В края на 1963 година в САЩ са излъчени няколко репортажа по темата. След един от тях 17-годишната Марша Албърт от Мериленд решава да пише на вашингтонското радио WWDC, задавайки въпроса защо не се излъчва повече такава музика. На 17 декември тя получава правото да представи “I Want To Hold Your Hand” на живо в ефир и ефектът е мигновен: телефоните не спират да звънят, а всички музикални магазини във Вашингтон са заляти от поръчки за запис, с който дори не разполагат.

Beatlemania-та завладява и САЩ, като за следващата година The Beatles вкарват цели 30 различни песни в Hot 100 класацията на Billboard, а през януари “I Want to Hold Your Hand” оглавява почти всяка топ 40 класация в страната.

На 7 февруари CBS Evening News отразява пристигането на групата в Америка с думите „Британската инвазия този път настъпи с кодовото име Beatlemania.” Два дни по-късно ливърпулците гостуват в шоуто на Ед Съливан, а във въпросната вечер рейтингът на предаването показва, че то е било гледано от 45 процента от зрителите в САЩ.

Тук е време да се върнем към още едно нещо, в което The Beatles са били първи. На 15 август 1965 г. Джон, Пол, Джордж и Ринго правят първия концерт на стадион, излизайки пред 55 хиляди на Shea Stadium в Ню Йорк. По време на 50-минутното шоу 14 камери се опитват да запечатат истерията и еуфорията на публиката.

Влияние върху други групи

“The Beatles наистина са първообраза за рок група. Те са четирима души, като всеки от тях е брилянтен и като изпълнител, и като създател на музика. Именно така се научих как да бъда музикант, когато бях дете – имах китара и нотна тетрадка с песни на The Beatles. И до ден днешен това е всичко, от което едно дете се нуждае, за да се научи как да прави музика. Ако не бяха те, не мисля, че щях да съм тук.“

Дейв Грол от Nirvana и Foo Fighters

Списъкът с изпълнители, вдъхновени от The Beatles, е безкраен. Почти всяка втора група е била повлияна от тях – Queen, U2, стотици други и най-вече Oasis.

„Той беше велик, това е. Взривява съзнанието ми напълно. Лично за мен той е като азбуката, езика. За мен той не е само музикант, нещо като голям брат е. Беше ултимативната рокендрол звезда.“

Вокалистът на Oasis Лиъм Галахър за Джон Ленън

Брат му Ноел споделя същото мнение, като разкрива, че сравнява всяка своя песен с музиката на Джон, Пол, Джордж и Ринго и дори допълва „Иска ми се да бяхме тяхна cover група… Някои всъщност биха казали, че сме.“

Да ви е познато пиано интрото на „Don’t Look Back In Anger“? Може би защото е взето от „Imagine„:

Влиянието им не заобикаля и българската сцена. Първата наша рок група Бъндараците се формира именно в най-силния период на англичаните и в репертоара на софиянците не липсват кавъри на техни песни. Когато говорим за влиянието на The Beatles в България обаче, в съзнанието ни веднага изскача друго име – Щурците. Макар впоследствие да развиват своите отличителни белези, в началото Маричков и компания подражават до голяма степен на ливърпулците. Като име, като звучене и дори визуално.

Интересна е историята покрай избирането на името на Щурците. В интервю пред “WeRock” Кирил Маричков разкрива, че първончално този вариант е забранен категорично. От групата обаче намират заобиколен път – молят в тогавашната Първа програма на БНР да се проведе конкурс, който да определи как ще се казват, като слушателите да имат решаващия глас. По радиото пускат няколко техни песни и отправят запитването. Заваляват купчини от писма, като преоблдаващи първончално били различни разновидности на имена, свързани с китари  – „Сините китари“, „Сребърните китари“, „Зелените китари“ и т.н. Срещат се и любопитни предложения като „СЕКС – Студентски Електронно-Китарен Състав“. Членовете на бандата обаче не оставят резултатите на случайността и организират всичките си приятели и познати да гласуват за „Щурците“.

Имайки предвид всичко написано дотук, спокойно можем да заявим, че The Beatles са и най-вероятно още дълго ще бъдат най-големите инфлуенсъри в историята на популярната музика. За сравнително краткото си активно съществуване (само 10 години) те успяват да преобразят завинаги индустрията и да въздействат на редица поколения.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Джон Ленън и “Imagine”: една мечта, поднесена под формата на песен27.09.2021

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование