Учител по природа – интервю с Александър Иванов

04.11.2015

Александър Иванов е от онези зареждащи хора, които те грабват веднага. Срещам го на младежки проект в Италия и съвсем скоро разбирам, че е учител по програмата „Заедно в час” и преподава в малко училище в Челопеч. Не само за мен, но и за всички участници от различни страни, изненадата е огромна. Защото този 23-годишен човек избира да остане в България. И не само – избира да преподава, да остане в училище, да бъде част от промяната на образователната ни система.

Алекс завършва финанси, но благодарение на младежката организация AIESEC открива страстта си да преподава и някак естествено става част от програмата „Заедно в час”. Преди да се срещнем няколко месеца е живял на село, няколко месеца е живял без телефон, през лятото светът му е дом, а пътищата и летищата – най-добри приятели. Споменът от разказите му и вдъхновението от срещата ни ме провокират да поговорим отново.

Снимка: Александър Иванов
Снимка: Александър Иванов

Това интервю трябваше да се появи в Деня на будителите, но учители като Алекс заслужават вниманието ни не само по празници. Съвсем наскоро излязоха предложенията за промени в образователната система, които изключват часовете по изобразително изкуство и музика в езиковите гимназии и намаляват наполовина философския цикъл.  Смятаме, че преподавателите имат нужда от подкрепата ни повече от всякога.

А какво предстои? И какво е училището през очите на един млад учител, си говорим с Александър.

Колко често те питат защо избра да бъдеш учител?

Продължава на следващата страница

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Емилия НайденоваОт университета до класната стая: изборът да станеш учител11.11.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино