LIFE

За по-добри градски пространства – интервю със създателите на ПОдЛЕЗНО

11.06.2019
Детска градина – проект “Фантасмагории”, фотограф: Иво Анев

А как се появи идеята за „ползоДВОРно“ и какво всъщност представлява?

„ПолзоДВОРно“ е студентската работилница, която се състоя в средата на месец април. Целта ѝ беше да се изготвят идейни проекти за дизайн на двора на 145-та целодневна детска градина „Българка“ в София, район „Красна поляна“.

Самата локация я избрахме по препоръка на родител на дете, посещаващо тази градина. Дворът ѝ има нужда от намеса, защото макар и доста голям и озеленен, е почти празен откъм съоръжения или инсталации, провокиращи детското въображение. Темата избрахме доста лесно – интерпретация на мотиви от народното творчество. Както самото име на градината, така и нагласата и ценностите на работещите там възпитателки ни насочиха към тази тема. А и възраждането на народните традиции определено е актуална тема днес.

Този път решихме да приложим друг метод в процеса на дизайн – вместо сами да изследваме мястото и предложим намеси, да организираме студентска работилница, където младежи активно да участват в създаването на концепцията. По време на един работен уикенд проведохме лекционен панел с гост-лектори, запознахме се с интересни примери от народния фолклор, изследвахме на място самия двор. Студентите предложиха оригинални идеи и интересни възможни инсталации. В момента кандидатстваме за финансиране, за да реализираме няколко от предложенията заедно с участниците от студентските екипи.

Научен подлез, фотограф: Димитър Сатфидов

Разбрахме, че дейността на организацията вече включва и други детски градини. Как се свързахте с тях и какъв е обхватът на работата?

Миналата пролет направихме интервенция в двора на 159-та детската градина „Олимпийче“ в централната част на София. Проектът се казваше „Фантасмагории“ и представляваше компилация от фигури с цветни весели чудовища. Засега се ограничаваме само с екстериорните пространства, защото дворовете на конкретните детски градини имаха видима нужда от намеса, за разлика от добре оформените вътрешни помещения.

Кметът на района, в който се намира детската градина, ни препоръча двора ѝ като място, което има нужда да се подобри. Той представляваше бетонова площадка, оградена отвсякъде с метална решетка, в един от вътрешните дворове на сгъстеното застрояване в централните части. Фигурите с цветни чудовищата правят мястото много по-интересно и провокират малчуганите за нови сценарии по време на игрите им навън.

Разкажете ни нещо и за „Студентко“. С кого работите по този проект?

„Студентко“ е съвместен проект на “ПОдЛЕЗНО” и организацията „BFree“ за споделено пространство за учене в Студентски град, по модела на co-working пространствата. Проектът адресира един от най-очевидните проблеми на Студентски град – липсата на адекватно тихо, удобно и уютно място за учене и кариерно развитие на студентите. Пространството ще бъде отворено денонощно и ще разполага с няколко зони, предлагащи необходимите условия и приятна атмосфера за самостоятелно учене, за екипна работа, за отдих, за срещи, за събития и обучения. Основен момент в реализацията на проекта е, че целим той да се осъществи с активното участие на местната общност от студенти. Имаме за цел да провокираме желанието за промяна в младите хора и да представим нов модел за решаване на проблемите в Студентски град – чрез активното участие на живеещите там.

Филмов подлез, фотограф: Иван Шишиев

С какво планирате да се захванете в бъдеще?

До края на годината ще осъществим една наша мечта още от зараждането ни като екип – да излезем извън рамките на София. Имаме осигурено финансиране за изрисуване на подлез в Пловдив в рамките на инициативата „Европейска столица на културата“. В по-дългосрочен план целите ни са да разширим екипа си с мотивирани млади хора, за да предадем на идващите поколения натрупания през годините опит за реализация на артистични намеси в градската среда.

Какво поддържа екипа заедно и мотивира членовете му след толкова години ?

Идеалната цел, че превръщаме заобикалящата ни среда в едно по-добро място за всички, винаги е зареждала екипа ни с енергия. Срещата с ентусиазирани хора в процеса на работа и усмивките на минувачите след завършен проект ни мотивират за бъдещи начинания. Съвместната работа ни е поставяла в толкова много интересни и непредвидими ситуации, с които едва ли има друг начин да се сблъскаш. Тези предизвикателства са ни научили на много неща и носят удовлетворението от натрупания опит.

За финал – какъв е девизът на ПОдЛЕЗНО?

В самото начало на дейността ни си бяхме измислили девиза „Да разцепим мрака заедно!“ – съвсем в духа на първоначалния ни младежки ентусиазъм. Дори беше интегрирано като част от логото ни. В течение на времето преценихме, че не звучи достатъчно професионално и го заменихме с друг, по-неутрален девиз. Но все още скришно си му се кефим. 🙂

Нека пожелаем успех на ПОдЛЕЗНО, а всеки, който харесва и иска да се включи към каузата им, може да ги намери на тяхната Facebook страница.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"За тухлите и хората – интервю с Александър Вълчев15.05.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE