„Творците на памет“ – обсебващият роман на Джефри Мур

13.06.2014


1438307“Творците на памет
“ далеч не е книга, която ви препоръчвам да хванете, ако не сте готови да ѝ се отдадете напълно.  Тя е всепоглъщаща, ще обсеби времето и мислите ви и дълго ще ви държи в света на героите, докато не затворите и последната страница. Между кориците ѝ са преплетени наука, психология, музика, изкуство и всичко това поднесено по специален и интересен начин, който няма да ви остави да бъдете просто поредния пасивен читател, който разгръща страниците в почивката или между поредните две лекции за деня.

Виж още: “КРАДЕЦЪТ НА КНИГИ” – РОМАНЪТ, КОЙТО ОТКРАДНА СЪРЦАТА НИ

В началото вероятно книгата няма да ви потръгне особено лесно  – ще се лутате между персонажите, навярно дори ще се чудите за какво точно иде реч и ще се замислите дали не си губите времето, но веднъж опознали героите,  четенето става лесно и приятно, а историята – наистина завладяваща.

Книгата разказва за Ноел – синестет, който има невероятната способност да помни всичко, именно благодарение на синестезията. При получаването на информация, в главата му мигновено „бликва“ феерия от форми и цветове, която му помага да подреди  и запомни информацията по начин, по който да не я забрави.  И докато Ноел е щастливец, награден с брилянтна памет, майка му се разболява от Алцхаймер и прогресивно започва да губи своята. След много неуспешни опити да се спре, или поне забави, заболяването на Стела(майката), Ноел решава да зареже всичко и да се завърне в мазето, където някога се е намирала семейната лаборатория, и да намери лек за майка си.

Други герои, с които ще се сблъскате между страниците, са Норвал, Джей Джей и Самира.
Норвал е може би най-странният персонаж в книгата. В началото набелязан като егоцентричен и хедонистичен, следващ налудничавата цел да преспи с 26 жени за 26 седмици, като всичко това трябва да бъде направено по азбучен ред. Джей Джей пък е  тотален шемет – запален по алтернативната медицина, разпространяващ всякакви билки със съмителен произход и ефективност на действие, и именно той е този, който помага на Ноел в начинанието му.
И тук идва ред на Самира – екзотичната девойка и предполагаемата „жертва“ под буквата „С“ в списъка на Норвал. Тя води битка, опитвайки се да открие себе си и водейки интересни и на моменти  доста сложни отношения с тримата мъже.
synesthesia_alphabet___finally_by_naturepunk-d3b6yy6
Както казах в началото, това не е книга за всеки. От нея не може да очаквате бурно развиващо се действие, нито пък особен екшън.  Развиетието на героите и действието в романа става преди всичко в диалогична форма, метаморфозите на персонажите се показват чрез техните думи.
Друг интересен аспект на „Творците на памет“ е включването на дневници. Така, благодарение на бележките от тях, авторът помага на читателите да проследят прогреса на заболяването на Стела, процесът, в който започват объркванията, забравянето и усложненията, които настъпват заради заболяването. От записките на Ноел пък научваме за прогресът му, заболяването на майка му през неговите очи и начинът, по който самият той се справя с всичко това.
Освен всичко друго обаче, по страниците на книгата ще срещнете и доста препратки към „Хиляда и една нощ“. Споменават се и множество други произведения – книжни и музикални, а науката има доста централна роля във всичко. Опитите на Ноел да измисли лекарство са придружени със съответната доза химични елементи, съединения и наименования, но пък това само допълва към чара на романа.

Затова, ако имате времето и желанието да опитате една по-различна, тъжна и, преди всичко книга, в която акцент се поставя върху човешката история, а не върху екшъна и зрелищата, то може би „Творците на памет“ е вашата книга.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Никол ПанковаЗа Нобеловата награда за литература, скандалите и носителите тази година17.10.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино