Все по-малко хора посещават музеи във Великобритания

20.02.2017

Огромен спад на посетители отбелязват големите музеи и галерии във Великобритания през последната година. Най-много са се отдръпнали младите хора, като това е първият спад от почти десетилетие насам.

В доклад на Министерството на културата се установява, че близо 2 милиона души по-малко посещават музеи и галерии във Великобритания в сравнение със същия период за миналата година. Огромна заслуга за това има и премахването на часовете по история на изкуството в някои от класовете, както и намаляването на училищните екскурзии, детските работлници в музеите и образователнте дейности, организирани от културните институции.

Асоциацията на музеите обвинява и липсата на хитови изложби като тази на Дейвид Боуи в музея „Виктория и Албърт”.

Галериите Тейт са най-пострадали – от 7,9 милиона посетители през 2015 година до 6,7 милиона за 2016 година. А Британският музей остава най-популярната институция, посрещайки 6,9 милиона посетители за 2016 г.

Чуждестранните туристи все още съставляват почти половината от посетителите на музеи и галерии във Великобритания като Имперският военен музей е с най-висок дял – 67,8% от всички посетители са били туристи.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Изложба „Българската илюстрация за деца през XX век“ в София02.07.2018

Още от Под Моста

Илияна МаринковаПет приказни филма за истински ШехерезадиКино