LIFE

To do list: Говори като на TED

25.10.2018

Какво е TED?

Не, не е онова забавно мече, за което всички се сещаме. Или поне не само. TED е световна поредица от конференции, собственост на частна фондация с нестопанска цел, създадена, за да популяризира „идеи, ценни за разпространяване“.

Представете си голяма зала, адски много столове, на столовете насядали хора, а отпред има сцена. На сцената – вие. Всеки е изпадал в ситуация, в която трябва да говори пред хора или да излезе на сцена. Упражнявал си сe пред мама и кучето, всичко си наизустил, дори шеги си включил, а после излизаш на сцената и… бяло петно. Тъй като реших да уча специалност, свързана с общуването с хора, говоренето пред хора, изнасянето на презентации, реших да видя как го правят големите в бранша. Така попаднах на видеоклипове от конференциите на TED.

Началото на една ера

Когато TED стартира, в далечната вече 1984 г., е само в три направления: T – technology, E -entertainment, D – design. Сега събитията се провеждат в Лонг Бийч и Палм Спрингс в САЩ и в Европа и Азия и предлагат разговорите на живо. Те се отнасят до все по-широк кръг от теми, в рамките на изследвания и практика на науката и културата. На лекторите са дадени максимум 18 минути, за да представят своите идеи по най-новаторския и ангажиращ начин, по който могат.

Преди две години излезе книгата „Говори като на TED – 9 тайни от водещи умове в света как да говорите пред публика“ от Кармайн Гало. Идеите, добре опаковани и ефективно доставени, могат да променят света. На сцената на конференциите на TED са излизали едни от най-великите лектори на нашето време.  Какво ни съветват те, за да направим блестяща презентация?

Ето и опорните точки на техните 9 тайни за перфектна презентация:

  1. Страст – публиката трябва да усеща вашата връзка с темата на презентацията. Най-важното е да отговорите на въпроса: „Какво кара сърцето ти да пее?“
  2. Учи изкуството да разказваш истории – хората обичат лични истории и разкази. Намерете вашата история, която свързвате с темата, и я включете в презентацията.
  3. Упражнявайте се – практикувайте презентацията колкото е възможно, докато разказването ѝ не се превърне в толкова комфортно за вас, колкото разговор с близък приятел.
  4. Научи ме нещо ново – дайте нова и интересна информация на аудиторията.
  5. Донесете на публиката „уау момент“ – направете предварителен план с ключовите моменти от вашата презентация. Намерете запомнящ се начин, по който да съобщите тези послания. Понякога трябва да изненадате хората от аудиторията си, за да ги накарате да се загрижат.
  6. Разсмивайте – не вземайте себе си (или вашата тема) твърде сериозно. Мозъкът обича хумора. Дайте на аудиторията си нещо, на което да се усмихвате.
  7. Придържайте се към 18-минутно правило: 18 минути е идеалният период от време за презентация. Ако трябва да създадете по-дълго, вмъкнете почивки (истории, видеоклипове, демонстрации) на всеки 10 минути.
  8. Мултисензорни преживявания – направете презентации с компоненти, които докосват повече сетива: зрение, звук, допир, вкус и мирис.
  9. Останете във вашата лента – бъдете автентични, отворени и прозрачни.

За финал ви представяме речта на Стив Джобс пред студенти от Stanford University.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаВиктор Топалов и първата кулинарна обиколка на София02.07.2019

Още от Под Моста

Кино "Искра" Велико Търново
Калоян ГуглевНа кино в малкия градКино